Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ από την Πρωτοβουλία Ενάντια στις Διώξεις


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 


Η δίκη των έντεκα διωκόμενων συμπολιτών μας, για τα γεγονότα εξ αιτίας της επίσκεψης του Γ. Παπανδρέου στη Σύρο το Μάρτιο του 2011, που ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2016, αναβλήθηκε για τις 7 Νοεμβρίου 2016. Το παρών στα δικαστήρια έδωσαν περίπου 50 αλληλέγγυοι συμπολίτες μας, μεταξύ των οποίων ήταν εκπρόσωποι και μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων εργαζομένων, που είχαν προκηρύξει και στάση εργασίας για την ημέρα εκείνη, μεμονωμένοι εκπρόσωποι πολιτικών φορέων, μέλη της πρωτοβουλίας μας και άλλων συλλογικοτήτων και απλοί πολίτες. Είχε προηγηθεί το βράδυ του Σαββάτου, 5 Μαρτίου 2016, η πραγματοποίηση συναυλίας αλληλεγγύης στην πλατεία Μιαούλη της Ερμούπολης, με τέσσερα μουσικά σχήματα, τα μέλη των οποίων ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή τους, και την οποία παρακολούθησε αρκετός κόσμος.

Εκείνο που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι, για μια τέτοια δίκη, με κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος (“διατάραξη κοινής ειρήνης”), οι πολίτες που θέλησαν να παρακολουθήσουν τις διαδικασίες των προγραμματισμένων δικών, βρέθηκαν μπροστά σε ένα τέτοιο κλίμα αστυνομοκρατίας και τρομοκράτησης, λες και δικάζονταν οι μεγαλύτεροι εγκληματίες. Είχαμε ελέγχους στις εισόδους και τους χώρους του δημαρχιακού μεγάρου και των δικαστηρίων, που ήταν γεμάτοι με άνδρες της ασφάλειας, και αρκετοί πολίτες υποχρεώθηκαν να αφήσουν τα κινητά τους εκτός δικαστικής αίθουσας. Αποδεικνύεται, έτσι, ότι όταν κάποιοι μιλούν περί κρατικής τρομοκρατίας/τρομοκράτησης και καταστολής δεν έχουν άδικο. Η συνέχεια του κράτους, με δεξιά και “αριστερά” μνημόνια, βλέπετε...

Δευτερευόντως, αλλά όχι και ασήμαντο, αυτό που πρέπει να επισημανθεί, επίσης, είναι ότι, σε όλο το διάστημα που προηγήθηκε μέχρι και την ημέρα της δίκης, η Συριανή κοινωνία με τους “άρχοντές” της, με ελάχιστες εξαιρέσεις πρωτοβάθμιων σωματείων εργαζομένων και συλλογικοτήτων, ήταν απούσα. Μήπως, πρέπει να αναρωτηθούμε αν αυτό που κυριαρχεί στο νησί μας (με τις όποιες, βεβαίως, συνέπειες), είναι αυτό που περιγράφει ένας Συριανός λαϊκός ποιητής, σε πρόσφατο ποίημά του, δημοσιευμένο σε τοπικό ΜΜΕ με τίτλο, “Ησυχία... γιατί η πόλη μας κοιμάται”
 
Ησυχία, μη μιλάτε,
γιατί η πόλη μας κοιμάται,
για αλήθεια και αξίες μην τους λέτε
και τον ύπνο τους χαλάτε...”;

Εκείνο, όμως, που είναι σίγουρο, για κάποιους τουλάχιστον, είναι ότι ο αγώνας συνεχίζεται...

Σύρος, Μάρτιος 2016
Πρωτοβουλία Ενάντια στις Διώξεις
e-mail επικοινωνίας: oxidioxeis.syros@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου