Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Επίθεση σε όλα τα μέτωπα !

Διεργασίες για άγριο χτύπημα σε πολλά επίπεδα, διεξάγονται στα υπουργεία τα οποία επισκέφθηκε το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, εν αναμονή της έλευσης του επίσημου κλιμακίου!
 
Στις "διαπραγματεύσεις" που γίνονται η τρόικα προσπαθεί να επιβάλει όσο το δυνατόν περισσότερα βάρβαρα μέτρα, τα οποία θα αποτελέσουν και την ραχοκοκαλία του νέου μνημονιακού προγράμματος, που αναμένεται να κλειδώσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση του PSI+.
Η ατζέντα των συναντήσεων, κινείται, κυρίως, στα ζητήματα που θα προωθήσουν τη λεγόμενη "εσωτερική υποτίμηση", δηλαδή τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
Πρώτο - πρώτο, λοιπόν, έρχεται το ζήτημα των μισθών του ιδιωτικού τομέα. Μπορεί το θέμα να μην μπήκε υπό τη μορφή συγκεκριμένων υποδείξεων, όπως συνέβη σε ποηγούμενες συναντήσεις όπου οι τροϊκανοί είχαν ζητήσει το "κούρεμα" του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού. Αντιθέτως, η τρόικα έβαλε με πιεστικό τρόμο την κατάργηση των αυτόματων ωριμάνσεων.
Αυτό δεν συνέβη, επειδή η τρόικα "μαλάκωσε", αλλά διότι "κρύβεται" πίσω από το "διάλογο" των κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, πλαιοψηφία ΓΣΕΕ) και τη δεδηλωμένη πρόθεση του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου να νομοθετήσει τις όποιες αλλαγές, τυχόν δεν "συμφωνήσουν" οι "κοινωνικοί εταίροι". Μοναδική διαφοροποίηση στην κυβέρνηση, ως προς αυτό το θέμα, είναι η στάση του υπουργού Εργασίας κ. Κουτρουμάνη, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν προεξοφλεί την τελική στάση της συγκυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κουτρουμάνης δήλωσε σήμερα στη ΝΕΤ ότι η κυβέρνηση "θα σεβαστεί τις αποφάσεις των κοινωνικών εταίρων" ενώ υποστηρίζει πως το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας δεν εντοπίζεται στους μισθούς, αλλά στις εργοδοτικές εισφορές...
Το δεύτερο ζήτημα που βάζουν οι τροϊκανοί, είναι και τα 15 ειδικά μισθολόγια του δημοσίου τομέα, τα οποία συμπεριλαμβάνουν ένστολους, δικαστικούς, μέλη Διδακτικού - Επιστημονικού Προσωπικού ΑΕΙ -ΤΕΙ, ιατρούς ΕΣΥ κλπ. Το κούρεμα των αποδοχών αυτών, έχει διττή σημασία για την τρόικα: Από τη μία μεριά, θα μειώσει τις κρατικές δαπάνες, συνεχίζοντας την ίδια απάνθρωπη όσο και καταστροφική πολιτική, που ενώ κόβει δαπάνες την ίδια στιγμή δημιουργεί νέες δαπάνες μέσω της ύφεσης που δημιουργεί (πχ η μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης δημιουργεί ανεργία, άρα ανεβάζει τις κρατικές δαπάνες για επιχορήγηση ασφαλιστικών ταμείων και για επιδόματα ανεργίας). Από την άλλη μεριά, η μείωση των αποδοχών αυτών αντικειμενικά θα ευνοήσει την προωθούμενη μείωση των αποδοχών και στον ιδιωτικό τομέα.
Τρίτο, ζήτημα είναι η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και ειδικότερα των κανονισμών εργασίας, που ισχύουν στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση στόχος, είναι η πιο εύκολη εκποίησή τους, καθώς το μισθολογικό κόστος αλλά και η σχετική προστασία του προσωπικού από τις αυθαίρετες απολύσεις και τις "τζάμπα" υπερωρίες αποτελούν αντικίνητρο για τους διάφορους αετονύχηδες, υποψήφιους αγοραστές! Οι τροϊκανοί ζήτησαν να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση ης κυβέρνησης κάτι το οποίο όμως δεν είναι και τόσο απλό καθώς οι εν λόγω κανονισμοί εργασίας έχουν ισχύ συλλογικών συμβάσεων...
Τέλος, αυτό που επιβεβαιώθηκε στις συναντήσεις κυβέρνησης - τεχνικού κλιμακίου, είναι πως θα προχωρήσει η άμεση περικοπή των επικουρικών συντάξεων, η οποία έχει πάρει αναβολή λόγω των θεατρικών διαφωνιών του Α. Σαμαρά. Κατά πάσα πιθανότητα, οι περικοπές (ποσοστό έως και 40%) όποτε και αν νομοθετηθούν, θα ισχύουν αναδρομικά από 01.01.2012, όπως ακρβώς προέβλεπε και το αρχικό μνημόνιο...
Στο τράπεζι και το νέο κύμα δημοσιονομικής λεηλασίας
Αυτό που θα παίζεται μέχρι και την τελευταία στιγμή, θα είναι το ύψος των νέων μέτρων δημοσιονομικής λεηλασίας, τα οποία θα κληθούν να καλύψουν το δημοσιονομικό εκτροχιασμό του 2011. 'Εναν δημοσιονομικό εκτροχιασμό, που οφείλεται στην ίδια την ύφεση (6%-7%), την οποία προκάλεσαν τα... ίδια τα δημοσιονομικά μέτρα του μνημονίου!
Τα εν λόγω μέτρα θα φτάσουν τουλάχιστον τα € 3δις, με την τρόικα να απαιτεί πολλά περισσότερα....
Το σίγουρο πάντως είναι ότι κανείς δεν ξέρει πόσα μέτρα δημοσιονομικής λεηλασίας θα δούμε το 2012, καθώς η ύφεση αναμένεται να "τρέξει" με γοργούς ρυθμούς, παράγοντας νέα επεισόδια δημοσιονομικού εκτροχιασμού... Μέχρι και η τρόικα άλλαξε τις προβλέψεις της για την ύφεση το 2012 από 2,9% σε 3,5% - 3,8% ενώ ο Economist βλέπει ύφεση 7%. Ακολούθως οι τροϊκανές προβλέψεις για το 2013 βλέπουν ύφεση 0,5% ενώ μέχρι "χθες" έβλεπαν οριακά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης..
Πηγή : iskra 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου