Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2014

ΕΛΜΕ Α΄ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : Δύο ανακοινώσεις για τα κενά στα σχολεία & την αξιολόγηση-χειραγώγηση


ΘΕΜΑ: Κενά στα σχολεία

         Δύο μήνες συμπληρώνονται από την έναρξη του σχολικού έτους και πολλά σχολεία του νομού μας, ιδιαίτερα αυτά των μικρών νησιών, παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Συγκεκριμένα στα σχολεία της ΕΛΜΕ Α Κυκλάδων χάνονται κάθε εβδομάδα 500 ώρες διδακτικού έργου λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών. 


            
Η έλλειψη εκπαιδευτικών από τα σχολεία μας δεν είναι αποτέλεσμα κακού σχεδιασμού του Υπουργείου Παιδείας, αλλά πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και της ΕΕ να επιτεθούν στις όποιες κοινωνικές κατακτήσεις του εργατικού κινήματος στη χώρα μας στην παιδεία. Ξεκάθαρη επιβεβαίωση αυτού του ισχυρισμού αποτελεί η δήλωση του υπουργού Παιδείας ότι «..η ΟΛΜΕ υπολογίζει τα κενά στα σχολεία με βάση τη νομοθεσία ενώ το υπουργείο με βάση τις ανάγκες της χώρας…». Σε αυτή τη λογική το υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι δεν είναι «ανάγκη» οι μαθητές στην Κύθνο, στη Σίφνο, στην Άνδρο, στη Σέριφο και στα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια να διδάσκονται μουσική, καλλιτεχνικά, πληροφορική και ξένες γλώσσες. Η συγκεκριμένη επιλογή είναι καθαρά ταξική αφού αποκλείει μαθητές φτωχών οικογενειών από την πρόσβαση στη γνώση και ειδικά σε εκείνα τα μαθήματα που προωθούν την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας.

Το πρόβλημα είναι τόσο οξυμένο σε ορισμένα σχολεία όπως το Γυμνάσιο Τ.Λ. Γαυρίου, όπου λείπει μεγάλο ποσοστό του απαιτούμενου προσωπικού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της σχολικής μονάδας.

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων επίσης, δημιουργεί η έλλειψη καθηγητών ειδικής αγωγής που έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό από τη γνώση μαθητών με ιδιαίτερες μαθησιακές ανάγκες. Τέλος, η πολιτική υποβάθμισης της ενισχυτικής και πρόσθετης διδασκαλίας συνεχίζεται και φέτος καθώς δεν έχουν εγκριθεί κονδύλια, ενώ το υπουργείο συζητά να τις υποκαταστήσει με προγράμματα του ΟΑΕΔ και με ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα χρησιμοποιεί ο μαθητής από το σπίτι!!!

Η  ΕΛΜΕ Α Κυκλάδων απαιτεί την άμεση κάλυψη των κενών με προσλήψεις καθηγητών και καλούμε τις τοπικές κοινωνίες να διεκδικήσουν το δικαίωμα τους για δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Παιδεία - Υγεία - Δημόσια αγαθά δεν αποτελούν εμπόρευμα αλλά ανήκουν στο λαό.

--------
ΘΕΜΑ: ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ - ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ

Η Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων, στα πλαίσια των αποφάσεων συλλόγων και γενικών συνελεύσεων του σωματείου του κλάδου και της Γ.Σ των προέδρων των ΕΛΜΕ όλης της χώρας, συνεχίζει και κλιμακώνει τον αγώνα της απέναντι σε κάθε μορφή της αξιολόγησης που με ύπουλες μεθοδεύσεις και αυταρχισμό προσπαθεί να προωθήσει και φέτος η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση στα πλαίσια της στρατηγικής του κεφαλαίου, της ΕΕ και της ελληνικής αστικής τάξης μέσω της αυτοαξιολόγησης σχολικών μονάδων και της ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών δεν έχει άλλο σκοπό παρά να προχωρήσει σε κατηγοριοποίηση, υποβάθμιση και κλείσιμο σχολικών μονάδων, σε ταξικό διαχωρισμό των μαθητών μας αλλά και σε διαθεσιμότητες και απολύσεις εκπαιδευτικών. Τέλος, σκοπό έχει να υπηρετήσει τα συμφέροντα των επιχειρηματιών – χορηγών, ενώ για τους μαθητές μας να τους οδηγήσει στον σύγχρονο Καιάδα της αμορφωσιάς και της μαθητείας – του φτηνού εργατικού δυναμικού.
 
Ως εκ τούτου η Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων καλεί όλους τους συναδέλφους, εκπαιδευτικούς, συμβούλους και διευθυντές να στηρίξουν την απόφαση του κλάδου και της ΟΛΜΕ και να μη συμμετάσχουν σε καμία μορφή αυτοαξιολόγησης σχολικών μονάδων και ατομικής αξιολόγησης. Καλούμε τους συναδέλφους να συσπειρωθούν μαζικά στο σωματείο και να απαντήσουμε συλλογικά και αποφασισμένα στην επίθεση που δεχόμαστε ως εργαζόμενοι, ως δάσκαλοι και ως σκεπτόμενοι επιστήμονες. . Δεν τρέφουμε αυταπάτες και ψευδαισθήσεις για “βαθμολογικές ωριμάνσεις” και “μισθολογικές αυξήσεις”, τη στιγμή που οι ποσοστώσεις και μνημονιακές δεσμεύσεις (,μεσοπρόθεσμο, 4263/14) για την εκπαίδευση προκαθορίζουν τιμωρητικούς υποβιβασμούς και απολύσεις εκπαιδευτικών, καθώς και πάγωμα μισθών μέχρι και το 2016!

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να οργανώσουμε τη μαζική αντίσταση απέναντι στη βάρβαρη επίθεση του κεφαλαίου και της ΕΕ ενάντια στον κόσμο της εργασίας στον ολοκληρωτισμό, τον επιθεωρητισμό και την εργασιακή “ζούγκλα” που απειλεί να φέρει στα σχολεία μας η προωθούμενη αξιολόγηση και να υπερασπιστούμε όλοι μαζί τη δουλειά μας, την αξιοπρέπειά μας, τα σχολεία και τους μαθητές μας.
Μόνο μέσα από τη συσπείρωση, τη συλλογικότητα και το μαζικό αγώνα θα καταφέρουμε να προασπίσουμε την εργασιακή μας αξιοπρέπεια και το κύρος του δημόσιου σχολείου.

  • ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ - ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ
  • ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου