Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Ανεργία νέων στην Ελλάδα: Η πιο τρομακτική γραφική παράσταση της Ευρώπης έγινε ακόμα πιο τρομακτική



.
Την τελευταία φορά που κάναμε γραφική παράσταση για τη νεανική ανεργία στην Ευρώπη ανακαλύψαμε έκπληκτοι ότι, σε ό,τι αφορά τη νεανική ανεργία του τύπου που εμπνέει εξεγέρσεις σαν την Αραβική Άνοιξη, η Ισπανία ήταν στην πραγματικότητα σε χειρότερη μοίρα ακόμη και από την (πλέον επίσημα χρεοκοπημένη) Ελλάδα, της οποίας η νεανική ανεργία τότε ήταν ελάχιστα καλύτερη αυτής… των Ηνωμένων Πολιτειών. Ευτυχώς, μετά τις τελευταίες (ναι, κι εμείς γελάσαμε) οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι τα πράγματα επέστρεψαν στη φυσιολογική τους κατάσταση, καθώς η ανεργία των νέων στην Ελλάδα είναι και επίσημα η δεύτερη κατά σειρά στην Ευρώπη, μετά την Ισπανία, που ξεπέρασε το 50%.


 Με άλλα λόγια, η πιο τρομακτική γραφική παράσταση της Ευρώπης μόλις έγινε ακόμα πιο τρομακτική.

Κι έτσι, ενώ η Ελληνική οικονομία είναι υπό διάλυση, μετά από μια ακόμα αναθεώρηση προς τα κάτω του ΑΕΠ της όπωςαναφέραμε την προηγούμενη εβδομάδα, παρασέρνοντας αυτή τη φορά το ΑΕΠ του 4ου τριμήνου από το -7,0% στο -7,5%, αυτό είναι μόνο η αρχή, και πλέον φαίνεται ότι μια θανάσιμη κατάρρευση όχι μόνο του Ελληνικού χρηματοοικονομικού τομέα, αλλά και της ίδιας της της κοινωνίας, έχει αρχίσει, αφού ο αριθμός των ανέργων στη χώρα των 11 εκατομμυρίων ψυχών είναι τώρα 41%  μεγαλύτερος από ό,τι ήταν ένα χρόνο πριν. Από την Athens News:
Το μέσο ποσοστό ανεργίας για το 2011 εκτοξεύθηκε στο 17,3% από το 12,5% του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα δεδομένα, τα οποία δεν έχουν υποστεί προσαρμογή για να ληφθούν υπόψη εποχιακοί παράγοντες.
.
Ιδιαίτερα σκληρά επλήγη η νεολαία. Για πρώτη φορά καταγράφεται μεγαλύτερος αριθμός ανέργων στις ηλικίες μεταξύ 15-24 ετών από τον αριθμό των απασχολουμένων. Η ανεργία σ’αυτή την ηλικιακή ομάδα ανέβηκε στο 51,1%, διπλάσια από ό,τι ήταν τρία χρόνια πριν.
.
Οι περικοπές στον προϋπολογισμό που επεβλήθησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως όρος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων χρέους της χώρας προκάλεσαν ένα κύμα κλεισίματος και χρεοκοπιών επιχειρήσεων.
.
Η οικονομία της Ελλάδας εκτιμάται ότι συρρικνώθηκε περίπου κατά το ένα πέμπτο (σ.τ.μ.: 20%) από το 2008, όταν βυθίστηκε στη βαθύτερη και πιο μακροχρόνια ύφεση της μεταπολεμικής της ιστορίας. Περίπου 600.000 θέσεις εργασίας, πάνω από μία στις δέκα, καταστράφηκαν εν τω μεταξύ.
.
Τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν βελτιωθούν, σύμφωνα με αναλυτές. “Παρά τη λήψη έκτακτων μέτρων από την κυβέρνηση για την ενίσχυση της απασχόλησης στις αρχές του 2012, είναι δύσκολο να δούμε πώς η αυξητική τάση της ανεργίας μπορεί να σταθεροποιηθεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους”, είπε ο Νίκος Μαγγίνας, οικονομολόγος στην Τράπεζα της Ελλάδος.
.
1.033.507 άνθρωποι, αριθμός-ρεκόρ για την Ελλάδα, ήταν άνεργοι το Δεκέμβριο (σ.τ.μ.: του 2011), 41% περισσότεροι από ό,τι τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς (σ.τ.μ.: το 2010). Ο αριθμός των εργαζομένων έπεσε στο ιστορικό χαμηλό των 3.899.319, σημειώνοντας ετήσια μεταβολή της τάξης του -7,9%.
Πότε θα αναρωτηθούν οι Έλληνες αν η πλήρης και ολοκληρωτική καταστροφή της κοινωνίας τους αξίζει, μόνο και μόνο για να μπορούν να προσποιούνται ότι αξίζει να ζουν σαν Ευρωπαϊκή αποικία, ειδικά τώρα που τα συνταξιοδοτικά ταμεία εξατμίστηκαν;
Πηγή: omadeon.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου