Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΥΡΟΥ: Ποιο Δημοτικό Συμβούλιο θα τηρεί τις αποφάσεις του;


Ποιο Δημοτικό Συμβούλιο θα τηρεί τις αποφάσεις του;

 

Έχουν περάσει ήδη τέσσερα χρόνια από το κλείσιμο της Παιδικής-Εφηβικής βιβλιοθήκης Σύρου και, μέσα σε αυτό το διάστημα, πολίτες της Σύρου που ενδιαφερόμαστε για την επαναλειτουργία της, δημιουργήσαμε την Πρωτοβουλία για την Παιδική και Εφηβική βιβλιοθήκη, με κύριο στόχο να ανοίξει και πάλι ο χώρος γνώσης, δημιουργικής απασχόλησης και έκφρασης, προς όφελος όλων των παιδιών.

Μετά τις μακροχρόνιες κινητοποιήσεις και τις πιέσεις μας προς το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, το δημοτικό συμβούλιο ένα χρόνο πριν, στις 27 Ιουνίου 2013, οδηγήθηκε σε απόφαση για την επαναλειτουργία της. Αρχικά, προσωρινά, για δύο απογεύματα την εβδομάδα και στη συνέχεια με μόνιμο δημοτικό υπάλληλο για πέντε απογεύματα την εβδομάδα.

Ένα χρόνο μετά η Παιδική-Εφηβική βιβλιοθήκη παραμένει κλειστή. Το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει υλοποιήσει την απόφασή του, ενώ στο μεταξύ ο Οργανισμός Παιδικών και Εφηβικών βιβλιοθηκών, στον οποίο ανήκε η βιβλιοθήκη, έχει καταργηθεί, με αποτέλεσμα όλο το υλικό να έχει περάσει στο Δήμο και να έχει ολοκληρωθεί (από πλευράς του Δήμου) και η απογραφή του.

Ως δικαιολογία για την μη τήρηση της απόφασης, προβάλλονται, όσο γνωρίζουμε, οι απαραίτητες για την ασφάλεια και την υγιεινή επισκευές, ενώ την ίδια ώρα ο χώρος διατίθεται σε φορείς ή μεμονωμένα πρόσωπα για να πραγματοποιηθούν κάθε είδους εκδηλώσεις.

Κι έτσι φτάνουμε παραμονές εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση να διαπιστώσουμε ότι η βιβλιοθήκη δεν υπήρχε στο πρόγραμμα κανενός υποψηφίου, ενώ, όταν κλήθηκαν σε τηλεμαχία τοπικού καναλιού να παρουσιάσουν τις θέσεις τους για το θέμα, πήραμε ως απάντηση ευχές, γενικολογίες και προτάσεις (όπως αυτή για δημιουργία συλλόγου από τους πολίτες) που είχαν ήδη απορριφθεί από το δημοτικό συμβούλιο.

Όλοι εμείς που αποτελούμε την Πρωτοβουλία για την Παιδική-Εφηβική βιβλιοθήκη απαιτούμε από το δημοτικό συμβούλιο να κάνει πράξη την απόφασή του.

Το γεγονός ότι στο χώρο παρουσιάζονται κάθε είδους περιστασιακές εκδηλώσεις, δε θα μπορούσε να οδηγήσει με κανένα τρόπο στο συμπέρασμα ότι η βιβλιοθήκη έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε μια Δημοτική Παιδική-Εφηβική βιβλιοθήκη με μόνιμο υπάλληλο και σταθερό ωράριο λειτουργίας με δημόσια και δωρεάν πρόσβαση για κάθε παιδί και έφηβο που ζει ή επισκέπτεται το νησί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου