Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ & ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΣΥΡΟΥ-ΤΗΝΟΥ-ΜΥΚΟΝΟΥ: Για τη δανειακή σύμβαση

Για τη δανειακή σύμβαση

Συναδέλφισσες / οι

Η συγκυρία των δύο τελευταίων μηνών ήταν πολιτικά πυκνή και ιδιαίτερα κρίσιμη. Οι εκλογές και η απομάκρυνση της συγκυβέρνησης Σαμαρά διαμόρφωσαν στον κόσμο της εργασίας την ελπίδα για κατάργηση της πολιτικής του Μνημονίου. Oι πρόσφατες ωστόσο διαπραγματεύσεις στο Eurogroup και η αποδοχή από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης της επέκτασης της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης για τέσσερις μήνες αποτελούν πολύ δυσάρεστες εξελίξεις, διαμορφώνοντας, εν δυνάμει, τους πολιτικούς όρους για τη μονιμοποίηση της μνημονιακής πολιτικής κοινωνικής λεηλασίας και υπονόμευσης των κοινωνικών μας δικαιωμάτων.




Με τη συγκεκριμένη συμφωνία, η κυβέρνηση αποδέχεται ότι θα απόσχει από οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια βελτίωσης των όρων διαβίωσης του ελληνικού λαού και κατάργησης της βάρβαρης μνημονιακής νομοθεσίας. Η ανάγκη, για παράδειγμα, προσλήψεων μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού είναι πολιτική που έχει δημοσιονομικό κόστος και μπορεί να θεωρηθεί μονομερή ενέργεια από τη μεριά των δανειστών. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα αποπληρώσει το δυσβάσταχτο χρέος και καλείται να βρει μέσα μόνο στο 2015, 20 περίπου δις ευρώ, δημιουργώντας ερωτηματικά για το πώς θα τερματίσει με αυτό τον τρόπο τη λιτότητα και θα ενισχύσει το κοινωνικό κράτος. Αποδέχεται τα πρωτογενή πλεονάσματα , μολονότι συμφωνεί ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο και συναινεί ότι τα χρήματα του ΤΧΣ δε θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο της, παρά το γεγονός ότι το “πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης” θα υλοποιούνταν με αυτά τα κεφάλαια. Τέλος συνυπογράφει τη συνέχιση της λογικής της διεθνούς αξιολόγησης και ελέγχου της πολιτικής της από τους “Θεσμούς” για την εκταμίευση των διάφορων δανειακών δόσεων, πρακτική που αναπαράγει το γνωστό φαύλο κύκλο χρέος - δανεισμός- μέτρα – ύφεση-εξαθλίωση και πάλι από την αρχή.

Η λίστα των μέτρων Βαρουφάκη παρά τη “δημιουργική τους ασάφεια” προετοιμάζουν το έδαφος για νέες αντιλαϊκές τομές στο μισθό, την κοινωνική ασφάλιση, τις συντάξεις και την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πλούτου. Καθόλου τυχαία στην τελευταία συνάντηση των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών με την ηγεσία του υπουργείου παιδείας δεν υπήρξε καμιά δέσμευση για το σύνολο των αιτημάτων του εκπαιδευτικού κόσμου.

Συναδέλφισσες / οι

Ως σύλλογος παλέψαμε εδώ και 5 χρόνια ενάντια στα μνημόνια, τις δανειακές συμβάσεις και τους 400 εφαρμοστικούς νόμους που συνοδεύουν την βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική τους. Σήμερα εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην υπογραφή της νέας συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κανένας εφησυχασμός δεν πρέπει να επικρατήσει, καμιά λογική ανάθεσης ή παγίδευσης στην ηττοπαθή λογική ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Δηλώνουμε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια συνέχισης της ίδιας πολιτικής θα μας βρει απέναντι, με στόχο την πραγματική ανατροπή της πολιτικής Ε.Ε-ΔΝΤ. Οι λαοί δεν εκβιάζονται, δεν υποτάσσονται, αγωνίζονται, νικούν !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου