Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Κυβέρνηση "αγαπούλα, πούλα!"


Γην και ύδωρ: Γενικό πωλητήριο από Αντ. Σαμαρά   

 * ΟΣΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, λιμάνια, αεροδρόμια, Ελληνικό και ολόκληρη η παραλιακή ζώνη "από Φάληρο έως Σούνιο" βγαίνουν στο σφυρί
* Δεν αποκαθίστανται οι κατακρεουργημένοι μισθοί, δεν επανέρχονται συλλογικές συμβάσεις και μετενέργεια
* Η "διαπραγμάτευση" μεταλλάσσεται σε "παράταση" για την εφαρμογή του Μνημονίου

Με κεντρική προτεραιότητα τη γενική εκποίηση δημοσίων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και κοινωφελούς έργου, αστικών εκτάσεων αλλά και ολόκληρου του παραλιακού μετώπου από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο, η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά επιδιώκει την πιστή εφαρμογή του Μνημονίου και ικανοποιεί τις αξιώσεις των δανειστών. Στον κατάλογο για το πλιάτσικο τελικώς περιλαμβάνεται και η ΔΕΗ, καθώς υποχώρησαν και οι όποιες ενστάσεις της ΔΗΜ.ΑΡ.!
Η προεκλογική εξαγγελία για "σταδιακή απαγκίστρωση" από το Μνημόνιο μεταβλήθηκε σε "παράταση" επίτευξης των στόχων του!

Κυβέρνηση "αγαπούλα, πούλα!"  
Πρώτος και κύριος στόχος της κυβέρνησης Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη είναι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, όπως προκύπτει από τις προγραμματικές δηλώσεις που ανέγνωσε χθες ο πρωθυπουργός. Αν και μίλησε επί 38 λεπτά, ο Αντ. Σαμαράς "ξέχασε" την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 8.000 ευρώ, αλλά και τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.
Παράλληλα υπερκέρασε τις "κόκκινες γραμμές" της ΔΗΜ.ΑΡ. μιλώντας για ιδιωτικοποίηση των εταιρειών υδάτων, αλλά και για αλλαγή του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια μέσω της έναρξης κοινοβουλευτικού διαλόγου "μεταξύ όλων των κομμάτων για να υπάρξει αλλαγή του νομικού πλαισίου για την απόδοση ιθαγένειας" - δηλαδή μαζί με τη Χρυσή Αυγή η κυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη θα καθορίσει ποιος μετανάστης θα παίρνει ιθαγένεια...
Πωλούνται: ΟΣΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, λιμάνια, αεροδρόμια, Ελληνικό, παραλίες Σαρωνικού
Ο Αντ. Σαμαράς έδωσε το σύνθημα προς τους υπουργούς του για γενικό ξεπούλημα. Από τις 9 προτεραιότητες που ανακοίνωσε ο Αντ. Σαμαράς οι 4 αφορούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πωλητήρια ή, όπως τις αποκάλεσε ο πρωθυπουργός, "μεγάλες διαρθρωτικές και μεταρρυθμιστικές τομές, όχι γιατί μας τις ζητά η δανειακή σύμβαση, αλλά γιατί πρέπει να τις κάνουμε". Τι ανήγγειλε ο Αντ. Σαμαράς:
1) Έμφαση και προτεραιότητα στις αποκρατικοποιήσεις, ακόμη και αν χρειάζεται νομοθετική πρωτοβουλία.
2) Αποκρατικοποιήσεις που δεν αποτελούν άμεσες συμβατικές υποχρεώσεις. Δηλαδή: το λειτουργικό τμήμα του ΟΣΕ και την ενέργεια (ΔΕΗ) "σε όλη την έκταση, όπως συμβαίνει παντού στην Ευρώπη... Όχι αποσπασματικά, κομματάκι-κομματάκι. Οργανωμένα και με επιτελικό σχεδιασμό. Πράγμα που περιλαμβάνει ασφαλώς και τμήματα από το παραγωγικό μέρος της ΔΕΗ". Ακόμα και για τα ορυχεία της ΔΕΗ θα παραχωρηθούν δικαιώματα εκμετάλλευσης. Πάντως είπε ότι τα δίκτυα θα διατηρηθούν σε δημόσιο έλεγχο, ενώ για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ υποσχέθηκε να "είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την προγραμματισμένη αποκρατικοποίηση των εταιρειών υδάτων. Θα λάβουμε ιδιαίτερα υπʼ όψιν την ανάγκη να ενισχυθεί ο ρυθμιστικός έλεγχος του κράτους πάνω στη διαχείριση των υδάτινων πόρων".
3) Συμβάσεις παραχώρησης υποδομών που ήδη υπάρχουν και υπολειτουργούν (περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια).
4) Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Πέρα από το Ελληνικό, θα δημιουργηθεί Επενδυτικό Όχημα Ειδικού σκοπού (το λεγόμενο SPV) για τη δημόσια περιουσία που βρίσκεται σε ολόκληρη την περιοχή από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο. Προανήγγειλε δε νομοθετικές πρωτοβουλίες για να καθαρίσουν οι τίτλοι κυριότητας, να προσδιοριστούν οι χρήσεις γης και οι συντελεστές δόμησης. Για το Ελληνικό επανέλαβε ότι η "αξιοποίηση θα προχωρήσει ανεξάρτητα" και "θα αποτελέσει πιλότο για αντίστοιχη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου σε όλη την επικράτεια".
 Οι άλλες 5 προτεραιότητες Σαμαρά είναι:
- Το ξεμπλοκάρισμα του ΕΣΠΑ (12,5 δισ.) μέσω παράκαμψης της γραφειοκρατίας.
- Το κλείσιμο ή συγχώνευση δεκάδων οργανισμών και φορέων του Δημοσίου ακόμη και μέσα στο 2012.
- Μέτρα για την επιστροφή των καταθέσεων: δημιουργία ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για όλους τους φορολογικούς κατοίκους της Ελλάδας που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2013. Με ειδική νομοθετική ρύθμιση όσοι δεν δήλωσαν έσοδα που αποδεικνύονται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία να τα δηλώσουν και να φορολογηθούν, αλλιώς θα υποστούν κυρώσεις. Επίσης όσοι απλώς απέσυραν καταθέσεις που αποκτήθηκαν από δηλωθέντα εισοδήματα στο παρελθόν, θα μπορέσουν να τις επιστρέψουν χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η νομοθετική ρύθμιση δεν θα αφορά τις περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, τους πολιτικούς και πρόσωπα που άσκησαν δημόσια εξουσία από θέσεις ευθύνης. Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρθηκε σε διακρατικές συμφωνίες με τρίτες χώρες για τον έλεγχο της λαθραίας διαρροής εισοδήματος που παρήχθη στην Ελλάδα.
- Καταπολέμηση της σπατάλης με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας (ηλεκτρονική διακυβέρνηση). Στο πλαίσιο αυτό ο Α. Σαμαράς αναφέρθηκε στον συντονισμό των υπουργείων και είπε ότι "θα συγκροτηθεί μόνιμος μηχανισμός" για τον σκοπό αυτόν και θα οριστεί ανώτατος αξιωματούχος ως επικεφαλής του, ο οποίος υπό την ευθύνη του πρωθυπουργού θα συνεργάζεται με τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομίας. θα συγκροτηθεί ακόμη διυπουργική επιτροπή για την προώθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης, η οποία θα συνεδριάζει υπό την ευθύνη του Αντ. Σαμαρά. Επομένως στον υπουργό Αντ. Μανιτάκη μπαίνουν "καπέλο" και αξιωματούχος και η διυπουργική επιτροπή.
- Επίσπευση διαδικασίας συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο.
Από τα πολιτικά σημεία της ομιλίας Σαμαρά διακρίνεται η επαναλαμβανόμενη διαβεβαίωση προς τους εταίρους ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, σε συνδυασμό με την έκκλησή του να σταματήσουν οι "ατυχέστατες δηλώσεις" των Ευρωπαίων αξιωματούχων που απειλούν "από αφέλεια, από λάθος ή ενσυνείδητα" την Ελλάδα με έξοδο από το ευρώ. "Δεν μπορεί να μας 'μαλώνουν' κι από πάνω, ότι δεν κάνουμε εκείνα που, όταν προσπαθούμε να τα κάνουμε, τα τινάζουν στον αέρα", είπε με έναν τόνο απόγνωσης.

ΠΗΓΗ: alfavita.gr με στοιχεία από ΑΥΓΗ, 7/7/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου