Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014

ΕΛΜΕ Α΄ Κυκλάδων: Σχετικά με τα κενά εκπαιδευτικών


ΘΕΜΑ: Κενά εκπαιδευτικών


Παρά τις ανακοινώσεις διαμαρτυρίας της ΕΛΜΕ Α΄ Κυκλάδων, τις κινητοποιήσεις μαθητών και γονιών και τις επερωτήσεις στο Κοινοβούλιο για τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία των νησιών μας, το Υπουργείο δεν κάνει απολύτως καμία ενέργεια για την κάλυψή τους. Αντίθετα ο υπουργός προκλητικά δηλώνει ότι δεν υπάρχουν άλλα κονδύλια για πρόσληψη αναπληρωτών και η λύση που σκέφτεται είναι η εθελοντική εργασία, δηλαδή η τζάμπα εργασία, για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η έλλειψη εκπαιδευτικών από τα σχολεία μας δεν είναι αποτέλεσμα κακού σχεδιασμού του Υπουργείου Παιδείας, αλλά πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και της ΕΕ να επιτεθούν στις όποιες κοινωνικές κατακτήσεις του εργατικού κινήματος στη χώρα μας στην παιδεία.

Κλείσιμο και συγχωνεύσεις σχολείων, αύξηση αριθμού μαθητών ανά τμήμα, προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών, υποχρηματοδότηση των σχολείων με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή τους λειτουργία, νέο λύκειο που καλλιεργεί την αμορφωσιά και αποκλείει τα παιδιά των φτωχών οικογενειών από τη γνώση, μισθοί πείνας και απολύσεις για τους εκπαιδευτικούς, κοινωφελή εργασία, ΕΣΠΑ και vouchers, εργασία με μισθό φιλοδώρημα, χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα είναι η πολιτική κυβέρνησης -ΕΕ-ΔΝΤ

Αποτελέσματα της πολιτικής αυτής είναι οι μαθητές στην Κύθνο, στην Άνδρο, στη Σίφνο, στη Σέριφο και στα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια να μην διδάσκονται μουσική, καλλιτεχνικά, πληροφορική και ξένες γλώσσες, μαθήματα που προωθούν την ανάπτυξη ολοκληρωμένης προσωπικότητας. Επίσης σε ορισμένα Λύκεια, όπως στην Κύθνο και στην Άνδρο δεν διδάσκονται πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (ΑΟΔΕ, ΑΟΘ) με αποτέλεσμα οι μαθητές των νησιών αυτών να μη διαγωνιστούν ισότιμα με τους υπόλοιπους μαθητές.

Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι η κινητοποίηση μαθητών και γονιών όπως συμβαίνει στην Κύθνο. Με έκπληξη όμως διαπιστώσαμε ότι στην ανακοίνωση του Συλλόγου γονέων και Κηδεμόνων στην Κύθνο, υπεύθυνοι θεωρούνται οι εκπαιδευτικοί που ζήτησαν νόμιμα απόσπαση με βάση τη μοριοδότησή τους σε άλλες σχολικές μονάδες, όπως εκπαιδευτικός που από την Κύθνο τοποθετήθηκε στη Σέριφο. Η λογική να λυθεί το πρόβλημα στο νησί μου και δεν με ενδιαφέρει τι γίνεται στο άλλο νησί είναι αδιέξοδη και δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Κενά εκπαιδευτικών υπάρχουν σε όλα τα νησιά και καλούμε τις τοπικές κοινωνίες να συντονιστούν σε κοινό αγώνα.

Τέλος επισημαίνουμε ότι ο μηχανισμός των προθύμων να στηρίξουν την κυβερνητική πολιτική διάλυσης του δημόσιου σχολείου ενεργοποιείται και στα νησιά μας. Σε τοπικό ΜΜΕ ανώνυμος «δημοσιογράφος» εκμεταλλευόμενος την ανακοίνωση του Συλλόγου γονέων και Κηδεμόνων στην Κύθνο προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι τα κενά οφείλονται στις μεταθέσεις και αποσπάσεις των εκπαιδευτικών και όχι στην κυβερνητική επιλογή να αφήσει χωρίς καθηγητές τα σχολεία των νησιών μας!!!


Η  ΕΛΜΕ Α Κυκλάδων απαιτεί την άμεση κάλυψη των κενών με προσλήψεις καθηγητών.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις μαθητών και γονιών στην Κύθνο και καλούμε και τις άλλες τοπικές κοινωνίες να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη μόρφωση.

Παιδεία - Υγεία - Δημόσια αγαθά δεν αποτελούν εμπόρευμα αλλά ανήκουν στο λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου