Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012

Σημαντική μάχη που ανοίγει δρόμο και προοπτική

Με επιτυχία δόθηκε η χτεσινή σκληρή και δύσκολη απεργιακή μάχη που κήρυξαν οι Ομοσπονδίες Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, διεκδικώντας την υπογραφή κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ξεκαθάρισαν πως δεν πρόκειται να συμβιβαστούν με την κατάργηση των ΣΣΕ, με την επιβολή των ατομικών συμβάσεων, με μισθούς πείνας και εξαθλίωσης, πως θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους με όλες τις μορφές πάλης και για όσο διάστημα απαιτείται μέχρι η εργοδοσία να υποχρεωθεί στην υπογραφή των ΣΣΕ.
Πηγή : Ριζοσπάστης 
Μία μέρα μετά την υπογραφή κλαδικής σύμβασης στον κλάδο Ποτοποιίας - Ζυθοποιίας, οι εργάτες των 3 κλάδων απήργησαν ξεπερνώντας απειλές, εκβιασμούς και τρομοκρατία της εργοδοσίας και των μηχανισμών της. Την ώρα που η εργοδοσία αξιοποιεί στο έπακρο κάθε νόμο των κυβερνήσεων, εντείνοντας την επίθεση κατά των εργατικών δικαιωμάτων, με στόχο να φτηνύνουν παραπέρα τους εργαζόμενους, οι τρεις κλάδοι με την απεργία τους έδωσαν το έναυσμα για παραπέρα συσπείρωση στα συνδικάτα, για να πάρουν οι ίδιοι οι εργάτες την υπόθεση της υπογραφής των συμβάσεων στα χέρια τους. Κι αυτό είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για τους αυριανούς αγώνες.
Στον κλάδο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, από το πρωί στήθηκαν απεργιακές φρουρές, με τους εργαζόμενους και τα σωματεία να δίνουν τη μάχη της απεργίας. Σε ΝΟΥΝΟΥ και ΜΕΒΓΑΛ η απεργία ήταν καθολική, ενώ και σε ΔΕΛΤΑ και ΝΙΚΑΣ δε δούλεψε μηχανή. Σήμερα, οι εργαζόμενοι στον κλάδο συνεχίζουν την απεργία τους για δεύτερη μέρα.
Στην ΕΒΓΑ, ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργία των νέων κάτω των 25 ετών. Μαζί με το ταξικό τους σωματείο, σπάζοντας στην πράξη τη μοιρολατρία που καλλιέργησαν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στη γενική συνέλευση, έμειναν στην πύλη του εργοστασίου και απήργησαν. Μάλιστα, στη διάρκεια της απεργίας οι νέοι εργαζόμενοι, που δουλεύουν για τον εξευτελιστικό μισθό των 511 ευρώ μεικτά, εξέλεξαν Εργοστασιακή Επιτροπή Αγώνα, στην οποία ξεκαθαρίζουν ότι στηρίζουν την απεργία του κλάδου. Και τονίζουν: «Δε δεχόμαστε να δουλεύουμε για 18 ευρώ μεροκάματο και καλούμε τους συναδέλφους παλιούς και νέους που δίστασαν να μπουν στον αγώνα να πάρουν την ευθύνη που τους αναλογεί, να μας στηρίξουν και να είναι μαζί μας ώστε να υπογραφεί σύμβαση και στο Γάλα, όπως υπογράφτηκε στα Αναψυκτικά - Ποτά. Δεν υποχωρούμε και δεν τρομοκρατούμαστε».
Σε Τύπο - Χαρτί και Κλωστοϋφαντουργία, Ιματισμό, Δέρμα
Από το πρωί στις πύλες των εργοστασίων βρέθηκαν και οι εργαζόμενοι στον Τύπο - Χαρτί, ανταποκρινόμενοι μαζικά και μαχητικά στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας τους, απαιτώντας την άμεση υπογραφή ΣΣΕ. Οι εργαζόμενοι στα μεγάλα εργοστάσια όλης της Ελλάδας των εκτυπώσεων, γραφικών τεχνών, χαρτοποιίας και κυτιοποιίας συμμετείχαν ενεργά στην απεργία. Η απεργία αυτή όμως συνένωσε ταυτόχρονα και τον αγώνα των εργαζομένων του κλάδου που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις αυτή την περίοδο, διεκδικώντας δεδουλευμένα, ενάντια στις απολύσεις κλπ. (π.χ. ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ, ΦΗΜΗ ΠΑΚ, ΒΛΑΧΟΣ, ΒΙΟΧΑΡΤΙΚΗ).
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Βάθης και από εκεί οι εργαζόμενοι του κλάδου με δυναμική πορεία κατευθύνθηκαν στα γραφεία του ΣΕΒ. Με τα συνθήματα «Κάτω τα χέρια απ' τις συμβάσεις, αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις», «Αγώνας συνεχής, αγώνας ταξικός, γιατί εμείς δε ζούμε με 400 ευρώ» και «Εργατιά μπροστά γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά» να κυριαρχούν. Μπροστά από το υπουργείο Εργασίας, οι εργαζόμενοι σταμάτησαν και επέδωσαν το ψήφισμα της συγκέντρωσης, ενώ η πορεία κατέληξε στα γραφεία του ΣΕΒ, όπου οι βιομήχανοι, αδιάλλακτοι, αρνήθηκαν κάθε συνάντηση με τους εργαζόμενους. «Θα συνεχίσουμε, θα κλιμακώσουμε τον αγώνα, στέλνοντας το απεργιακό μήνυμα σε κάθε χώρο δουλειάς. Ο αγώνας μπορεί να είναι μακρύς, αλλά μπορούμε να επιβάλουμε την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιάννης Τόλης.
Σε Κλωστοϋφαντουργία - Ιματισμό - Δέρμα, οι απεργοί από τα χαράματα έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης στις πύλες δεκάδων εργασιακών χώρων, ορισμένοι από τους οποίους σημείωσαν καθολική συμμετοχή («Εlite», «Φειδάς», «Πεταλούδα», «Υsatis», «Matou», «Παρθένης»). Στη συνέχεια πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του Συνδέσμου των Βιομηχάνων Υποδηματοποιών και Κατασκευής, απαιτώντας να γίνει αμέσως υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που θα καλύπτει τις μισθολογικές απώλειες και θα κατοχυρώνει τις κατακτήσεις όλων των προηγούμενων χρόνων.
Η εργοδοσία δήλωσε αδιάλλακτη και ξεκαθάρισε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε κατάργηση των ΣΣΕ, ενώ οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους διεμήνυσαν ότι θα κλιμακώσουν τους αγώνες τους μέσα στους χώρους δουλειάς. Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τα γραφεία του ΣΕΒ, όπου ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών αρνήθηκε συνάντηση με τους εργαζόμενους. Στην Ξάνθη, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 24ωρη απεργία στο εργοστάσιο της VENUS. Με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων πραγματοποιήθηκε η απεργία και στο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας «Βαρβαρέσσος» στη Νάουσα.
Απεργιακή συγκέντρωση έξω από το κεντρικό κατάστημα του ΙΚΑ, στην οδό Αριστοτέλους, πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή εργαζομένων από όλους τους κλάδους. Απεργιακή συγκέντρωση έγινε και στη Λάρισα. Στη συγκέντρωση που οργάνωσε στη Λάρισα το Εργατικό Κέντρο εγκρίθηκε ψήφισμα με τις διεκδικήσεις των εργαζομένων των κλάδων, στο οποίο δηλώνεται ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τη νίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου