Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Γα τη χρηματοδότηση του ΙΠΕΜ-ΔΟΕ από τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Ανακοίνωση του συλλόγου Δ-Ν Σύρου-Τηνου-Μυκόνου




Εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Παιδείας αίτηση συμμετοχής του ΙΠΕΜ – ΔΟΕ σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα στα πλαίσια του Ε.Σ.Π.Α. Το πρόγραμμα αυτό έχει τον τίτλο
« Δράσεις ευαισθητοποίησης της εκπαιδευτικής κοινότητας από τους Κοινωνικούς Εταίρους, με αξιοποίηση της εμπειρίας του εκπαιδευτικού στην τάξη, στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς- Διακρατικές συνεργασίες κοινωνικών εταίρων στο χώρο της εκπαίδευσης» και είναι μέρος του επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση». Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Για την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος προβλέπεται η δημιουργία αποκεντρωμένων δομών του ΙΠΕΜ – ΔΟΕ και η ίδρυση Κέντρων Στήριξης του Εκπαιδευτικού Έργου.

Οι δράσεις του συγκεκριμένου προγράμματος είναι προφανές ότι δεν έχουν καμιά σχέση με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της εκπαίδευσης, καθώς αναφέρονται στην κατάρτιση διοικητικών και συνδικαλιστικών στελεχών και στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών.

Τη στιγμή δηλαδή που η δημόσια εκπαίδευση δέχεται μια πρωτοφανή επίθεση, με την προοπτική της συγχώνευσης και του υποβιβασμού εκατοντάδων σχολικών μονάδων, την υποχρηματοδότηση των σχολικών μονάδων και την προοπτική της αξιολόγησης-απόλυσης εκπαιδευτικών, το επιστημονικό όργανο της ομοσπονδίας μας αναλαμβάνει την επιμόρφωση διοικητικών στελεχών, δράση που αφορά ξεκάθαρα την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και συνδικαλιστικών στελεχών προσαρμοσμένων ασφαλώς στα κριτήρια των κοινοτικών οδηγιών.

Αντί το ΙΠΕΜ-ΔΟΕ να είναι μια μάχιμη επιστημονική φωνή όλου του κόσμου της εκπαίδευσης διαπλέκεται ανοικτά με το κράτος, τη διοίκηση του και τους πολιτικούς του σχεδιασμούς. Αντί το ΙΠΕΜ-ΔΟΕ να αναδείξει το αντιεκπαιδευτικό χαρακτήρα των προτάσεων της Ε.Ε επιλέγει να αποτελέσει χρηματοδοτούμενο όργανό της.

Θεωρούμε ότι οι ομοσπονδίες και τα επιστημονικά τους όργανα πρέπει να χαρακτηρίζονται από την αυτονομία και την ανεξαρτησία τους, πολιτική και οικονομική, απέναντι στο κράτος και τις υπερεθνικές ολοκληρώσεις, για να μπορούν να εκφράζουν ανεμπόδιστα τα συμφέροντα των μελών τους. Η χρηματοδότηση από την Ε.Ε μετατρέπει το ΙΠΕΜ σε κρατικό ινστιτούτο στην υπηρεσία των ευρωενωσιακών σχεδιασμών. Πόσο μάλλον που σήμερα είναι ορατό σε όλους το αντιδραστικό πρόσωπο της Ε.Ε και της πολιτικής της που εξαθλιώνει και εκβιάζει τον ελληνικό λαό, αλλά και όλους τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης.

Επιπρόσθετα, η διαπλοκή συνδικαλιστικών φορέων με το κράτος οδηγεί στην απαξίωση των συνδικαλιστικών διαδικασιών, στην απογοήτευση των εργαζομένων και στην παθητικοποίηση. Πώς είναι δυνατόν να πιστέψει ένας εκπαιδευτικός στην ομοσπονδία του όταν ο ίδιος εργάζεται σε ένα υποχρηματοδοτούμενο σχολείο που μπορεί του χρόνου και να κλείσει και την ίδια στιγμή βλέπει να εξασφαλίζονται εκατομμύρια ευρώ για τις δράσεις του ΙΠΕΜ-ΔΟΕ και «διάφοροι ευέλικτοι» να αξιοποιούν την ύπαρξη του για την προσωπική τους ανέλιξη και καριέρα στην υπηρεσία της διοίκησης και του Υπουργείου. Η μετατροπή του ΙΠΕΜ σε κρατικό φορέα δημιουργεί εκ των πραγμάτων πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς και εξαρτήσεις στη λειτουργία και της ΔΟΕ και παράλληλα την απαξιώνει ως συλλογική έκφραση των εκπαιδευτικών της Π.Ε.



Απαιτούμε:

· Να μην ξεκινήσει η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος , το ΙΠΕΜ να αναπροσαρμόσει τους σχεδιασμούς του και να βγάλει πρόγραμμα δράσης με βάση τους τα τωρινά προβλήματα της εκπαίδευσης και της κοινωνίας.

·
Το ΙΠΕΜ - ΔΟΕ να αρνηθεί το ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ της κρατικής εξουσίας και της υλοποίησης αντιεκπαιδευτικών πολιτικών.



· Καλούμε τους συναδέλφους/ισσες να μη συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου