Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Απολύσεις, απλήρωτοι εργαζόμενοι και δώρο 60 εκατομμυρίων ευρώ για τον ιδιοκτήτη των ναυπηγείων στη Σύρο και στην Ελευσίνα

Δεκατρείς απολύσεις «μετρούν» μέχρι και χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, και όπως φαίνεται έπεται συνέχεια. Η πρώτη απόλυση έγινε την περασμένη Παρασκευή, ενώ οι 12 προστέθηκαν χτες, ακριβώς ένα 24ωρο μετά τη φιέστα που στήθηκε τη Δευτέρα στο ναυπηγείο από την κυβέρνηση, με την επίσκεψη του υπουργού Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλου, για την «επαναδραστηριοποίηση της βαριάς βιομηχανίας της χώρας».

πηγή: Ριζοσπάστης





Ο υπουργός Αμυνας αναφέροντας στη διάρκεια της φιέστας στο ναυπηγείο ότι «η Ελλάδα γίνεται πλέον ανταγωνιστική - ανοίγεται στις αγορές», έδωσε επί της ουσίας το «οκέι» στον επιχειρηματία Ν. Ταβουλάρη, ιδιοκτήτη του ναυπηγείου, να αρχίσει τη «μείωση του κόστους» για «ανταγωνιστικό» ναυπηγείο, δηλαδή τον αποδεκατισμό των θέσεων εργασίας, ενώ το επόμενο βήμα θα είναι το χτύπημα των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο επιχειρηματίας για πάνω από ένα χρόνο είχε αφήσει το ναυπηγείο να ρημάζει και τους εργαζόμενους απλήρωτους. Με τροπολογία που ψηφίστηκε τον Απρίλη στη Βουλή   πρόσφατα, ο Ταβουλάρης, εισέπραξε 25.430.227 ευρώ για τη ναυπήγηση πυραυλακάτων, ενώ αναμένεται να εισπράξει άλλα 60.225.644,90 ευρώ. Προϋπόθεση για την καταβολή των χρημάτων ήταν να καταβάλει τα δεδουλευμένα στους 750 εργαζόμενους οι οποίοι από τις 21 Γενάρη ήταν σε απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας τα λεφτά τους. Τώρα ο επιχειρηματίας Ταβουλάρης, αφού τσέπωσε τα εκατομμύρια, εξαπέλυσε νέα επίθεση στους εργαζόμενους, για να θωρακίσει την κερδοφορία του, καλλιεργώντας ταυτόχρονα κλίμα τρομοκρατίας. Μάλιστα, άρχισε τη «σφαγή» από αυτούς που είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας και είναι συνολικά 50. Αυτή είναι η υγιής επιχειρηματικότητα που υπόσχεται η συγκυβέρνηση του κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου