Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΡΟΥ: Δελτίο Τύπου για το Σχέδιο "Αθηνά"

  ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ 
Προ μιας εβδομάδας ανακοινώθηκε το «περίφημο» σχέδιο «Αθηνά». Όπως ήταν αναμενόμενο από τις προθέσεις της κυβέρνησης, περιλαμβάνει την συγχώνευση 94 τμημάτων, τα περισσότερα ΤΕΙ. ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ κάποια περιφερειακά πανεπιστήμια ενώ προβλέπεται ομοσπονδιοποίηση των ιδρυμάτων της Αθήνας.  Ακόμα 12 πόλεις όπου υπήρχαν τμήματα θα μείνουν χωρίς κανένα τμήμα.
Οι αλλαγές αυτές παρά τις «εγγυήσεις» του υπουργού θα οδηγήσουν σε μείωση του αριθμού των εισακτέων και σε παραπέρα ώθηση των νέων στα κέντρα μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Είναι χαρακτηριστική η υποβάθμιση των κοινωνικών επιστημών (πχ μετατροπή των τμημάτων ξένης φιλολογίας σε εκπαιδευτήρια εκμάθησης ξένων γλωσσών…), ενώ παράλληλα «συγχωνεύονται»  τμήματα που ανταποκρίνονται στην ελληνική πραγματικότητα.


Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου συγκεκριμένα το τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών και Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών (ΣΑΧΜ) εντάσσεται στο Μαθηματικό, ενώ το τμήμα των Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης στην Διοίκηση Επιχειρήσεων. Παράλληλα το τμήμα μας (όπως και το τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών Συστημάτων ) σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του υπουργείου εντάσσεται στις σχολές θετικών επιστημών!!! Η προχειρότητα με την οποία τσουβαλιάζονται τμήματα με διαφορετικό οδηγό σπουδών και προσανατολισμό δεν έχει να κάνει με την άγνοια του υπουργείου, αλλά εντάσσεται στη λογική υποβάθμισης τους, με αποκλειστικό κριτήριο την μείωση των κονδυλίων για τη παιδεία, ακόμα και αν αποτελούν τμήματα που έχουν αποδεδειγμένη αξία και χρησιμότητα στην ελληνική πραγματικότητα.

Η ένταξη του ΤΜΣΠΣ στις θετικές επιστήμες δεν είναι «λαθάκι», ούτε  λεπτομέρεια, αποτελεί ουσιαστική υποβάθμιση του χαρακτήρα του τμήματος μας. Ως γνωστόν τα τμήματα θετικών επιστημών έχουν τετραετή κύκλο σπουδών ενώ τα πολυτεχνικά πενταετή. Ίσως τελικά η κίνηση του υπουργείου είναι μια παραίνεση για αλλαγή του προγράμματος σπουδών του τμήματός μας…. Άλλωστε η συγχώνευση του ΤΜΟΔ (πέρα από τις προφανείς συνέπειες για το ίδιο) απομακρύνει την προοπτική για την ίδρυση πολυτεχνικής σχολής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Το σχέδιο «Αθηνά» είναι ο «Καλλικράτης» στο χώρο της παιδείας, στόχο έχει να επιβάλλει το μνημόνιο στην εκπαίδευση. Καταδικάζουμε την πολιτική του υπουργείου, δηλώνουμε την στήριξη και αλληλεγγύη μας για τα τμήματα που πλήττονται περισσότερο. Αυτό που χρειάζεται από δω και τώρα είναι τα σχέδια της κυβέρνησης να βρουν μαζική και δυναμική αντίσταση από τους φοιτητικούς συλλόγους, τα μέλη ΔΕΠ και το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας.
 
Φ.Σ. Τ.Μ.Σ.Π.Σ

1 σχόλιο:

  1. ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΟΝΙΟ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΠΣΠΚ

    Με το σχέδιο Αθηνά καταργείται το Τμήμα Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Το γεγονός έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

    Το νησί της Ζακύνθου, αλλά και τα Ιόνια γενικότερα, έχουν πλούσια πολιτισμική κληρονομιά για να δικαιολογήσουν την ύπαρξη του τμήματος αλλά και την επαγγελματική απορρόφηση των φοιτητών στον Ιόνιο νησιωτικό χώρο. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων, ώστε να μη χαθεί αυτό το πολύ αξιόλογο εκπαιδευτικό ίδρυμα και κάνουμε έκκληση για συλλογή υπογραφών ώστε το τμήμα να παραμείνει στη Ζάκυνθο, και να αποτελέσει φάρο για τη διάσωση, προστασία και συντήρηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και να εξελιχθεί σε στολίδι και καμάρι όχι μόνο της Ζακύνθου, αλλά των όλων των Επτανήσων και της Ελλάδας.

    Έκκληση για συλλογή υπογραφών στο
    http://www.ipetitions.com/petition/greek-conservation-department-at-stake/

    Οι φοιτητές ετοίμασαν σχετικό ενημερωτικό βίντεο το οποίο μπορείτε να δείτε στη διεύθυνση
    https://www.youtube.com/watch?v=Mnm96LnrWyY

    Σχετικά βίντεο:

    http://www.youtube.com/watch?v=GVlxbpxptLs&feature=youtu.be

    ΑπάντησηΔιαγραφή