Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Οι αγώνες των ανθρακωρύχων στην Ισπανία : μια πραγματικά ταξική σύγκρουση

Περισσότερο από ένα μήνα τώρα οι ανθρακωρύχοι αντιδρούν δυναμικά στα σχέδια της Ισπανικής κυβέρνησης να κλείσει τα ανθρακωρυχεία και να πετάξει στο δρόμο τους εργαζόμενους με το πρόσχημα της φτηνότερης προμήθειας άνθρακα από το εξωτερικό.


Η πρόσφατη απεργία είναι η πιο βίαιη από τις πολλές απεργίες που έχουν γίνει τελευταία στην Ισπανία ως αντίδραση στα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας που αποτελούν την επιλογή της ισπανικής κυβέρνησης μπορστά στην καπιταλιστική  κρίση.

Οι ανθρακωρύχοι ανησυχούν πως οι  περικοπές της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιδοτήσεων από τις εξορύξεις από 375εκ σε 137εκ το χρόνιο,  θα καταστρέψει τη βιομηχανία τους.

Η Ισπανία εφαρμόζει γενικώς περικοπές, ως μέρος μιας οικονομικής πολιτικής με στόχο την περικοπή του μεγάλου ελλείμματος. Αυτό το σχέδιο έρχεται σε μια στιγμή που το ποσοστό ανεργίας της χώρας είναι σχεδόν στο 25 τοις εκατό.

Όπως ανέφερε το Υπουργείο Εσωτερικών, απεργοί  ανθρακωρύχοι οπλισμένοι με χειροποίητες ρουκέτες και   σφεντόνες, συγκρούστηκαν με την αστυνομία στη βόρεια Ισπανία  με αποτέλεσμα να τραυματιστούν επτά άτομα, δύο από αυτά σοβαρά.

Τέσσερις αστυνομικοί και τρεις δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν όταν η αστυνομία προσπάθησε να άρει τα οδοφράγματα από φλεγόμενα ελαστικά που είχαν στηθεί στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας. Οι ανθρακωρύχοι απάντησαν με έναν καταιγισμό πυραύλων,   σύμφωνα με δήλωση που έκανε την Παρασκευή  το περιφερειακό γραφείο του Υπουργείου Εσωτερικών.
Η αστυνομία απάντησε με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα.
Ένας δημοσιογράφος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραυματισμό στο στήθος που προκλήθηκε από πλαστική σφαίρα.
Τρεις άλλοι αστυνομικοί έπαθαν εγκαύματα που προκλήθηκαν από ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από σωλήνες που κρατούσαν οι διαδηλωτές στους ώμους και   δύο δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν με κοψίματα και μώλωπες, ανέφερε η δήλωση.

«Διαδηλώναμε για να υπερασπιστούμε τις δουλειές μας και όταν η αστυνομία μας επιτέθηκε  οι συντροφοί μου αμύνθηκαν» δήλωσε ο Gerardo Cienfuegos, 39ετών, ο οποίος δήλωσε ότι είναι ανθρακωρύχος από τότε που ήταν 16 ετών.
Ο Cienfuegos, ανέφερε ότι περίπου 4.000 θέσεις εργασίας στα ορυχεία στην περιοχή  απειλούνται με εξαφάνιση, ως αποτέλεσμα των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης.
Η εξόρυξη είναι αναπόσπαστο μέρος της οικονομίας των βορείων επαρχιών Asturias και Leon από τότε που οι Ρωμαίοι ανακάλυψαν χρυσό και άνθρακα στην περιοχή, σχεδόν 2.000 χρόνια πριν.
Αρκετές χιλιάδες ανθρακωρύχοι έχουν συγκρουστεί  με την αστυνομία στη Μαδρίτη, από τις αρχές Ιουνίου, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων εναντίον των μέτρων της κυβέρνησης που θα κάνουν τον τομέα τους  να καταρρεύσει.

Στην περιοχή Αστούριας, στη βορειοδυτική Ισπανία, έχουμε αυτές τις μέρες τους ανθρακωρύχους σε απεργία (με κάποιους να έχουν κλειστεί μέσα σε ορυχείο για διαμαρτυρία και τους έξω να κλείνουν καθημερινά τους δρόμους με οδοφράγματα και να κάνουν πορείες -μέχρι και στη Μαδρίτη έχουν πάει) και έχουμε και μία απεργία των εργαζομένων στις μεταφορείς, που έως τώρα πάει καλά και έχει υψηλή συμμετοχή.

Γενικότερα η περιοχή είναι παραδοσιακά βιομηχανική (αν και πολλά εργοστάσια έχουν κλείσει και έχει από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ισπανία τα τελευταία χρόνια) και έχει πλούσια επαναστατική ιστορία (επανάσταση τον Οκτώβρη του 34, επικράτηση των δημοκρατικών δυνάμεων -μεταξύ τους και ισχυρά αναρχοσυνδικαλιστικά συνδικάτα- στον εμφύλιο το 36, απεργίες υπό το καθεστώς του Φράνκο τη δεκαετία του 60, αγώνες στα ναυπηγεία το 80 και το 90 κτλ.). Βέβαια τα δύο μεγάλα συνδικάτα, UGT και CCOO, έχουν ισχυρή επιρροή στην περιοχή, ειδικά ανάμεσα στους ανθρακωρύχους.

Έπειτα από εβδομάδες συγκρούσεων με την ισπανική αστυνομία, ομάδα περίπου 180 ανθρακωρύχων της βόρειας Ισπανίας ξεκίνησαν την αποκαλούμενη «μαύρη πορεία» τους προς τη Μαδρίτη, αντιδρώντας στις πολιτικές λιτότητας που πλήττουν και τον τομέα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου