Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Καταργούν τις οργανικές και διαλύουν το δημόσιο σχολείο ! Απόφαση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου-Τήνου-Μυκόνου

Η τρικομματική κυβέρνηση των Μνημονιών προχωρά στη διάλυση του δημόσιου σχολείου και στην υπονόμευση κάθε εργασιακού δικαιώματος των εκπαιδευτικών. Με επείγουσα εγκύκλιο της Διεύθυνσης Διοικητικών Υποθέσεων Π.Ε. & Δ.Ε.  (44506/Δ4/2-4-2013) ζητείται από τους Περιφερειακούς Διευθυντές, εντός 2 ημερών, να καταγραφούν οι οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών «ενόψει της έκδοσης απόφασης σχολικών μεταβολών» τις οποίες μάλιστα προκαταβολικά θεωρεί «δυσανάλογες με το μαθητικό δυναμικό».



Το Υπουργείο παιδείας και στη συνέχεια οι περιφέρειες εκπαίδευσης κάνοντας τροϊκάνες αλχημείες (διαιρώντας το συνολικό αριθμό των μαθητών κάθε σχολείου με το 25), επιδιώκουν να αλλάξουν την οργανικότητα των σχολείων . Με βάση το συγκεκριμένο έγγραφο η ύπαρξη ένος εξαθέσιου σχολείου απαιτεί 126 μαθητές, ενώ σχολεία με κάτω από 100 μαθητές μετατρέπονται απευθείας σε τετραθέσια. Το κριτήριο επιβάλλεται γενικά σε όλη την επικράτεια, τιμωρώντας σκληρά ιδιαίτερα την περιφέρεια και τη νησιωτική Ελλάδα.

Με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, επομένως, το σύνολο των σχολείων στις Κυκλάδες καρατομούνται, προκειμένου το Υπουργείο να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του Μηνημονίου, αδιαφορώντας για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και την ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης. Χιλιάδες συνάδελφοι θα χάσουν την οργανική τους θέση, θα μετακινηθούν σε άλλες περιοχές, προλειαίνοντας το έδαφος των απολύσεων εκπαιδευτικού προσωπικού.

Οδηγούμαστε σε τετραθέσιες και πενταθέσιες σχολικές μονάδες, όπου τα παιδιά της πρώτης και έκτης τάξης θα κάνουν μαζί, ενδεχόμενα, μάθημα, έτσι ώστε να ανταποκριθεί η εκπαίδευση στα ποσοτικά στατιστικά δεδομένα της τρόικας. Γα τη Σύρο μόνο, όλα τα 6θέσια σχολεία, υποβαθμίζονται σε 5θέσιες και 4θέσιες σχολικές μονάδες, με συνέπεια την επιστροφή στις παλιές εποχές της συνδιδασκαλίας διαφορετικών τάξεων μεταξύ τους.

Ο Αρμαγεδδών στην εκπαίδευση δεν θα περάσει. Το Υπουργείο να αποσύρει άμεσα την κατάπτυστη εγκύκλιο του. Καλούμε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, τους γονείς και τον κόσμο της εργασίας να υπερασπιστούν το δημόσιο σχολείο. Το Δ.Σ του συλλόγου μας δεσμεύεται ότι θα δώσει , με όλες τις δυνάμεις του, τη μάχη να μην χαθεί καμιά οργανική θέση, να μην υποβαθμιστεί καμιά σχολική μονάδα. Το μέτωπο παιδείας – εργασίας θα νικήσει.

1 σχόλιο: