Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

VIDEO: ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Φούρνοι για μελαψούς

Ντοκιμαντέρ με ρατσιστικές δηλώσεις-σοκ του υποψήφιου βουλευτή της Χρυσής Αυγής Αλ. Πλωμαρίτη προβλήθηκε από το βρετανικό Channel 4. 


Του Τάσου Τσακίρογλου

Για ακόμα μία φορά σοκάρουν και προκαλούν πολιτική θύελλα, αλλά και δικαστική παρέμβαση, οι ανοιχτά ρατσιστικές και ναζιστικές θέσεις μελών της Χρυσής Αυγής, με αφορμή ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε από το βρετανικό Channel 4 και το οποίο παρακολουθεί τις προεκλογικές δραστηριότητες του υποψήφιου βουλευτή Α” Αθηνών, Αλέξανδρου Πλωμαρίτη.

Ο υποψήφιος εμφανίζεται να περιδιαβαίνει λαϊκή αγορά και να χυδαιολογεί κατά μεταναστών που συναντά, ενώ στη συνέχεια κάθεται με ομοϊδεάτες του σε καφενείο της περιοχής του Αγίου Παντελεήμονα, όπου ακούγονται να επαναλαμβάνουν όλα τα εμετικά κλισέ του ναζισμού: «Υπάρχουν τρία εκατομμύρια χαραμοφάηδες [μετανάστες] που μας πίνουν το νερό, μας τρώνε το φαΐ και αναπνέουν τον αέρα τον δικό μας τον ελληνικό και μας σκοτώνουν». Οι χαρακτηρισμοί για τους αλλοδαπούς κυμαίνονται από «πρωτόγονοι» και «μιάσματα» μέχρι «υπάνθρωποι», ενώ η «θεραπεία» για τους «μελαψούς» είναι «να τους ασπρίσουμε στις κλοτσιές».

Λαμπατέρ από… δέρμα

Ωστόσο, τα «καλύτερα» έπονται αφού αναβιώνει λεκτικά όλη η φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης ως βιομηχανίας εμπορικής «αξιοποίησης» των ανθρώπινων θυμάτων: «Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τους φούρνους (…) οι μετανάστες μπορούν να γίνουν σαπούνια, αλλά όχι για ανθρώπους, παρά μόνο για αμάξια ή πεζοδρόμια, επειδή είναι χημικοί και μπορεί να βγάλουμε καμιά καντήλα (…) Το δέρμα τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λαμπατέρ και τα μαλλιά τους για μπεγλέρια».

Ηδη η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών Π. Φάκου παρήγγειλε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθεί «η τέλεση των αδικημάτων περί κολασμού πράξεων ή ενεργειών αποσκοπουσών εις φυλετικάς διακρίσεις», ενώ θα ληφθούν ανωμοτί εξηγήσεις των εμπλεκομένων. Την προκαταρκτική εξέταση θα διενεργήσει το 6ο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Αττικής.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Τελικά τι θα κάνει η κυβέρνηση; Θα συνεχίσει τα πολιτικά ανοίγματα στη Χρυσή Αυγή ή θα βάλει φραγμό σε αυτή την εγκληματική δραστηριότητα; Δεν είναι προφανές ότι όταν βρισκόμαστε μπροστά σε προτροπές για βαριές κακουργηματικές πράξεις πρέπει να μπαίνουν στην άκρη τα μικροκομματικά επικοινωνιακά παιχνίδια της δεξιάς «πολυκατοικίας»;». «Η εγκληματική δράση είναι η μία όψη της ναζιστικής οργάνωσης. Η άλλη είναι οι υπηρεσίες τους στην άρχουσα τάξη, ο χυδαίος αντικομμουνισμός και η οργάνωση ταγμάτων εφόδου εναντίον του λαϊκού κινήματος. Ο λαός πρέπει να τη στείλει μαζί με το σύστημα που τη χρειάζεται στην κόπρο της Ιστορίας», τονίζει το ΚΚΕ. Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ σημειώνει: «Το ρεπορτάζ επιβεβαιώνει περίτρανα την πρότασή μας για την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων, νομοθετικών, διοικητικών και πολιτικών, στο πλαίσιο της κοινής δράσης των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου. Η ρατσιστική βία και όσοι την προκαλούν πρέπει να αντιμετωπιστούν από τους θεσμούς της πολιτείας». Τέλος, η Δημοκρατική Αριστερά αναφέρει ότι η ρητορική της Χ.Α. επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για τους πολιτικούς απογόνους των πιο σκοτεινών πλευρών της ελληνικής ιστορίας και καλεί τον λαό να υψώσει τείχος απέναντι στους νεοναζί.

Eχθρότητα που σοκάρει

Η Χρυσή Αυγή διά του εκπροσώπου της Ηλία Κασιδιάρη επιχειρεί να θολώσει τα νερά και επανέρχεται στη θεωρία ότι επρόκειτο περί «αστείου» και κατηγορεί την αστυνομία για «χρησιμοποίηση ενός παρανόμως κτηθέντος αποδεικτικού υλικού», ενώ κάνει λόγο για «λυσσαλέα επίθεση εναντίον της Χρυσής Αυγής».

Το ντοκιμαντέρ έχει σκηνοθετήσει ο σπουδαστής στη Σχολή Κινηματογράφου Κωνσταντίνος Γεωργούσης, ο οποίος πέρασε έναν μήνα με τη Χρυσή Αυγή, μαζεύοντας υλικό για το ντοκιμαντέρ του. Οπως δήλωσε ο ίδιος: «Τρομοκρατήθηκα που τα μέλη του κόμματος εξέφραζαν με περηφάνια τις ακραίες ιδέες τους και μάλιστα δημόσια. Με σόκαρε η εχθρότητα με την οποία αντιμετώπιζαν τους μετανάστες στον δρόμο».
…………………………………………………………………………………………………………....................

Ενα ντοκιμαντέρ που πρέπει να δούμε

Μπορεί από τις χθεσινές τηλεοπτικές οθόνες να παρουσιάστηκε ως «δημοσιογράφος» ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ για τη Χρυσή Αυγή, αλλά στην πραγματικότητα είναι σκηνοθέτης, φοιτητής στο βρετανικό National Film and Television School. Ο Κωνσταντίνος Γεωργούσης δημιούργησε τους «Καθαριστές» (The Cleaners) στο πλαίσιο των σπουδών του. Και έκανε κάτι που κανένας δημοσιογράφος δεν θα μπορούσε να κάνει: απέδωσε με τα εργαλεία της τέχνης του την καθημερινότητα των στελεχών της οργάνωσης στο κέντρο της Αθήνας.

Το βρετανικό Channel 4 μετέδωσε μόνον αποσπάσματα, αλλά όλη η ημίωρη ταινία έχει ήδη προβληθεί στο διεθνές φεστιβάλ του Αμστερνταμ (International Documentary Film Festival Amsterdam) τον περασμένο Νοέμβριο. Από το περιεχόμενό της γίνεται σαφές ότι οι «δικαιολογίες» του Κασιδιάρη περί «μοντάζ» ή περί «κρυφής κάμερας» είναι μόνο για γέλια. Οι συναγωνιστές του υπόδικου χρυσαυγίτη γνωρίζουν πολύ καλά ότι κινηματογραφούνται και είναι πολύ περήφανοι για όσα λέγουν και πράττουν.

Και μια μικρή λεπτομέρεια: ένα από τα στελέχη της Χρυσής Αυγής που παρουσιάζεται στα αποσπάσματα αυτά να λέει τις πιο ακραίες εκφράσεις (για φούρνους και σαπούνια) είναι ο Αλέξανδρος Πλωμαρίτης, υποψήφιος βουλευτής της οργάνωσης και ηγετικό της στέλεχος στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα.

Δ.Ψ.

ΠΗΓΗ: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ - efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου