Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ.: Το Χρονικό του Αγώνα - Απεργιακό Κάλεσμα

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ – Κ.Υ. ΝΑΞΟΥ, Κ.Υ. ΑΜΟΡΓΟΥ, Π.Ι. & Π.Ι.Ι. ΝΑΞΟΥ, ΑΜΟΡΓΟΥ & ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

pano.jpg

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ, ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΑΣ
 

Τον Απρίλη του 2012, αγωνιζόμενοι συνάδελφοι του Νοσοκομείου Νάξου, αγωνιώντας για την τραγική υποβάθμιση του Νοσοκομείου μας και της δημόσιας υγείας εν γένει, αποφασίσαμε την δημιουργία ενός Σωματείου Βάσης που μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και διαρκείς γενικές συνελεύσεις, θα αποτελούσε ένα πόλο αγώνα για την ανατροπή των παραπάνω. Κατά την «υπό σύσταση» περίοδο, όλοι οι συμμετέχοντες, δεχτήκαμε την λυσσαλέα επίθεση από το κατεστημένο του Νοσοκομείου (διοικητικό, συνδικαλιστικό), προκειμένου να μην συσταθούμε, γιατί όλοι αυτοί γνώριζαν πολύ καλά ότι ένας τέτοιος αγωνιστικός χώρος θα αποτελούσε τροχοπέδη για το σάπιο σύστημα που υπηρετούσαν.

Παρά τα εμπόδια, το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Νοσοκομείου Νάξου, Αμοργού & Μικρών Κυκλάδων, προχώρησε τελικά στην ιδρυτική του συνέλευση μέσα από την οποία απευθύνεται για πρώτη φορά δημόσια στο Ναξιακό λαό όπου στους βασικούς του σκοπούς, όπως προκύπτουν από το καταστατικό του, περιλαμβάνει τον δυναμικό αγώνα σε συνεργασία με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις για:

  • την διασφάλιση της ελεύθερης και ίσης πρόσβασης κάθε συνανθρώπου μας σε δωρεάν περίθαλψη και στις υπηρεσίες υγείας και την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του Ε.Σ.Υ.
  • τη διασφάλιση του αυτόνομου χαρακτήρα του Νοσοκομείου Νάξου, και τη διεκδίκηση της σταθερής εξέλιξης και ανάπτυξης του σε πλήρως οργανωμένο Νοσοκομείο
  • την ανατροπή της πολιτικής συγχωνεύσεων και ιδιωτικοποίησης της υγείας μέσα και από την ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων της νησιωτικότητας

Στην διακήρυξη αυτή ενημερώνει για πρώτη φορά την κοινωνία για τις καταστροφικές συνέπειες της συγχώνευσης με το Νοσοκομείο Σύρου και για την απαξίωση για την εγκατάλειψη των υφιστάμενων υποδομών του Νοσοκομείου Νάξου λόγω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης. Παράλληλα απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα σε όλη την κοινωνία της Νάξου για την απεργία της Πρωτομαγιάς και διοργανώνει συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας για τα παραπάνω θέματα. Το πρόταγμα στην κινητοποίηση αυτή ήταν «ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΑΞΟΥ» ….. πολλοί έκαναν τότε λόγο για κινδυνολογία και δυστυχώς διαψεύστηκαν.

Μέσα από την συνέλευση του, της 04/05/2012, ενημερώνει την κοινωνία για τον νέο πετσοκομμένο οργανισμό του Νοσοκομείου Νάξου, που περικόπτοντας 27 θέσεις ιατρών, μας άφησε με μια δομή που ούτε ανάγκες Κέντρου Υγείας δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει και καλεί όλους σε σθεναρή αντίσταση σε αυτή τη βίαιη επίθεση των κρατούντων κατά της υγείας και κατ΄επέκταση της ίδιας της ζωής μας.

Στις 16/05/2012, και μετά από επανειλημμένες προφορικές προσπάθειες διευθέτησης του θέματος, απευθύνεται με επιστολή του στον Κοινό Διοικητή Σύρου – Νάξου και καταγγέλλει την απαράδεκτη πρακτική της διοίκησης Νάξου να υποχρεώνει τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κ.α. να πληρώνουν για την διενέργεια παρακλινικών εξετάσεων, παρανόμως αφού από 1/1/2012 είχε τεθεί σε εφαρμογή ο ενιαίος κανονισμός παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ που όριζε ότι οι παρακλινικές εξετάσεις διενεργούνται δωρεάν για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Αμέσως μετά την παρέμβαση μας, με έγγραφο του κοινού Διοικητή Σύρου – Νάξου, οι παρακλινικές εξετάσεις διενεργούνται πλέον δωρεάν και δίνεται τέλος σε μια παρανομία που συνεχίζονταν για πέντε μήνες.

Μέσα από την συνέλευση του, στις 24/07/2012, καταγγέλλει δημόσια το καθεστώς νοικιασμένης εργασίας για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών στο δημόσιο μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης που ανατίθενται σε ΜΗ.Κ.Υ.Ο και εξαναγκάζουν εργαζομένους να συμμετέχουν σε διαδικασίες που τους οδηγούν σε ομηρία, και εγκλωβισμό σε καθεστώς ανασφάλειας και κακοπληρωμένης εργασίας αλλά και τους στημένους διορισμούς των υμετέρων μέσω του ιδρύματος στήριξης.

Το επόμενο διάστημα, συμμετέχει δυναμικά σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις (26/09, 18/10, 6&7/11) σε συντονισμό με σωματεία και συλλογικότητες του νησιού μας και αρθρώνει διαρκώς δημόσιο λόγο τονίζοντας κάθε φορά τους κινδύνους που ενέχει η συγχώνευση του νοσοκομείου μας στη Σύρο αλλά και καταγγέλλοντας όλα τα προβλήματα του Νοσοκομείου μας, γεγονός που ανάγκασε πολλές φορές την διοίκηση να αναλάβει διορθωτικές κινήσεις.

Επίσης, καταγγέλλει δημόσια, και πάλι μέσα από την γενική του συνέλευση, τα φαινόμενα εξωγενών και απαράδεκτων παρεμβάσεων σε λειτουργούς του Νοσοκομείου μας που επιχειρήθηκαν από άτομα προσκείμενα κατά δήλωση τους στην οργάνωση Χρυσή Αυγή και καλεί όλους να καταδικάσουν απερίφραστα και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τέτοιου είδους πρακτικές και να υψώσουν το ανάστημα τους απέναντι σε κάθε απόπειρα καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και κατάταξης των ανθρώπων σε ανώτερες και κατώτερες φυλές.

Το Νοέμβριο του 2012, συντονίζει την δράση του με όλα τα Νοσοκομεία της περιφέρειας που οργανώνουν πανελλαδική δράση και καλεί στο Πανυγειονομικό συλλαλητήριο ενάντια στις συγχωνεύσεις την 30/11/2012 έξω από το Υπουργείο Υγείας και σε παράλληλη συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου μας όπως είχε συναποφασιστεί με τα υπόλοιπα Νοσοκομεία. Συμμετέχει με δικό του μπλοκ στο Πανυγειονομικό συλλαλητήριο και συναντιέται για πρώτη φορά, μαζί με εκπροσώπους άλλων Νοσοκομείων που συγχωνεύονται με τον Γενικό Γραμματέα του Υ.Υ.Κ.Α., κο Καλλίρη όπου τον ενημερώνει για την αναγκαιότητα της άρσης της συγχώνευσης νοσοκομείων Σύρου και Νάξου και της αναβάθμισης του Νοσοκομείου Νάξου. Εκεί λαμβάνει την πληροφορία ότι οι ενοποιημένοι οργανισμοί θα δημοσιευτούν μέσα στον Γενάρη του 13.

Κατά την επιστροφή, το Σωματείο εκδίδει δημόσια ανακοίνωση σχετικά με την κινητοποίηση, τη συμμετοχή στο πανελλαδικό συντονιστικό Νοσοκομείων και την συνάντηση στο Υπουργείο και καλεί σε άμεση δράση. Την 19.12.2012, διοργανώνει δεύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο προαύλιο του Νοσοκομείου για την άρση της συγχώνευσης και την ανάπτυξη και αναβάθμιση του Νοσοκομείου Νάξου σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα στο πανελλαδικό συντονιστικό.

Παράλληλα, την 13/12/2012, απευθύνει επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων όπου ενημερώνει αναλυτικά για το θέμα της επικείμενης συγχώνευσης αλλά και για την τρέχουσα δεινή κατάσταση του Νοσοκομείου μας, την υποστελέχωση, την υποχρηματοδότηση και την απαξίωση των υποδομών και καλεί να τεθεί το ζήτημα της υγείας και του Νοσοκομείου Νάξου σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να αναληφθεί άμεση δράση.

Το αίτημα αυτό του Σωματείου μας δεν ικανοποιήθηκε παρά μόνο ένα μήνα μετά και αφού ήδη είχε δημοσιευτεί σε ΦΕΚ η συγχώνευση των Νοσοκομείων Νάξου και Σύρου, όπου τότε όλοι φάνηκαν να πέφτουν απ΄τα σύννεφα λες και δεν είχαν ενημερωθεί τόσες φορές στο παρελθόν. Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ορίστηκε για την 18/01/2013 και το σωματείο μας, με δημόσια ανακοίνωση του, κάλεσε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν σε αυτήν διεκδικώντας την άρση της συγχώνευσης και την ανάπτυξη μας σε δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο. Παράλληλα, καταγγείλαμε δημοσίως την δόλια προσπάθεια τόσο του εργοδοτικού σωματείου όσο και βουλευτών αλλά και των διοικούντων του Νοσοκομείου που είχαν συντονίσει τις δημόσιες ανακοινώσεις τους μιλώντας μόνο για διόρθωση του Οργανισμού του Απρίλη και όχι για άρση της συγχώνευσης.

Μετά την καταγγελία, όλοι αυτοί, αφού ξεμπροστιάστηκαν, δεν είχαν πια καμία άλλη επιλογή παρά να ακολουθήσουν τα δικά μας προτάγματα και να οδηγηθούμε τελικά σε μια ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την αποστολή αντιπροσωπείας στην Αθήνα με πρώτο αίτημα την άρση της συγχώνευσης. Βέβαια, η δική μας πρόταση που ήταν η παρουσία μας στην Αθήνα την ημέρα του πανυγειονομικού συλλαλητηρίου (31/01) και η ταυτόχρονη διοργάνωση Παναξιακού Συλλαλητηρίου για την υγεία δεν υιοθετήθηκαν.

Η επιτροπή του Δήμου, με παρουσία και μελών του Σωματείου μας, επισκέφτηκε τον αναπληρωτή υπουργό υγείας και κόμματα της βουλής από τους οποίους δεν απέσπασε καμία δέσμευση για ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Ο Αναπληρωτής Υπουργός μάλιστα, δήλωσε αναρμόδιος.

Κατόπιν τούτου, το σωματείο μας κάλεσε σε παναξιακό συλλαλητήριο για την υγεία την 31/01/2013 και στο Πανυγειονομικό συλλαλητήριο στο υπουργείο υγείας την ίδια μέρα. Όλη την εβδομάδα που προηγήθηκε του Συλλαλητηρίου, προπαγανδίσαμε οργανωμένα την κινητοποίηση αυτή με αφισοκολλήσεις, διανομή προκηρύξεων και διοργάνωση ενημερωτικών συγκεντρώσεων στη Χώρα και σε πολλά χωριά της Νάξου. Το παναξιακό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία αφού αρκετός κόσμος, φορείς αλλά και οι ίδιες οι δημοτικές αρχές έδωσαν το παρόν.

Επιπλέον, το σωματείο μας συμμετείχε με δικό του μπλοκ και στο Πανυγειονομικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Στο συλλαλητήριο αυτό, συναντηθήκαμε για δεύτερη φορά με τον Γενικό Γραμματέα κο Καλλίρη για να ενημερωθούμε για την πορεία των διεκδικήσεων μας, μετά και την παράσταση της αντιπροσωπείας της Νάξου με επικεφαλής τον Δήμαρχο στο Υπουργείο Υγείας. Εκεί, ο γραμματέας μας δήλωσε ότι έχει άγνοια του φακέλου που κατατέθηκε από την αντιπροσωπεία ενώ λάβαμε την πληροφορία ότι υπάρχει εισήγηση του ώστε να αρθεί η συγχώνευση για τα Νοσοκομεία Ικαρίας και Λήμνου που θα εξετάζονταν από το ΚΕΣΥΠΕ την 18/02/2013. Για την Νάξο μας είπε ότι δεν υπήρχε αντίστοιχη εισήγηση, εμείς ωστόσο απαιτήσαμε να υπάρξει και ζητήθηκε από τον Γραμματέα να κατατεθεί επίσημα αίτημα.

Αμέσως μετά την επιστροφή μας, ενημερώσαμε την επιτροπή αγώνα, τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και τον Δήμαρχο Νάξου για όσα εκτυλίχτηκαν στην Αθήνα και για τις κρίσιμες και πιεστικές ημερομηνίες εντός των οποίων έπρεπε να δράσουμε προκειμένου να υπάρξει εισήγηση και για τα δικά μας αιτήματα.

Παράλληλα, ανασυστάθηκε με πρωτοβουλία της παράταξης «πολίτες για τα νησιά μας» η επιτροπή αγώνα για την υγεία, που πλαισιώθηκε και από τα μέλη του Σωματείου μας, τα οποία μαζικά και ανελλιπώς συμμετέχουν στην δράση της.

Λίγες μέρες μετά, στείλαμε στην δημοσιότητα αποκαλυπτικό βίντεο που πρόβαλλε τα υπερσύγχρονα χειρουργεία του Νοσοκομείου μας που μένουν για πέντε χρόνια κλειστά, παρατημένα και απαξιωμένα αντί να τεθούν στην υπηρεσία του πολίτη που τα έχει ανάγκη. Το βίντεο προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στο ναξιακό λαό και όχι μόνο και αποτέλεσε ακόμα ένα μέσο πίεσης για τους αρμοδίους που με αποκλειστική ευθύνη τους συμβαίνουν όλα αυτά.

Στη συνέχεια, εκδόθηκε ψήφισμα της επιτροπής με τα αιτήματα μας και άρχισε η συλλογή υπογραφών και οι αναγκαίες ζυμώσεις μέσα στην κοινωνία προκειμένου να σηκωθεί ο αγώνας ψηλά και συντάχθηκε και πάλι από την επιτροπή, τεκμηρίωση σχετικά με την αναγκαιότητα άρσης της συγχώνευσης. Κλείστηκε νέο ραντεβού με τον κο Καλλίρη για τις 12/02/2013 για να του παραδοθούν όλα τα παραπάνω και παράλληλα διοργανώθηκε μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας από την επιτροπή αγώνα και το σωματείο μας την ίδια ημέρα στο προαύλιο του Νοσοκομείου.

Και κει που ο αγώνας του μοναδικού αρμόδιου, δηλαδή της ίδιας της κοινωνίας, είχε αρχίζει να φουντώνει, έρχεται σε ρόλο πυροσβεστήρα, μια ανακοίνωση του Σ.Ε.Τ.Υ.Νο.Κ. να μας πει να πάψουμε να αγωνιζόμαστε διότι την άρση της συγχώνευσης την έχει ήδη κανονίσει αυτό και είναι δεδομένη. Συγκεκριμένα, σε δημόσια ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο με τίτλο «ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΉΣΕΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑΞΟΥ» το Σ.Ε.Τ.Υ.Νο.Κ. αναφέρει «Ο κος Κουτσιουμπέλης (πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ) ανέφερε πως είναι στην επιτροπή διαβούλευσης για τις συγχωνεύσεις –ενοποιήσεις ως θεσμικό όργανο και ήδη είναι στην τελική επεξεργασία το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή και που εμπεριέχει πέντε νοσοκομεία που θα διατηρήσουν την αυτοτέλεια τους, μέσα σ’αυτά είναι και η ΝΑΞΟΣ .» Με λίγα λόγια μας είπε ότι το θέμα «ετελείωσε» και δεν υπήρχε αντικείμενο αγώνα. Ωστόσο δεν πτοηθήκαμε, ούτε επαναπαυθήκαμε, γιατί από τέτοιες ενέργειες έχουμε πικρά πείρα του παρελθόντος.

Η συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα πραγματοποιήθηκε κανονικά την 12/02/2013 με παρουσία πλήθους φορέων της Νάξου και μεγάλη εκπροσώπηση και από τις Μικρές Κυκλάδες. Ο Γραμματέας μας δήλωσε άγνοια για όλες τις παραπάνω ανακοινώσεις περί διατήρησης της αυτονομίας μας, παραδεχόμενος ταυτόχρονα ότι μόνο το Σωματείο μας τον επισκέπτεται σε κάθε κινητοποίηση για το θέμα αυτό και υποστήριξε ότι δεν είχε δεχτεί κανένα επίσημο αίτημα οποιουδήποτε φορέα για το Νοσοκομείο Νάξου.

Όσα έγιναν στην τελευταία συνάντηση στην Αθήνα, τόσο με τον Γενικό Γραμματέα όσο και με τον Διοικητή της 2ης ΥΠΕ έχουν ήδη καλυφθεί επαρκώς από τον τοπικό τύπο. Μετά την μαζική αντίδραση της κοινωνίας, το θέμα της άρσης της συγχώνευσης αναγκαστικά τέθηκε επίσημα ακόμα και από αυτούς που ήθελαν να το κουκουλώσουν και φαίνεται να αποτελεί σήμερα αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, ακόμα κι όταν αυτό κερδηθεί, θα είναι μια πρώτη νίκη σε ένα τεράστιο αγώνα που πρέπει να δοθεί και πάλι από την βάση για την δημιουργία και την πλήρη λειτουργία δευτεροβάθμιου νοσοκομείου στη Νάξο που θα παρέχει αναβαθμισμένες, δημόσιες, δωρεάν υπηρεσίες υγείας στους Ναξιώτες και τους κατοίκους των γύρω Νησιών.

Το αξίζουμε και το διεκδικούμε. Τώρα που η κοινωνία πήρε την κατάσταση στα χέρια της, δε φοβόμαστε τίποτα. Ο αγώνας, όσο δύσκολος κι αν είναι ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙ!

Όσοι προσπαθούν, κατόπιν εορτής, να καρπωθούν τους αγώνες των πολιτών (υπουργοί, διοικούντες, παράγοντες και παραγοντίσκοι) δεν θα το πετύχουν. Η κοινωνία της Νάξου γνωρίζει πολύ καλά ότι πριν την μαζική αντίδραση της, όλοι αυτοί αδιαφορούσαν και αδρανούσαν. Κάθε συμπολίτης μας που έβαλε το λιθάρι του σε αυτόν τον αγώνα, καταλαβαίνει ότι η όποια επιτυχία του ανήκει και αυτό είναι το σημαντικότερο απ΄ όλα γιατί αφήνει σοβαρή παρακαταθήκη για μελλοντικούς αγώνες!


Ο ΜΟΝΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΟΘΗΚΕ ΠΟΤΕ

ΠΑΛΗ ΔΙΑΡΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΖΩΗ

ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 20/02/2013

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ, 20/02/2012, 12:00Μ
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΝΑΞΟΥ



Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου