Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

"... πόσο δύσκολο μπορεί να είναι για μια δημοτική αρχή να ανταποκριθεί σε ένα χρόνιο αίτημα των δημοτών της και να τους προσφέρει αυτό που τους ανήκει: ένα δημόσιο αγαθό όπως μια ανοιχτή, δωρεάν βιβλιοθήκη.": ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΚΑΛΕΣΜΑ της Πρωτοβουλίας για την Παιδική Βιβλιοθήκη Σύρου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έναμισης χρόνος σχεδόν έχει περάσει από τότε που η Πρωτοβουλία για την Παιδική Βιβλιοθήκη είχε ζητήσει από την τότε δημοτική αρχή να συμπεριλάβει τη επαναλειτουργία της στα θέματα προς συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου.
 

Έναμισης χρόνος σχεδόν έχει περάσει από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για μερική επαναλειτουργία της βιβλιοθήκης (δύο απογεύματα την εβδομάδα) με αποσπασμένους δημοτικούς υπαλλήλους.
 

Έναμισης χρόνος αναμονής, με καλή πίστη για την εφαρμογή των ειλημμένων αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου.


Και φτάνουμε σήμερα να συζητάμε πάλι από την αρχή και να θέτουμε για τρίτη φορά το ίδιο δίκαιο αίτημα: Δημόσια, δωρεάν, παιδική – εφηβική βιβλιοθήκη, ανοιχτή στους πολίτες με μόνιμο, σταθερό υπάλληλο και σταθερό ωράριο λειτουργίας.
 

Το αίτημα αυτή τη φορά κατατίθεται στη νέα δημοτική αρχή και το νέο δημοτικό συμβούλιο την ίδια ώρα που διαβάζουμε για δελεαστικές προτάσεις και προσφορές ανοίγματος της βιβλιοθήκης από μνηστήρες κάθε είδους σχετικούς ή άσχετους με το χώρο του παιδιού και του βιβλίου. Προτάσεις που εσκεμμένα αφήνουν μετέωρο το ερώτημα της ελεύθερης ή μη εισόδου στη βιβλιοθήκη. Προτάσεις που δεν απαντούν ξεκάθαρα στο πώς θα διαχειριστούν το υπάρχον υλικό, που μετά την κατάργηση του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών και το τέλος της απογραφής του, έχει περιέλθει στα χέρια του Δήμου και κατά συνέπεια ανήκει στους δημότες δηλαδή εμάς και τα παιδιά μας. Προτάσεις ιδιωτικής πρωτοβουλίας που καλύπτονται πίσω από τον τίτλο του συνεταιρισμού και στηρίζονται στην εκμετάλλευση του δημόσιου χώρου και του υλικού του, για να δημιουργήσουν δράσεις με συγκεκριμένους ή αφηρημένους στόχους και αδιευκρίνιστα οικονομικά οφέλη.
 

Φτάνουμε πάλι εκεί από όπου ξεκινήσαμε, δηλαδή να αναρωτιόμαστε:
 

Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι για ένα Δήμο αν πραγματικά νοιάζεται για την παιδεία και τον πολιτισμό του, να ανοίξει μια βιβλιοθήκη;
 

Πόσο δύσκολο είναι να προσληφθεί ένας καταρτισμένος υπάλληλος που θα φροντίζει με γνώση και συνέπεια το χώρο, το υλικό και πάνω απ’ όλα τα παιδιά που επισκέπτονται τη βιβλιοθήκη;
 

Και πόσο δύσκολο μπορεί να είναι για μια δημοτική αρχή να ανταποκριθεί σε ένα χρόνιο αίτημα των δημοτών της και να τους προσφέρει αυτό που τους ανήκει: ένα δημόσιο αγαθό όπως μια ανοιχτή, δωρεάν βιβλιοθήκη.
 

Για άλλη μια φορά η Πρωτοβουλία για την Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη στέκεται απέναντι σε όλες εκείνες τις προτάσεις που δεν διασφαλίζουν την ελεύθερη είσοδο των παιδιών στο χώρο της καθώς επίσης και την ορθή χρήση του υλικού με το σεβασμό που του αρμόζει.
 

Ανοιχτή Παιδική Βιβλιοθήκη για τα μέλη της Πρωτοβουλίας, τους πολίτες, τους συλλόγους και τους φορείς που μας στηρίζουν, σημαίνει:
 

Ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες και τους επισκέπτες του νησιού.
 

Λειτουργία στον υπάρχοντα χώρο που είναι εύκολα προσβάσιμος και αναγνωρίσιμος από κάθε παιδί (καθώς επίσης και ασφαλής, αφού η είσοδός του δε βρίσκεται κοντά στο δρόμο) και φιλοξενεί με τον καλύτερο τρόπο το υλικό της βιβλιοθήκης.
 

Μόνιμος, καταρτισμένος υπάλληλος με σταθερό μισθό, ικανός να λειτουργήσει τη βιβλιοθήκη προς όφελος των επισκεπτών της και όχι χρησιμοποιώντας την ως ‘μαγαζάκι’ που θα του αποφέρει οικονομικά οφέλη.
 

Για μια τέτοια βιβλιοθήκη που τη ζήσαμε και την αγαπήσαμε θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και σας καλούμε να βρεθείτε μαζί μας στις ανοιχτές εκδηλώσεις της Πρωτοβουλίας, στην πλατεία Μιαούλη έξω από το χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης το Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014 στις 11 το πρωί για να θυμηθούμε πώς παίζουμε, σκεπτόμαστε, διαβάζουμε και δανειζόμαστε βιβλία στο δικό μας ελεύθερο χώρο. Φέρτε μαζί σας και παιδικά βιβλία που τα βαρεθήκατε ή δεν τα χρειάζεστε πια και πάρτε φεύγοντας νέα βιβλία που θα έχουν φέρει άλλοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου