Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Οι αγώνες μπορούν να νικήσουν! Δικαίωση για τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες του Υπ. Οικ. και τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της ΕΡΑ Ηρακλείου

 Δικαίωση για τις καθαρίστριες του ΥΠ.ΟΙΚ.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε στο «παρά πέντε» τις 397 καθαρίστριες, οι οποίες ζητούσαν την απόσυρση της ΚΥΑ και την επαναπρόσληψή τους - Αναγνώρισε πως οι καθαρίστριες αποτελούσαν εργαζόμενες του στενού πυρήνα του Δημοσίου.    

Θετική ήταν η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, που είχαν κινηθεί δικαστικά κατά της απομάκρυνσής τους από το δημόσιο.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο έκανε δεκτή την αγωγή των 397 καθαριστριών, από το σύνολο των 465 που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, οι οποίες ζητούσαν την απόσυρση της ΚΥΑ και την επαναπρόσληψή τους, χωρίς να έχει γίνει ακόμα γνωστό αν η απόφαση κρίνεται προσωρινά εκτελεστή ή όχι.

Μάλιστα, όπως ανέφερε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο δικηγόρος των καθαριστριών, Γιάννης Καρούζος το δικαστήριο αναγνώρισε πως οι καθαρίστριες αποτελούσαν εργαζόμενες του στενού πυρήνα του δημοσίου, βάζοντας έτσι σε «κίνδυνο» το μέτρο της διαθεσιμότητας που εφάρμοσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η απόφαση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς την Παρασκευή 16 Μαΐου ολοκληρωνόταν η περίοδος της διαθεσιμότητας των καθαριστριών και από την επομένη θα βρίσκονταν εκτός δημοσίου τομέα

Πηγή: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 15/05/14


Ηράκλειο Κρήτης: Ακυρες οι απολύσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ - Το σκεπτικό του δικαστή


Άκυρες έκρινε το Πρωτοδικείο Ηρακλείου Κρήτης τις απολύσεις των εργαζομένων στην ΕΡΤ Ηρακλείου στη πρώτη δικαστική απόφαση μετά το μαύρο στη δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Ο Τάσος Πετρόπουλος, εργατολόγος και συνήγορος των απολυμένων μετέφερε στο Κόκκινο την είδηση για την απόφαση του δικαστηρίου το οποίο αποφάνθηκε πως "κακώς έκλεισε η ΕΡΤ και απολύθηκαν οι εργαζόμενοι" ενώ κηρύχθηκε προσωρινά εκτελεστή η απόφαση και έτσι οι εργαζόμενοι μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του προέδρου του Δικαστηρίου κ Ελεθέριου Σισκάκη ο τρόπος που καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις των εργαζομένων μετά την εφαρμογή της ΚΥΑ με την οποία έκλεισε η ΕΡΤ ειναι άκυρος γιατί δεν εφαρμόστηκε ο νόμος που αφορά στις ομαδικές απολύσεις. Δηλαδή δεν τηρήθηκε η υποχρέωση της έγκαιρης ενημέρωσης των εργαζομενων πριν την απόλυση, δεν έγινε διαβούλευση για το ζήτημα και γενικά δεν εφαρμόστηκε ό,τι άλλο προβλέπεται σε αυτή την περίπτωση.

Ο δικαστής αποφαίνεται ότι το κοινοτικό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού δικαίου και οτι η σχέση εργασίας των ανθρώπων της ΕΡΤ ήταν ιδιωτικού δικαίου ενώ δέχεται τις πρόσθετες παρεμβάσεις που έκαναν τα συνδικαλιστικά όργανα των δημοσιογράφων - η ΕΣΗΕΠΗΝ η ΠΟΕΣΥ και ο δικηγορορικός σύλλογος.

Παράλληλα, επιδικάζει αποδοχές υπερημερίας άμεσα εκτελεστέες δηλαδή από την επίδοση της απόφασης στο ελληνικό δημόσιο το τελευταίο θα πρέπει να καταβάλει τα ποσά και αν δεν γίνει αυτό οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε κατάσχεση της περιουσίας του ελληνικου δημοσίου.

 ΠΗΓΗ: ertopen.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου