Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Π. Ν. Α. (AΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ): Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Π. Ν. Α.
(AΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ)
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΣΕΑΔΕ)

Η  ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΩΝ ΚΑΙ  ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ


     Με αφορμή την πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013, ο Σύλλογος μας εκφράζει την συμπαράστασή του στους συναδέλφους των δημόσιων νοσοκομείων που απεργούν ενάντια στην διάλυση της δημόσιας υγείας.

    Ως εργαζόμενοι σε ένα, κατά κύριο λόγο νησιώτικο χώρο, βιώνουμε καθημερινά την απαράδεκτη κατάσταση πλήρους εγκατάλειψης των δομών δημόσιας υγείας  που επικρατεί και στα νησιά. Η εγκατάλειψη αυτή δεν είναι αποτέλεσμα ολιγωρίας ή της κρίσης που μαστίζει και την χώρα μας,  αλλά συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων που εμπορεύονται υπηρεσίας «υγείας». Ήδη στα νησιά ξεφυτρώνουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, συχνά με συνθήκες και όρους «αρπαχτής» καραδοκώντας για την συνεχώς διευρυνόμενη «πελατεία» που στέλνει το δήθεν δημόσιο σύστημα υγείας.
Η περίφημη «ορθολογικοποίηση» και το «νοικοκύρεμα» των δαπανών σε νοσοκομεία και ασφαλιστικούς οργανισμούς, που διεκπεραιώνει και ο νέος υπουργός εμπορίου υγείας,  έχει οδηγήσει σε άγρια περικοπή των ήδη ανεπαρκών παροχών υγείας, ενώ μας αναγκάζει να βάζουμε το χέρι βαθιά στην τσέπη προκειμένου να έχουμε υπηρεσίες για τις οποίες έχουμε χρυσοπληρώσει με φόρους και εισφορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συμμετοχή του κράτους στην νοσοκομειακή δαπάνη βρίσκεται κάτω του 10% με το υπόλοιπο να καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασθενείς !!! Στην δε πρωτοβάθμια υγεία, η συμμετοχή των «ασφαλισμένων» σπάει κάθε χρόνο νέο ρεκόρ.
Στην Σύρο των είκοσι χιλιάδων μόνιμων κατοίκων, η «ορθολογικοποίηση» οδήγησε σε ελάχιστους ( 4)  συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ, σε ελλείψεις σημαντικότατων  ειδικοτήτων, ενώ η συνεχής υποβάθμιση – συρρίκνωση του νοσοκομείου οδηγεί  τους ασφαλισμένους, εργαζόμενους και συνταξιούχους, στην εκμετάλλευση όσων εμπορεύονται υπηρεσίες υγείας ή  σε ιατρική μετανάστευση στην Αθήνα  ή και στα δύο. Οι δε ανασφάλιστοι  που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν άποροι, καταδικάζονται στην υγεία του «πορτοφολιού»….
Το σχέδιο κατάργησης ή συγχώνευσης δημόσιων μονάδων Υγείας, που η κυβέρνηση βαφτίζει "αλλαγή του ρόλου τους" αποτελεί επικίνδυνη επιδείνωση για την υγεία του λαού.
Αποτελούν πρόκληση οι καταργήσεις δημόσιων κρεβατιών και εργαστηρίων, η ενδεχόμενη απόλυση μέσω της κινητικότητας - διαθεσιμότητας του ήδη ανεπαρκούς σε αριθμό υγειονομικού προσωπικού, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που ελέγχουν -όχι τις "σπατάλες"- αλλά την απαρέγκλιτη εναρμόνιση των παροχών στα όρια των δραστικών περικοπών της κρατικής χρηματοδότησης και των παροχών του ΕΟΠΥΥ.
 Η Δημόσια Υγεία  όπως και όλες οι κοινωνικού χαρακτήρα υπηρεσίες ( Παιδεία, Ασφάλιση, Πρόνοια) δεν είναι «κλαδικά» θέματα. Αφορούν   όλο τον λαό και ειδικά τα φτωχά λαϊκά στρώματα που δεν αντέχουν το κόστος του εμπορίου «υπηρεσιών».  Κάθε συρρίκνωση – υποβάθμιση των φορέων παροχής των κοινωνικών υπηρεσιών του Δημοσίου σημαίνει νέα βάρη για τα το λαό.

Ως εργαζόμενοι αγωνιζόμαστε και απαιτούμε :
·         Καμία συγχώνευση - κατάργηση δημόσιας μονάδας υγείας, κρεβατιών και εργαστηρίων.

·         Πλήρη κρατική χρηματοδότηση, καμία απόλυση, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

·         Πλήρης και σύγχρονος ιατρικός εξοπλισμός και παροχή όλων των υπηρεσιών υγείας απολύτως δωρεάν σε όλους.

·         Δημόσιο, σύγχρονο, καθολικό και απολύτως δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
Σας ενημερώνουμε ότι  ο Σύλλογός μας θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 24 Ιουλίου  11 πμ στο Νοσοκομείο Σύρου
για την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας και σε ένδειξη συμπαράστασης στην Απεργία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου