Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Κοινή ανακοίνωση του Συλλόγου Δ-Ν Σύρου -Τήνου- Μυκόνου με την Α ΕΛΜΕ για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Η 17η Νοέμβρη, επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, δεν είναι γιορτή, αλλά μέρα ιστορικής μνήμης και αγώνα.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 αποτέλεσε την κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής – αντιιμπεριαλιστικής πάλης του λαϊκού κινήματος που οδήγησε στην πτώση της χούντας των συνταγματαρχών. Ο αγώνας τότε που ξεκίνησε από τα δημοκρατικά δικαιώματα των φοιτητών στα πανεπιστήμια εξελίχθηκε άμεσα σε συνολικό αντιδικτατορικό αγώνα, παίρνοντας κοινωνικά εργατικά χαρακτηριστικά για το ψωμί, την παιδεία και την ελευθερία. Με αυτό τον τρόπο, κατέρρευσε η τότε προσπάθεια διαιώνισης του δικτατορικού καθεστώς, διαμέσου του ελεγχόμενου εκδημοκρατισμού που υπόσχονταν η διορισμένη κυβέρνηση- μαριονέτα του Μαρκεζίνη. Ήταν ένας αγώνας για τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα της νεολαίας και της εργαζόμενης πλειοψηφίας.



Σήμερα 41 χρόνια μετά, η επέτειος του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε. Η πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου οδηγεί στην εξαθλίωση τους εργαζόμενους με μισθούς πείνας των 400 ευρώ και 30% ανεργία. Διαλύουν το δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο με την υποχρηματοδότηση, τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, τα κατακερματισμένα προγράμματα σπουδών, το διοικητικό αυταρχισμό των αξιολογήσεων και τους “εθελοντές” απλήρωτους εκπαιδευτικούς. Επιδιώκουν να στείλουν τη νεολαία στο μορφωτικό καιάδα των καταρτίσεων και της απλήρωτης εργασίας, ενισχύοντας τους ταξικούς φραγμούς στο σχολείο με την τράπεζα θεμάτων.

Την ίδια στιγμή ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της συγκυβέρνησης δεν έχει σταματημό: διορισμένοι κυβερνητικοί πρυτάνεις στέλνουν, μέσα στην εβδομάδα του εορτασμού της εξέγερσης, τα ΜΑΤ για να καταλάβουν τα πανεπιστήμια και πνίγουν τη Νομική σχολή στα δακρυγόνα. Έτσι τιμά η κυβέρνηση της Ε.Ε και του ΔΝΤ την επέτειο της εξέγερσης. Καθόλου παράξενο, ασφαλώς για μια κυβέρνηση με υπουργούς που έχουν περάσει από τις πολιτικές οργανώσεις του δικτάτορα Παπαδόπουλου.

Οι καιροί δεν περιμένουν. Τότε οι φοιτητές δεν περίμεναν. Μετέτρεψαν τη διαμαρτυρία σε σύγκρουση και έγραψαν Ιστορία. Σήμερα οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να περιμένουν. Η οργή τους να γίνει άμεσα οργανωμένη πάλη και να παρασύρει Κυβερνήσεις, Τρόικα, ΔΝΤ και ΟΟΣΑ, μνημόνια και αντιδραστικές πολιτικές και να φέρει στο προσκήνιο τον κυρίαρχο λαό, τις λαϊκές ανάγκες, την αξιοπρέπεια μας.

Τα σωματεία μας καλούν όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο, τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τη νεολαία και τους μαθητές μας να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση για την επέτειο της εξέγερσης στην πλατεία Μιαούλη τη Δευτέρα 17 Νοέμβρη στις 6 μ.μ .


Όλοι /ες στον αγώνα

Ψωμί-Παιδεία – Ελευθερία

Οι χούντες πέφτουν με Πολυτεχνεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου