Από την εποχή της σύλληψής της, η Ε.Ε. υπήρξε το καταφύγιο όσων ζητούσαν να προστατευτούν από τον πόλεμο, τις διώξεις και τη φτώχεια σε άλλα μέρη του κόσμου. Αλλά καθώς η Ε.Ε. αντιμετωπίζει την πιο σκληρή της ώρα από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, σύμφωνα με τη Μέρκελ, τα πράγματα αντιστρέφονται.Ένα καινούργιο μεταναστευτικό ρεύμα δημιουργείται με αφετηρία την Ευρώπη και υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνει ορμητικό ποτάμι, εάν συνεχιστεί η επιδείνωση της κρίσης χρέους.
Δεκάδες χιλιάδες Πορτογάλοι, Έλληνες και Ιρλανδοί εγκατέλειψαν την πατρίδα τους το τρέχον έτος , πολλοί με προορισμό το νότιο ημισφαίριο. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ισπανία και στην Ιταλία. Ο Guardian μίλησε με δεκάδες Ευρωπαίους που μετανάστευσαν ή σκοπεύουν να μεταναστεύσουν. Οι ιστορίες τους φανερώνουν εκπληκτικά νέες διαδρομές μετανάστευσης – από τη Λισσαβόνα στη Λουάντα, από το Δουβλίνο στο Περθ, από τη Βαρκελώνη στο Μπουένος Άιρες—καθώς και πιο παραδοσιακές μεταναστευτικές κινήσεις.
Το τρέχον έτος, 2.500 Έλληνες πήγαν στην Αυστραλία και άλλοι 40.000 έχουν «εκδηλώσει ενδιαφέρον» να μεταναστεύσουν στο Νότο. Η στατιστική υπηρεσία της Ιρλανδίας προβλέπει ότι 50.000 άνθρωποι θα έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μέχρι το τέλος του έτους, πολλοί με προορισμό την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.
Εκθέσεις του πορτογαλικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν ότι τουλάχιστον 10.000 έχουν μεταναστεύσει στην πλούσια σε πετρέλαιο Αγκόλα. Στις 31 Οκτωβρίου, 97.616 Πορτογάλοι ήταν καταγεγραμμένοι στα προξενεία της Λουάντα και της Μπενγκουέλα , οι διπλάσιοι από το 2005.
Οι Πορτογάλοι κατευθύνονται και σε άλλες πρώην πορτογαλικές αποικίες όπως η Μοζαμβίκη και η Βραζιλία. Σύμφωνα με στοιχεία της βραζιλιάνικης κυβέρνησης, ο αριθμός των ξένων που ζουν νόμιμα στη Βραζιλία αυξήθηκε στο 1,47 εκατ. από 961.877 τον περασμένο Δεκέμβριο, μια αύξηση πάνω από 50%. Δεν είναι όλοι Ευρωπαίοι, αλλά ο αριθμός των Πορτογάλων έχει αυξηθεί από 276.000 το 2010 σε σχεδόν 330.000.
Ο Gonçalo Pires, γραφίστας, που έφυγε από τη Λισσαβόνα για να εγκατασταθεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο, είπε:: "Στην Πορτογαλία το περιβάλλον είναι άκρως καταθλιπτικό», αντιθέτως στη Βραζιλία «υπάρχει πλήθος ευκαιριών για να βρεις δουλειά, πελάτες και έργα».
Η Ζωή Δρόση, που έφυγε από την Ελλάδα για να ζήσει στην Αυστραλία, εξέφρασε παρόμοιες σκέψεις. «Έπρεπε κάτι να κάνω. Εάν έμενα στην Ελλάδα ήμαστε όλοι καταδικασμένοι». «Είμαι τυχερή που μπορώ να μιλώ τη γλώσσα, πολλοί άλλοι δεν την ξέρουν». Η πιο κρίσιμη στιγμή αυτής της μετανάστευσης προς το Νότο πιθανώς ήρθε τον περασμένο μήνα, όταν ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλο πραγματοποίησε μια ανεπίσημη επίσκεψη στην Αγκόλα, παρακαλώντας για κάτι ασυνήθιστο. 36 χρόνια μετά το τέλος της πορτογαλικής αποικιακής διοίκησης στην Αγκόλα, ο πρόεδρός της ήταν πρόθυμος να φανεί ελεήμων. «Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτόν τον καιρό ο πορτογαλικός λαός», είπε ο Χοσέ Εδουάρδο ντος Σάντος. «Η Αγκόλα είναι ανοιχτή και έχει τη διάθεση να βοηθήσει την Πορτογαλία να αντιμετωπίσει την κρίση».
Όμως, αυτή μετακίνηση δεν θα είναι εύκολη για τους Πορτογάλους: το προσδόκιμο ζωής στην Αγκόλα είναι μόλις 39 χρόνια, συγκρινόμενο με τα 79 στην Πορτογαλία και η εγκληματικότητα είναι ευρέως διαδεδομένη.
Στην Ιρλανδία, όπου το 14,5% του πληθυσμού είναι άνεργο, οι ρυθμοί της μετανάστευσης αυξάνονται σταθερά από το 2008, όταν χρεοκόπησε η Lehman Brothers και επήλθε ραγδαία η κρίση στην ιρλανδική αγορά ακινήτων. Από τον Απρίλιο του 2010 έως τον ίδιο μήνα του 2011, έφυγαν 40.200 κάτοχοι ιρλανδικού διαβατηρίου, σε σχέση με τους 27.700 του προηγούμενου δωδεκάμηνου, όπως δείχνουν τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας. Οι γηγενείς Ιρλανδοί αποτελούσαν τη μεγαλύτερη ομάδα μεταξύ αυτών των μεταναστών, σχεδόν το 53%.
Ο Guardian μίλησε με μια ποδοσφαιρική λέσχη του Δουβλίνου που είχε χάσει τους 8 από τους 15 παίκτες της τους τελευταίους 18 μήνες. Οι περισσότεροι γηγενείς ποδοσφαιριστές πήγαν στην Αυστραλία. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό το κύμα εξόδου θα αυξηθεί, δεδομένου ότι μόλις αναγγέλθηκαν φορολογικές αυξήσεις και μέτρα λιτότητας 1,4 δισ. στερλινών. Το thinktank του Ινστιτούτου Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας (ESRI) προβλέπει ότι το 2012 θα μεταναστεύσουν από την Ιρλανδία 75.000 άτομα.
Για τους Έλληνες που φεύγουν από τη χώρα τους οι βασικοί προορισμοί διαχρονικά ήταν, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Γερμανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Αλβανία, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κύπρος, το Ισραήλ και το Βέλγιο. Είναι πιθανόν να φύγουν οι μορφωμένοι και ειδικευμένοι: ένα παράδειγμα γι΄ αυτό που πρόκειται να συμβεί είναι ότι το έτος 2000 μετανάστευσαν 4.886 γιατροί (είναι το τελευταίο έτος για το οποίο παραθέτει δεδομένα το World Bank΄s Migration and Remittances Factbook όσον αφορά τους γιατρούς που φεύγουν), πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα έχασε το 9,4% των γιατρών της μόνο μέσα σε μια χρονιά. Η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ότι ο αριθμός των Ελλήνων μεταναστών το 2010 είναι 1,21 εκατ. , περίπου το 10% του πληθυσμού. Οι μετανάστες που έχουν εισέλθει στην Ελλάδα μέχρι το 2010, πάντα σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, είναι 1,3 εκατ. Οι περισσότεροι προέρχονται από πιο φτωχές χώρες, όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Γεωργία και η πλειοψηφία τους δεν έχει την ειδίκευση για να αντικαταστήσει τους Έλληνες που μεταναστεύουν.
Πηγή : Guardian αναδημοσίευση από το aristerovima.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου