Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Συντονιστικό: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ - ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ-ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 
ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ


Η καπιταλιστική κρίση, η διόγκωση της ανεργίας και τα αλλεπάλληλα Μνημόνια αξιοποιούνται από το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκφραστές για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας τόσο στο δημόσιο, όσο και στο ιδιωτικό τομέα. Χαρακτηριστική περίπτωση από αυτή την άποψη είναι το νέο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας με το τίτλο «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα», στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), με την άμεση εμπλοκή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ).

Μέσα στην προεκλογική περίοδο και με δεδομένη την απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες υπηρεσίες, λόγω Μνημονίου, το Υπουργείο Εργασίας προωθεί ένα νέο πρόγραμμα εργασιακής ομηρείας και μαύρης απασχόλησης ανέργων , οι οποίοι θα προσλαμβάνονται με 5μηνες συμβάσεις εργασίας από ΜΚΟ και διάφορες άλλες ιδιωτικές εταιρείες και στη συνέχεια θα «δανείζονται» στους φορείς του Δημοσίου (ΟΤΑ, αλλά και σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ). Η δράση αφορά απασχόληση σε κοινωνικές υπηρεσίες και θα αμείβεται με 625€ μεικτά το μήνα. Οι ΜΚΟ δεν θα εμπλακούν, ασφαλώς, δωρεάν σε αυτή τη διαδικασία, καθώς προβλέπεται, ως «δικαιούχοι φορείς», να λάβουν μεσιτικά αμοιβή 5% επί του σχετικού προϋπολογισμού του προγράμματος που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν. Ήδη το Ινστιτούτο ΙΝΕ της ΓΣΕΕ συμμετέχει στη δράση σε μια σειρά από Περιφέρειες της χώρας, αποδεικνύοντας στην πράξη το ρόλο του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, καθώς και πλήθος ιδιωτικών εταιρειών, οι οποίες βαπτίζονται εν μια νυκτί ΜΚΟ.

Στο νομό Κυκλάδων έχει προκηρυχθεί, στα πλαίσια της συγκεκριμένης δράσης, η πρόσληψη 234 ατόμων σε κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, στα νοσοκομεία της Σύρου, Νάξου και στα Κέντρα Υγείας του Νομού με δικαιούχο φορέα το «Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης» της Μητρόπολης Σύρου. Η συγκεκριμένη ΜΚΟ , με κοινοτικούς και δημόσιους πόρους και με πρόσχημα το φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας, θα μπορεί να προσλάβει τους εργαζομένους, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου και στη συνέχεια να τους διαθέσει-ενοικιάσει στους συμβαλλόμενους δημόσιους φορείς. Αντίστοιχα, η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, πρωταγωνιστώντας σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης των εργατικών δικαιωμάτων, συμμετέχει στο ίδιο πρόγραμμα, διαμέσου του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, για 155 θέσεις εργασίας στο νομό Κυκλάδων με συμπράττοντες φορείς διάφορους δήμους του νομού. Και οι μεν και οι δε παίζουν τα πολιτικά τους παιχνίδια πάνω στην αγωνία του ανέργου. Και οι μεν και οι δε συμβάλλουν στη συρρίκνωση του εργατικού μισθού, στο όνομα της ελεημοσύνης και φιλανθρωπίας ή της προστασίας της εργατικής τάξης. Προλειαίνουν το έδαφος ώστε αύριο να νοικιάζουν δασκάλους στα σχολεία και γιατρούς στα νοσοκομεία, καταστρατηγώντας κάθε έννοια εργατικού και εργασιακού δικαιώματος.

Η ενοικίαση εργαζομένων και η εκχώρηση αρμοδιοτήτων του δημοσίου σε ιδιωτικούς φορείς δεν είναι τίποτα άλλο παρά η κόλαση της εργατικής τάξης. Αυτή είναι η πολιτική που προωθεί η Ε.Ε, το μαύρο μέτωπο των κομμάτων της συγκυβέρνησης και τα διάφορα ιδεολογικά τους υποστηρίγματα. Οι συγκεκριμένες δράσεις δεν επιλύουν το πρόβλημα της ανεργίας, αλλά γενικεύουν ένα συγκεκριμένο μοντέλο εργασιακών σχέσεων που βασίζεται στην υπερεκμετάλλευση της εργατικής τάξης και στη μετατροπή της σταθερής και μόνιμης εργασίας σε αναχρονισμό του παρελθόντος. Οδηγούν σε φτηνές κοινωνικές υπηρεσίες χαμηλής ποιότητας, σε ένα δημόσιο που θα λειτουργεί ως εταιρεία και θα ελέγχεται από εταιρείες. Μετατρέπουν κοινωνικά αγαθά σε εμπορεύματα που θα παρέχονται με βάση το εισόδημα του καθενός, οξύνοντας, μ’ αυτό τον τρόπο, ακόμη περισσότερο, τις κοινωνικές ανισότητες και την εξαθλίωση. Διαλύουν τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία χάνουν πόρους από την ανάπτυξη των συγκεκριμένων προγραμμάτων επισφαλούς απασχόλησης. Υπονομεύουν τη συλλογική συγκρότηση και οργάνωση της εργατικής τάξης και τη διαπραγματευτική της δύναμη, εξατομικεύοντας την εργασιακή σχέση.

Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που οι ιδιώτες, οι μη-κυβερνητικές οργανώσεις και οι διάφορες εταιρείες της Ελληνικής Εκκλησίας θα διαχειρίζονται εκατομμύρια δημόσιας χρηματοδότησης που έχουν παραχθεί από το μόχθο και την εργασία όλων των εργαζομένων της Ευρώπης. Αυτοί που σχεδιάζουν να απολύσουν 150.000 εργαζομένους στο δημόσιο, να συγχωνεύσουν –καταργήσουν δεκάδες δημόσιες υπηρεσίες και να περικόψουν δισεκατομμύρια δημόσιας χρηματοδότησης από τους δήμους δε μπορούν να υπόσχονται, προεκλογικά, δημιουργία «απασχόλησης» με κοινωφελές περιεχόμενο.

Αυτή είναι, σε τελική ανάλυση, η «ανάπτυξη» που υπόσχονται τα διάφορα προγράμματα της Ε.Ε. Οι δράσεις του ΕΣΠΑ δεν αποτελούν ένα ουδέτερο μηχανισμό κατανομής πόρων, τους οποίους το «κακό ελληνικό δημόσιο» αδυνατεί να απορροφήσει, αλλά ένα ταξικό μηχανισμό του κεφαλαίου για τη γενίκευση της μαύρης, επισφαλούς εργασίας και την επιβολή των αρχών της αγοράς στις δημόσιες υπηρεσίες, προς όφελος του εγχώριου και διεθνούς κεφαλαίου. Είναι το άλλο πρόσωπο των απολύσεων στο Δημόσιο. Είναι η στρατηγική που επιτρέπει την επίφαση λειτουργίας μιας κρατικής μηχανής που απειλείται με γενική κατάρρευση από τις σχεδιαζόμενες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Το «κοινωνικό πρόσωπο» της εξουσίας δεν ωραιοποιείται με προεκλογικές εξαγγελίες μαύρης απασχόλησης. Ο κόσμος της εργασίας με την εμπειρία του και τους αγώνες του θα δώσει την απάντηση. Οι ευθύνες της ΓΣΕΕ είναι πλέον ιστορικές: η συνδικαλιστική γραφειοκρατία αποτελεί μέρος του μπλοκ εξουσίας που επιδιώκει να καθυποτάξει την εργατική τάξη, γεγονός που καθιστά περισσότερο από ποτέ άλλοτε επιτακτικό τον αγωνιστικό συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων και των ταξικών δυνάμεων του εργατικού κινήματος.

Διεκδικούμε :
  • Την άμεση κατάργηση κάθε εταιρείας ενοικίασης-δανεισμού εργαζομένων.
  • Τη μετατροπή των ελαστικών συμβάσεων εργασίας σε συμβάσεις μόνιμης και σταθερής απασχόλησης, την κάλυψη όλων των οργανικών κενών με θέσεις σταθερής απασχόλησης, τη μαζική δημιουργία μόνιμων θέσεων απασχόλησης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ποιοτική λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των κοινωνικών αναγκών όλων των εργαζομένων. Ανατροπή του κανόνα, 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις που δημιουργεί ανεργία και υποβαθμίζει την ποιότητα των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών.
  • Δημόσια υγεία και παιδεία για όλο το λαό, αποφασιστική ενίσχυση, από τον κρατικό προϋπολογισμό, όλων των κοινωνικών υπηρεσιών με βάση τα κοινωνικά δικαιώματα της εργαζόμενης πλειοψηφίας . Όχι στην εκχώρηση των δημόσιων αγαθών στους ιδιώτες και στην εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

sidonistiko.blogspot.com





1 σχόλιο:

  1. το εκπληκτικό είναι ότι σε ρόλο νταβατζή των εργαζομένων παίζουν οι κεπρόσωποι του θεού (Μητρόπολη) & των εργαζομένων (ΓΣΕΕ)
    κλαπ κλαπ κλαπ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή