Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

ΝΙΚΗ των ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ στη SPEEDEX



Ο ταξικός πόλεμος που διεξάγεται εν μέσω οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα μετράει θύματα. Αυτοκτονίες αλλά και θάνατοι εργαζομένων, υπό την απειλή της απόλυσης, το φάσμα της ανεργίας και των δυσβάστακτων χρεών. Μετράει όμως και μικρές αλλά πολύ σημαντικές νίκες, όπως αυτή που σημειώθηκε σήμερα στον κλάδο των ταχυμεταφορών.


Την Κυριακή 27 Μαΐου ο Γεράσιμος Σταμίρης εργαζόμενος στην εταιρεία SPEEDEX δεν άντεξε το βάρος της πίεσης που του ασκήθηκε και κατέληξε από ανακοπή καρδιάς. Την Παρασκευή 25/5/2012, ο Γ. Σταμίρης, ανακρίθηκε από τον υπεύθυνο ασφάλειας της εταιρείας, Δ. Τσώτα, στα γραφεία του υποκαταστήματος της SPEEDEX στον Βοτανικό. Αιτία της ανάκρισης η απώλεια 3 φακέλων της AlphaBank την Τρίτη 22/5. Η ενέργεια ήταν κανονική ανάκριση και όχι μια απλή συζήτηση για διευκρινίσεις και αυτό αιτιολογείται από το γεγονός ότι δεν επετράπει σε αυτή, η παρουσία μέλους της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου SPEEDEX, αλλά ούτε και του προϊστάμενου στο τμήμα όπου εργαζόταν ο Γ. Σταμίρης.

Κατά τη διάρκειά της ο υπεύθυνος ασφαλείας της SPEEDEX απείλησε τον Γ. Σταμίρη ότι η εταιρεία θα ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος του για την απώλεια των φάκελων,  εκτός αν ο ίδιος επιλέξει να αποχωρήσει οικειοθελώς, χάνοντας τη δουλειά του. Ο Γεράσιμος Σταμίρης είχε πάρει πρόσφατα αναρρωτική άδεια και του χορηγούνταν φαρμακευτική αγωγή. Η SPEEDEX γνώριζε το πρόβλημα υγείας του, αλλά εξακολούθησε την στενή πίεση επάνω του. Και ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Π. Γιαννίκης, επέμεινε στην άσκηση δίωξης εναντίον του, κατά την διάρκεια  της δεύτερης συνάντησης που είχε ο άτυχος εργαζόμενος το απόγευμα της Παρασκευής 25 Μαΐου παρουσία και του Ηρακλή Ποζαπαλίδη μέλους της διοίκησης του ΣΕΤΤΕΑ, κλαδικού σωματείου στο χώρο των ταχυμεταφορικών και ταχυδρομικών εταιρειών.

Η SPEEDEX, οδήγησε έναν εργαζόμενο στο θάνατο επιτρέποντας στα δύο μεγαλοστελέχη της, να ασκήσουν ωμούς εκβιασμούς στον Γ. Σταμίρη. Είναι μια τακτική που πολλές φορές έχει εφαρμόσει η ίδια εταιρεία (από τις μεγαλύτερες στον κλάδο). Είναι μια τακτική που ακολουθούν όλες οι εταιρείες ταχυμεταφοράς, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, πατώντας πάνω στους νόμους των μνημονίων.

Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν άμεσα. Με κάλεσμα του ΣΕΤΤΕΑ και του επιχειρησιακού σωματείου στη SPEEDEX, προχώρησαν σε 4ωρη στάση εργασίας την Τρίτη 29/5, κατά τη διάρκεια της κηδείας του άτυχου εργαζόμενου, με αιτήματα την άμεση απομάκρυνση του υπεύθυνου ασφαλείας Δ. Τσώτα, τον άμεσο καταλογισμό ευθυνών σε όλους τους υπεύθυνους για το θάνατο του Γ. Σταμίρη και την καταβολή αποζημίωσης στους δικαιούχους κληρονόμους του. Η μαζική συμμετοχή την Τρίτη, η αποφασιστικότητα των εργαζομένων στο να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, που έκαμψε την αρνητική στάση της πλειοψηφίας του επιχειρησιακού σωματείου και το ανάγκασε να κηρύξει νέες στάσεις εργασίας για την Τετάρτη 30 και την Πέμπτη 31/5, όπως πρότεινε το κλαδικό σωματείο, οδήγησαν σε μια πρώτη νίκη. Η εταιρεία αναγκάστηκε να προχωρήσει στην απόλυση του υπευθύνου ασφαλείας, Δ. Τσώτα, σήμερα το πρωί. Μετά από αυτή την εξέλιξη τα 2 σωματεία ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους.

Ο νικηφόρος αυτός αγώνας έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο, με τους εργαζόμενους να δέχονται απανωτά χτυπήματα. Υπεύθυνοι για το θάνατο του ταχυμεταφορέα δεν είναι μόνο η SPEEDEX. Είναι τα μνημόνια και οι εμπνευστές τους. Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, η τρόικα, ο ΣΕΒ, οι τραπεζίτες. Όλοι αυτοί που θέλουν τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να βγουν πεθαμένα από την οικονομική κρίση, ενώ οι ίδιοι θα συνεχίσουν να έχουν γεμάτες τσέπες παρά του ότι είναι αυτοί που δημιούργησαν την κρίση. Ο αγώνας των εργαζόμενων στις ταχυμεταφορές και όλων των εργαζόμενων θα σταματήσει μόνο με την πλήρη ανατροπή των μνημονίων και την εκδίωξη όσων επιμένουν να τα υπερασπίζονται. Αυτή θα είναι και η τελική δικαίωση για τον Γ. Σταμίρη και όσους εργαζόμενους έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους. Σε αυτό τον αδυσώπητο ταξικό πόλεμο που διεξάγεται δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το ή αυτοί ή εμείς!
ΠΗΓΗ: left.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στο settea.blogspot.gr , blog του Σωματείου Εργαζομένων Ταχυδρομικών & Ταχυμεταφορικών Επιχειρήσεων Αττικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου