Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Eλεημοσύνη αντί για εργασία με την ευλογία της Εκκλησίας

 

 
Δουλειά με ημερομηνία λήξης και «μπόλικη φιλανθρωπία» για υποβαθμισμένες προνοιακού τύπου υπηρεσίες, επιφυλάσσει η κυβέρνηση για τους άνεργους και τις οικογένειές τους, αλλά και τους άπορους. Αυτό προέκυψε από τη σύσκεψη με θέμα «Δράσεις Κοινωνικής Προστασίας και αλληλεγγύης», που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου και συμμετείχαν ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο αντι­πρό­εδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος, ο Δήμαρ­χος Αθηναίων Γ. Καμίνης και οι Υπουργοί Εσω­τερικών Τ. Γιαννίτσης, Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, Υγείας Αν. Λοβέρδος, Επικρατείας Γ. Σταυρόπουλος, Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Π. Καψής.
Σε μια περίοδο που οι άνεργοι προσεγγίζουν το 1 εκατ. και οι οικογένειές τους δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη για να ζήσουν, κυβέρνηση και Εκκλησία αποφάσισαν να δείξουν τάχα κοινωνική ευαισθησία. Και εκεί που η οικονομική κρίση που προκλήθηκε από τους μεγαλοεπιχειρηματίες που φούσκωσαν στα κέρδη από τη δουλειά των εργαζομένων, αντιμετωπίζεται από τις κυβερνήσεις τους σε όφελός τους με πολιτική που εξαθλιώνει το λαό, ετοιμάζονται να πετάξουν κυριολεκτικά στους εξαθλιωμένους ένα ξεροκόμματο για να μην πεθάνουν από την πείνα. Ετσι, συζήτησαν για ακόμη μία φορά για τα προγράμματα ανεργίας του ΟΑΕΔ και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που θα κατευθυνθούν για την «αντιμετώπιση της ανεργίας» και αυτά είναι:
  • Ενίσχυση των προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας» στους Δήμους. Είναι αυτά της πεντάμηνης διάρκειας με 625 ευρώ μισθό που θα εκτελούνται σε συνεργασία κυρίως με ΜΚΟ.
  • Τοπικά Προγράμματα Απασχόλησης. Είναι 5μηνες συμβάσεις με λιγότερα από 500 ευρώ το μήνα. Φορείς εφαρμογής των προγραμμάτων θα είναι Δήμοι, Περιφέρειες, Επιμελητήρια, ΜΚΟ, συνδικαλιστικές και εργοδοτικές ενώσεις.
  • Επιταγές κατάρτισης. Ο ΟΑΕΔ θα δίνει «κουπόνια» σε ανέργους και εργαζόμενους που επιθυμούν να επανακαταρτιστούν, οι οποίοι στη συνέχεια θα το «εξαργυρώνουν» πηγαίνοντας σε κάποιον «φορέα κατάρτισης» (π.χ. ιδιωτικά και δημόσια ΙΕΚ, Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, ΤΕΙ, ΑΕΙ κ.λπ.) ή απευθείας σε εργοδότες. Το επίδομα κατάρτισης είναι 5 ευρώ την ώρα. Και, βέβαια, η κατάρτιση δεν εξασφαλίζει σε καμία περίπτωση δουλειά.
Σε μια περίοδο που οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι - δηλαδή η πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων - έχουν ανάγκη από μέτρα προστασίας, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν και αναβαθμισμένες δημόσιες δομές πρόνοιας, την ώρα που κόβονται επιδόματα και αναπηρικές συντάξεις, η κυβέρνηση μαζί με την Εκκλησία απαντούν με ελεημοσύνες. Ετσι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Γ. Κουτρουμάνης, πρότεινε να αξιοποιηθούν τα κτίρια των ασφαλιστικών ταμείων και σε συνεργασία με τους Δήμους και την Εκκλησία να αναλάβουν διάφορες «κοινωνικές πολιτικές», ώστε να δημιουργηθούν κοινωνικά παντοπωλεία και μονάδες πρωτοβάθμιας Υγείας. Στο παιχνίδι σίγουρα θα μπουν και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που «με περίσσευμα» ψυχής θα πλασάρονται ως «φιλάνθρωποι» και «ευεργέτες» κι ας είναι οι ίδιοι που απολύουν, που απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές, που ευθύνονται για τα χρέη και τα ελλείμματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι η «Εκκλησία αντέχει την παροχή μέχρι και 10.000 συσσιτίων τη μέρα», ενώ στη χτεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε να ενισχυθεί ο ρόλος της Εκκλησίας, ώστε να συμμετέχει και να αναλάβει τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι». Επίσης, εκφράστηκε η πρόθεση των υπουργών Υγείας και Εργασίας, εάν και εφόσον συνεχισθεί η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, να έχουν μηδενική συμμετοχή στα γενόσημα (σ.σ. αντίγραφα) φάρμακα που θα τους συνταγογραφούνται. Αποσπασματικές, υποβαθμισμένες και με ημερομηνία λήξης υπηρεσίες είναι όλες οι πιο πάνω, ενώ τις ίδιες πρότεινε ο υπουργός Εσωτερικών σε συνεργασία με τους Δήμους, όπως τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ)/Κέντρα Διημέρευσης - ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με ειδικές ανάγκες και λοιπά κέντρα για ΑμΕΑ, συνταγή δοκιμασμένη και στο παρελθόν με τις δομές πρόνοιας και αποασυλοποίησης να κλείνουν ή να συρρικνώνονται.

Πηγή : Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου