Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2015

Ανακοινώσεις των Εκπαιδευτικών Σωματείων για τις κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος


ΕΛΜΕ Α΄ ΚΥΚΛΑΔΩΝ: Θέμα: « Κινητοποιήσεις μαθητών»
 

Έχουν περάσει  δυο  μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και ακόμη υπάρχουν πολλά κενά σε εκπαιδευτικών στα σχολεία. Στις Κυκλάδες υπάρχουν ακόμη περίπου 150 κενές θέσεις καθηγητών. Επί 6 χρόνια συνταξιοδοτούνται συνεχώς καθηγητές και δεν προσλαμβάνεται κανείς μόνιμος εκπαιδευτικός. Ακόμη και αυτοί οι 12.000 διορισμοί που προέβλεπε ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης Σαμαρά δεν έχουν γίνει. Αντ’ αυτών η κυβέρνηση βρήκε χρήματα μόνο για τις μισές περίπου από τι κενές θέσεις κι αυτές όχι με μόνιμους διορισμούς, αλλά μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ.  Είναι προφανές το σχέδιό της να αλλάξει το χάρτη της  εργασίας στην εκπαίδευση. Οι αναπληρωτές θα γίνουν σιγά σιγά περισσότεροι από τους μόνιμους. Η μόνιμη και σταθερή εργασία με δικαιώματα είναι υπό διωγμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ποιότητα της εκπαίδευσης. Η υποχρηματοδότηση επίσης των σχολείων, με τα μηδενικά ποσά που πιστώνουν πλέον οι σχολικές επιτροπές στους λογαριασμούς τους, καθιστά την καθημερινότητα των σχολείων δύσκολα διαχειρίσιμη. Αυτό σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση των σπουδών, τις ελλείψεις σε υποδομές, εργαστήρια, την έλλειψη ουσιαστικής  μόρφωσης και το κυνήγι αποστήθισης της ύλης, καθιστούν τη φοίτηση στο σχολείο μια εξοντωτική και προσχηματική διαδικασία και όχι μια δημιουργική σχέση με το αγαθό της μόρφωσης.

Το πλαίσιο επίσης των Πανελλαδικών εξετάσεων, ενδοσχολικά και πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, καθώς υπάρχει μια σειρά από λεπτομέρειες, που δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί από το Υπουργείο Παιδείας. 
Για αυτούς τους λόγους μαθητές και μαθήτριες κινητοποιούνται σε πολλά σχολεία σε όλη τη χώρα. Θεωρούμε ότι ο αγώνας αυτός είναι κοινός και μας αφορά όλους. Είναι προκλητικό οι κυβερνήσεις και οι διάφοροι υποστηρικτές τους, κάθε φορά που ξεσπάνε μαθητικοί αγώνες, να θυμούνται τις χαμένες διατακτικές ώρες, όταν με δική τους ευθύνη, αφήνουν χιλιάδες τάξεις χωρίς εκπαιδευτικούς, με εκατοντάδες  χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες, όταν ακόμα και πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα δεν διδάσκονται.
Η ΕΛΜΕ Α Κυκλάδων εκφράζει τη συμπαράστασή της στους δίκαιους αγώνες των μαθητών και καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς  να σταθούν στο πλάι των μαθητών και των παιδιών τους, που αγωνίζονται για το δικαίωμά τους στη μόρφωση, ενάντια στο «Νέο Σχολείο» της αμορφωσιάς, του ανελέητου ανταγωνισμού και της παραπαιδείας, που τους ετοιμάζει  η κυβέρνηση. Χαιρετίζουμε τη πρώτη εκδήλωση διαμαρτυρίας των μαθητών που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 2 Νοέμβρη στις 11.30 π.μ. στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου (Λιμάνι). Για τη συμμετοχή των συναδέλφων στις κινητοποιήσεις των μαθητών έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας για τις τρεις τελευταίες ώρες από την ΟΛΜΕ
Δίπλα στους μαθητές, στα παιδιά μας, δίπλα στις αγωνίες και τις διεκδικήσεις τους και όχι απέναντί τους! Αυτή πρέπει να είναι η θέση κάθε εκπαιδευτικού που θέλει να είναι λειτουργός - παιδαγωγός. Γιατί ο αγώνας μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών είναι δίκαιος!
Συμμετέχουμε όλες και όλοι:
  • στην κινητοποίηση των μαθητών, που θα γίνει τη Δευτέρα στις 11.30 π.μ. στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου (Λιμάνι).
  • στην  Γενική Πανεργατική Πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργία την Πέμπτη 12 Νοέμβρη και στο συλλαλητήριο που θα οργανώσουν τα Πρωτοβάθμια Σωματεία στη Σύρο.

 ------------

Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου-Τήνου-Μυκόνου: 

ΑΔΕΔΥ - ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 12 ΝΟΕΜΒΡΗ
Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Η υπερψήφιση του 3ου Μνημονίου, με μεγάλη μάλιστα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ήρθε να επιβεβαιώσει τα εφιαλτικότερα σενάρια για το μέλλον των εργαζόμενων και των ανέργων, των συνταξιούχων και των νέων.

Ήρθε να επικυρώσει τη συνέχιση, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, των ακραίων πολιτικών λιτότητας, της βίαιης αναδιανομής εισοδημάτων εις βάρος των μεσαίων και ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων, της δημοκρατικής υστέρησης που προκαλείται από την κατάλυση κάθε έννοιας λαϊκής κυριαρχίας και την αδιάλειπτη επιτροπεία της χώρας από τους δανειστές.

Επιχειρείται, έτσι, η διαιώνιση της καταστροφικής πολιτικής που οδήγησε σε πρωτοφανείς για χώρα, σε καιρό ειρήνης, απώλειες εισοδημάτων και δικαιωμάτων, προκειμένου να σαρωθεί ό,τι απόμεινε από τα κοινωνικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και τον δημόσιο πλούτο.

Οι Κυβερνήσεις αλλάζουν – Οι ίδιες πολιτικές συνεχίζονται
Μέσα από την αύξηση της έμμεσης φορολογίας, την ανατροπή του μεταπολεμικού δημόσιου και κοινωνικού ασφαλιστικού καθεστώτος, την ιδιωτικοποίηση όσων στρατηγικών τομέων του Δημοσίου έχουν ακόμα απομείνει (ενέργεια, νερό, λιμάνια, αεροδρόμια), τις περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων, την εκχώρηση των «κόκκινων δανείων» σε κερδοσκοπικά funds και πλειστηριασμούς ακόμη και της πρώτης κατοικίας. Η ίδια πολιτική συνεχίζεται, στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής και της επαπειλούμενης χρεοκοπίας. 

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Από την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο έως σήμερα, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο πρωτοστατήσαμε σε μικρούς και μεγάλους αγώνες ενάντια στη λιτότητα, τις μειώσεις μισθών, τις απολύσεις, τη συρρίκνωση των δομών του Δημοσίου, τις ιδιωτικοποιήσεις, την ανατροπή των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Με τους αγώνες μας καταφέραμε να αναδείξουμε τις επιπτώσεις της λιτότητας. Καταφέραμε το αίτημα της αποτροπής των καταστροφικών αυτών πολιτικών να γίνει αίτημα παλλαϊκό, μέσα από έναν αγώνα επίπονο και συνεχή, με τελικό στόχο την οριστική ανατροπή τους.

Μπροστά στις νέες συνθήκες που οριοθετούνται από τους ακραίους εκβιασμούς και την τρομοκρατία των δανειστών και την αποδοχή από την Κυβέρνηση του ρόλου ενός ακόμα απλού διαχειριστή των αδιέξοδων πολιτικών που επιβάλλονται για την έξοδο της χώρας από την κρίση, μένει σε εμάς, στους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στους ανέργους, τους συνταξιούχους, τις νέες και τους νέους, να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας και με τρόπο μαζικό, συμμετοχικό και οργανωμένο να διεκδικήσουμε την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται σε βάρος μας.

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, συμμετέχουμε στη Γενική Απεργία στις 12 Νοέμβρη 2015 και διεκδικούμε:

- Κατοχύρωση και διεύρυνση του δημόσιου-κοινωνικού και αναδιανεμητικού ασφαλιστικού συστήματος με διατήρηση των συνταξιοδοτικών παροχών του.

-Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την επαρκή στελέχωση των Δημοσίων Υπηρεσιών, με έμφαση στους τομείς της Υγείας, Παιδείας, Αυτοδιοίκησης και Ασφαλιστικών ταμείων, με παράλληλη αύξηση της χρηματοδότησης και διατήρηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα τους.

-Επανακατάταξη στα μισθολογικά κλιμάκια όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο με άμεσο «ξεπάγωμα» των μισθών. Νέο μισθολόγιο με αποκατάσταση των απωλειών και ακώλυτη μισθολογική- βαθμολογική εξέλιξη.

-Καθιέρωση δίκαιου και αξιοκρατικού συστήματος επιλογής προϊσταμένων.
-Διατήρηση υπό δημόσιο έλεγχο όλων των στρατηγικών τομέων της ελληνικής Οικονομίας. -Αποτροπή της εκποίησης του δημόσιου πλούτου

-Ανατροπή της άδικης και ταξικής, σε βάρος των εργαζομένων και των αδύναμων στρωμάτων, φορολογίας, με την άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ και την καθιέρωση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος.

-Διασφάλιση της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς

- Κατάργηση παλαιών και νέων μνημονίων

- Διαγραφή του χρέους.
Η δική μας απάντηση θα είναι
Δυναμική – Συμμετοχική – Μαζική
Στις 12 Νοεμβρίου στη Γενική Απεργία
Σε κάθε αγωνιστική παρέμβαση και δράση ολόκληρο το επόμενο διάστημα

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου