Κυριακή, 17 Μαρτίου 2013

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΘΗΝΑ ! ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ-ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΘΗΝΑ ! 

ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ-ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Το σχέδιο Αθηνά προκάλεσε αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα. Φοιτητές μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία ξεσηκώνονται αμφισβητώντας όχι μόνο την επίθεση για το ξεπούλημα της Παιδείας αλλά συνολικά την πολιτική της Κυβέρνησης.


Η πρόταση του Αρβανιτόπουλου παρουσιάστηκε τάχα σαν ένα σχέδιο απλά συγχωνεύσεων και μετακίνησης τμημάτων. Παρά τις τελευταίες αλλαγές φάνηκε τι πραγματικά κρύβεται πίσω από το νέο νομοσχέδιο. Τμήματα κλείνουν αφού αφαιρούνται από το μηχανογραφικό, υποτιμούνται τμήματα μέσω συγχωνεύσεων, ενώ μειώνονται οι εισακτέοι. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση υποβαθμίζει την παιδεία με κάθε τρόπο, αφήνοντας του συμβασιούχους καθηγητές 407 απλήρωτους για μήνες.

Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μετά τη «διαβούλευση», το τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών και Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών (ΣΑΧΜ) παραμένει προς συγχώνευση στο Μαθηματικό, ενώ αντίθετα το τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης παραμένει μεν αυτόνομο, αλλά εντάσσεται στη σχολή Οικονομίας και Διοίκησης. Το τμήμα μας εντάσσεται στις σχολές θετικών επιστημών!!! Η ένταξη του ΤΜΣΠΣ στις θετικές επιστήμες αποτελεί ουσιαστική υποβάθμιση του χαρακτήρα του τμήματος μας. Είναι γνωστό ότι τα τμήματα θετικών επιστημών έχουν τετραετή κύκλο σπουδών ενώ τα πολυτεχνικά πενταετή….Καταδικάζουμε την πολιτική του υπουργείου και (όσων την υποστηρίζουν) που στη περίοδο της «διαβούλευσης» δεν «άκουσε» τις φωνές φοιτητών και καθηγητών είτε για τον διαφορετικό χαρακτήρα του ΣΑΧΜ από το Μαθηματικό είτε για την ένταξη των τμημάτων μηχανικών σε άσχετες σχολές με προφανή σκοπό να μην δημιουργηθεί Πολυτεχνική σχολή στο Παν. Αιγαίου.

Όμως απέναντι στην κυβέρνηση ήδη υπάρχει αντίσταση.. Σε κάθε πόλη οι φοιτητές οργανώνουν συλλαλητήρια με μεγάλη συμμετοχή από όλη την κοινωνία. Οι καταλήψεις αυξάνονται συνεχώς. Στον Πύργο φοιτητές απέκλεισαν για 3 ώρες τον Υφυπουργό Παιδείας, στην Κρήτη έγινε κατάληψη της Περιφέρειας ενάντια στο κλείσιμο του νοσοκομείου Αγ. Νικολάου και της μεταφοράς του τοπικού ΤΕΙ. Στη Θεσσαλονίκη, η μεγαλειώδης πορεία για τις Σκουριές ενώθηκε με τα μπλόκα των φοιτητών φωνάζοντας το σύνθημα: «Δώστε λεφτά για υγεία και παιδεία και όχι για τον Μπόμπολα και τα μεταλλεία».

Το σχέδιο Αθηνά είναι μόνο η αφορμή. Εδώ και καιρό οι νέοι-ες δεχόμαστε αρκετά χτυπήματα. Οικογένειες μας φτωχαίνουν, φοιτητές αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα τους, οι απόφοιτοι παραμένουν άνεργοι κ.ά. Αποκορύφωμα... η δολοφονία των τριών φοιτητών στη Λάρισα που δεν είχαν χρήματα για θέρμανση….

Οι κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων δείχνουν τον δρόμο. Οι συντονισμένοι αγώνες των φοιτητών με τα υπόλοιπα κομμάτια της κοινωνίας που αγωνίζονται είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Στη Φιλοσοφική της Αθήνας η κοινή συνέλευση φοιτητών και καθηγητών είχε πάνω από 2000 άτομα. Είναι ανάγκη να συνεχίσουμε την νικηφόρα παράδοση του άρθρου 16, δηλαδή των ενωτικών αγώνων μεταξύ φοιτητών και καθηγητών. Την Πέμπτη 14/3 το Πανελλαδικό συλλαλητήριο ήταν μαζικότατο και πρέπει να αποτελέσει την αρχή της αντεπίθεσης στα σχέδια του υπουργείου.

Να γίνουν οι φοιτητές ο επόμενος σταθμός στον αγώνα ενάντια στη κυβέρνηση που ξεκίνησαν οι εργαζομενοι στα ΜΜΜ και οι κάτοικοι της Χαλκιδικής. Το Πανεκπαιδευτικό Μέτωπο φοιτητών – καθηγητών – μαθητών – εργαζομένων αποτελεί τον τρόπο να δοθεί ένα γερό χτύπημα στην Κυβέρνηση. Οι γενικές συνελεύσεις, οι καταλήψεις, η συμμετοχή των φοιτητικών συλλόγων στις απεργίες είναι απαραίτητα συστατικά για να μείνει στα χαρτιά το σχέδιο “Αθηνά”.


Προχωραμε σε :
  • Κατάληψη του τμήματος απο τη Τρίτη 19/3 έως Τετάρτη 20/3
  • Νέα γενική συνέλευση τη Τετάρτη 20/3
  • Δράσεις ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας για το σχέδιο ΑΘΗΝΑ
  • Κινήσεις συντονισμού με τους φοιτητικούς συλλόγους του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Φοιτητικός Σύλλογος Τμήματος 
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου