Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Εφεδρεία στην Εκπαίδευση : Απόφαση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου-Τήνου-Μυκόνου




Μετά την κλήση μόνιμων εκπαιδευτικών κατηγορίας ΙΔΑΧ (Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου) για να ενταχθούν στην εργασιακή εφεδρεία-απόλυση, ήρθαν τώρα και δημοσιεύματα εφημερίδων όπου μιλούν καθαρά για ένταξη 20.000 εκπ/κών στο καθεστώς της εφεδρείας-απόλυσης με τη λήξη της φετινής σχολικής χρονιάς. Παράλληλα, οι ανακοινώσεις Ρέππα, στο Υπουργικό συμβούλιο της προηγούμενης εβδομάδας, αποκαλύπτουν την ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια άνευ προηγουμένου συρρίκνωση της απασχόλησης στο Δημόσιο τομέα, μιλώντας πια ανοικτά, όχι απλά για εφεδρείες, αλλά και για απολύσεις που θα εξυπηρετούν τον υποτιθέμενο στόχο της «αναδιοργάνωσης του κράτους». Τα νούμερα που δίνονται στη δημοσιότητα κάνουν λόγο για 150.000 άτομα ή ακόμα και για έναν στους δύο υπαλλήλους που εργάζονται στα υπουργεία και τις διοικήσεις. Με δεδομένο ότι στην εκπαίδευση απασχολείται περίπου το 25% των εργαζομένων στο δημόσιο είναι προφανές ότι η εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται ήδη στο μάτι του κυκλώνα.

Η εφεδρεία και η απόλυση στο Δημόσιο τομέα αποτελούν βασικά στοιχεία του σχεδιασμού του μπλοκ εξουσίας και των συμφωνιών των ελληνικών κυβερνήσεων με την τρόικα. Ο στόχος είναι η συνολική μείωση των δημόσιων δαπανών στο 30 % του ΑΕΠ- όπως καταγράφεται τόσο στην έκθεση του ΔΝΤ , όσο και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση- ποσοστό που αντιστοιχεί σε χώρα της Λατινικής Αμερικής και του Τρίτου Κόσμου. Με δεδομένο αυτό το στοιχείο, επιχειρείται η συμπλήρωση της πολιτικής των οριζόντιων περικοπών στους μισθούς, με την παράδοση των δημόσιων αγαθών της υγείας και της παιδείας στις δυνάμεις της αγοράς και την κατάργηση παντού του δικαιώματος της σταθερής και μόνιμης απασχόλησης, προκειμένου η εργασιακή ανασφάλεια να γίνει ο κανόνας των εργασιακών σχέσεων τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα. Για το μπλοκ εξουσίας η κρίση είναι μια ευκαιρία για την επιστροφή της εργασίας στο πρότυπο του μεσοπολέμου και του φιλελεύθερου καπιταλισμού του 19ού αιώνα.

Η ίδια άλλωστε η πολιτική του Υπουργείου Παιδείας αποδεικνύει ότι η εφεδρεία και η απόλυση εκπαιδευτικών είναι μέρος του πολιτικού του σχεδιασμού. Οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις σχολικών μονάδων και η συνολική συρρίκνωση του εκπαιδευτικού δικτύου που επανέρχονται στο προσκήνιο από τη νέα χρονιά, η προωθούμενη αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, η μη-πραγματοποίηση του φετινού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, η εγκύκλιος για την κατάργηση δεκάδων ολοήμερων τμημάτων, η προώθηση του νέου λυκείου, η κατάργηση της επιλογής προτίμησης δεύτερης ξένης γλώσσας, η συχνή ανάθεση σε δασκάλους των διδακτικών αντικειμένων των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, λόγω αδιοριστίας (π.χ μουσική, γυμναστική), αποτελούν επιμέρους όψεις της πολιτικής που οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, στο κλείσιμο σχολικών μονάδων και σε απολύσεις εκπαιδευτικών. Η πολυδιαφημισμένη, άλλωστε, έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική εκπαίδευση μιλά για άμεση σύνδεση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών με την προοπτική της μισθολογικής εξέλιξης, αλλά και της πιθανής απόλυσης. Διάσταση που ως ένα βαθμό υλοποιείται ήδη από το νέο μισθολόγιο – βαθμολόγιο. Το κράτος υιοθετεί, συνεπώς, στα πεδία ευθύνης του τις πιο ακραίες αντεργατικές πρακτικές που εφαρμόζονται στον ιδιωτικό τομέα, αποκτώντας πλέον το δικαίωμα να απολύει, ώστε να ανταποκριθεί στο ασφυκτικό πλαίσιο των δημοσιονομικών στόχων και των απαιτήσεων των ντόπιων και διεθνών τοκογλύφων. Σε κάθε νέα απόκλιση από τους στόχους τους ή εν όψει των διάφορων δανειακών δόσεων θα έχουμε στο εξής, όχι απλά μείωση μισθών, αλλά και απολύσεις.

Καμιά αυταπάτη συνεπώς, καμιά αναμονή. Ενότητα όλου του εκπαιδευτικού κόσμου, όλων των εργαζομένων απέναντι στην προοπτική των απολύσεων και της εφεδρείας. Με τη νέα χρονιά οργανώνουμε τη δράση μας : με Γενική Συνέλευση ενημέρωσης και οργάνωσης της πάλης μας, με συντονισμό με τους υπόλοιπους κλάδους για τη συγκρότηση ενός αγωνιστικού μετώπου δράσης ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία, με κοινές πανδημοσιοϋπαλληλικές- πανεργατικές συνελεύσεις, κινητοποιήσεις, απεργιακό αγώνα. Καλούμε άμεσα τη ΔΟΕ να πάρει σχετικές αποφάσεις αγωνιστικού σχεδιασμού. Ούτε ένας εκπαιδευτικός να μην απολυθεί, ούτε ένας εργαζόμενος είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα να μη χάσει την εργασία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου