Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Από το ΣΥΛΛΟΓΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤ. ΑΙΓΑΙΟΥ (Π.Ε. ΚΥΚΛΑΔΩΝ) για τις ΕΟΖ

Προς: Μέλη Περιφερειακού Συμβουλίου
Θέμα: Ειδικές Οικονομικές Ζώνες στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.


Με αφορμή, την κατάθεση για ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, της ΣΥΝΟΠΤΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, και ειδικότερα το περιεχόμενο της παραγράφου 5.3 περί «Δημιουργίας Ειδικών Οικονομικών Ζωνών» στην Σύρο και την Ρόδο ως Σύλλογος των Υπαλλήλων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Π.Ε ΚΥΚΛΑΔΩΝ).
ΖΗΤΟΥΜΕ
την άμεση απόσυρση, από την τωρινή και οποιαδήποτε μελλοντική συζήτηση Περιφερειακού Συμβουλίου θεμάτων όπως της παραγράφου 5.3 περί «Δημιουργίας Ειδικών Οικονομικών Ζωνών» διότι η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι η εφαρμογή των ΕΟΖ σε διάφορες χώρες, έχει οδηγήσει , σε έντονη υποβάθμιση, τις εργασιακές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνθήκες, με ταυτόχρονη εξάντληση των φυσικών πόρων και την διάλυση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Στη χώρα μας η ίδρυση ΕΟΖ σημαίνει ακόμη πιο σκληρή εφαρμογή της πολιτικής των Μνημονίων και οδηγεί σε μισθούς πείνας, ανασφάλιστη εργασία και πλήρη διάλυση εργασιακών δικαιωμάτων. Θα σημάνει ακόμη, χαριστικά προνόμια στους γνωστούς μεγαλοκαρχαρίες (φοροαπαλλαγές, αδασμολόγητη εισαγωγή εξοπλισμού), fast track στη χρήση γης και παραπομπή στις καλένδες του χωροταξικού σχεδιασμού, ελεύθερη εξαγωγή κερδών, περιορισμό των δικαιωμάτων του κυρίαρχου κράτους, εξαφάνιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με δημιουργία μονοπωλιακών.
Καλούμε όλους τους Περιφερειακούς σύμβουλους, ανεξαρτήτως παράταξης, να αναλογιστούν το μέγεθος της απόφασής τους, στο συγκεκριμένο θέμα και κυρίως σε τι περιπέτειες, πρόκειται (σε περίπτωση μη απόσυρσης του θέματος Ε.Ο.Ζ) να βάλουν τους πολίτες της Περιφέρειας, που τους εμπιστεύτηκαν, με την ιστορική για εμάς, απόφασή τους.
Είναι, μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, για το Περιφερειακό Συμβούλιο, να αποδείξει έμπρακτα ότι διαφωνεί, με τις πολιτικές που επιβάλλονται από το Κεντρικό κράτος των Αθηνών, και τις επιταγές της Τρόικας και να μην συναινέσει (στην πρόταση του Παντείου πανεπιστημίου και του ΙΠΕ) να τεθεί προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, θέμα επιλογής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ως υποψήφιας περιοχής δημιουργίας ΕΟΖ.
Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους Περιφερειακούς Συμβούλους , να αρνηθούν ο κάθε ένας προσωπικά, αναλαμβάνοντας και την δική του ευθύνη, αυτές τις μεθοδεύσεις και να στείλουν ηχηρό μήνυμα, προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι προσβλέπουν σε άλλες μεθόδους ανάπτυξης για τα νησιά μας,, μακριά από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας τους, των λιμανιών τους και την διάλυση του κοινωνικού τους ιστού. Στόχος θα πρέπει να είναι μια ήπιας μορφής ανάπτυξη με προστασία του περιβάλλοντος, με ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τον τροφοδότη της οικονομίας, με ανάπτυξη σε τομείς και κλάδους που επιλέγουμε σαν Περιφέρεια να προωθήσουμε, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες, θέτοντας ως προτεραιότητα την προστασία της υγείας, της περίθαλψης των πολιτών, την παιδεία και την παραμονή των πολιτών στο τόπο τους.
Χαιρετίζουμε όσους περιφερειακούς συμβούλους-παρατάξεις αλλά και όσους φορείς έχουν ήδη διαχωρίσει την θέση τους. Ειδικά για αυτούς τους περιφερειακούς συμβούλους αναμένουμε να εκφραστεί η αντίθεσή τους και έμπρακτα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Εκφράζουμε τέλος την απορία μας πως είναι δυνατόν να μην έχει το θέμα αυτό στα πλέον αντιπροσωπευτικά Δημοτικά Συμβούλια αλλά και τους φορείς της Σύρου και της Ρόδου.
Τους καλούμε και αυτούς με τη σειρά τους να πάρουν αντίστοιχες απορριπτικές αποφάσεις όσον αφορά την πιθανότητα δημιουργίας Ε.Ο.Ζ. στην Περιφέρειά μας.
Δυστυχώς είναι κρίμα που η αναφορά και η είσοδος αυτού του θέματος , γίνεται με τον μανδύα του Παντείου Πανεπιστημίου και του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης . Δεν μας εκπλήσσει όμως πλέον τίποτα.
Δούρειοι ίπποι δυστυχώς υπάρχουν παντού.
Τέλος, στέλνουμε μήνυμα ότι ποτέ οι εργαζόμενοι αυτής της χώρας δεν ήταν φυγόμαχοι. Οι πολίτες του Νότιου Αιγαίου και όλοι οι πολίτες των παραμεθορίων περιοχών που ακούγεται ότι θα είναι οι πρώτοι «ευεργετηθέντες» αυτής της πολιτικής, δεν θα γίνουν οι πρώτοι πεσόντες, αλλά οι νικητές, κόντρα στον εργασιακό μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν.

Για το Δ.Σ του ΣΥΝΑΝΚ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                               Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΟΥΡΣΕΛΑΣ                                                                                    ΓΙΟΛΔΑΣΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ                                                                               ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου