Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Σκάσε και δούλευε, που θες και να πληρώνεσαι κιόλας...


 Σκάσε και δούλευε, που θες και να πληρώνεσαι κιόλας...

Κυβέρνηση, εφοπλιστές και λοιποί παρατρεχάμενοι “αγωνιούντες” για τα νησιά τους περιφερειάρχες, δήμαρχοι, πρόεδροι εμπορικών επιμελητηρίων, μεγαλοεπιχειρηματίες, πανελλαδικά και τοπικά ΜΜΕ, που στηρίζουν επί της ουσίας την κυβερνητική πολιτική, αυτό είπαν ουσιαστικά στους χιλιάδες απεργούς ναυτεργάτες.

Στους εργάτες της θάλασσας που είναι απλήρωτοι εδώ και 6 μήνες και ζητούν τα δεδουλευμένα τους, που ζητούν υπογραφή και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που ζητούν να έχουν στοιχειώδεις παροχές Υγείας από τον Οίκο Ναύτη, που ζητούν να παρθούν μέτρα για την μεγάλη ανεργία στον κλάδο τους, που ζητούν να επαναφερθούν τα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα που τους κατάργησαν οι διαδοχικές μνημονιακές κυβερνήσεις. Φτάσαμε, δηλαδή, στο σημείο να υποχρεώνει το κράτος (με την επιστράτευση των ναυτεργατών) τους εργάτες να δουλεύουν απλήρωτοι εδώ και έξι μήνες και να μην υποχρεώνει τους εφοπλιστές να πληρώσουν τα οφειλόμενα και δεδουλευμένα.


Αντί λοιπόν, η, πρόθυμη στις ορέξεις των εφοπλιστών και των βιομηχάνων, κυβέρνηση, να συζητήσει ουσιαστικά μαζί τους, τούς έντυσε στο “χακί”, συνεχίζοντας αυτό που ξεκίνησε με τους εργαζόμενους στο ΜΕΤΡΟ της Αθήνας. Είναι αυτό που σχεδιάζει για τους αγρότες που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, είναι αυτό που θα κάνει και σε όποιον άλλο κλάδο εργαζομένων αντισταθεί στην πολιτική εξαθλίωσης των εργαζομένων και του ελληνικού λαού, σε όποιον άλλο κλάδο αντισταθεί στα σχέδια ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών αγαθών. Αυτή είναι η “δουλειά” που έχει κληθεί να κάνει. Αλήθεια, της έχει δώσει τέτοια νομιμοποίηση ο ελληνικός λαός; Μήπως βιώνουμε μια εποχή πλήρους χουντοποίησης της πολιτικής ζωής της χώρας; Ο κάθε εργαζόμενος, ο κάθε άνεργος, ο κάθε συνταξιούχος, που πλήττεται από την πολιτική τους, ας δώσει την απάντησή του.



Και αλήθεια, αυτοί οι λαλίστατοι τοπικοί “άρχοντες”, τώρα που κατόρθωσαν και σπάσανε την απεργία των ναυτεργατών, θεωρούν ότι τα προβλήματα της ακτοπλοΐας λύθηκαν, αφού με τον τρόπο τους βοηθούν στο να περάσει το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας, που, μεταξύ άλλων δυσμενών για τους νησιώτες διατάξεων, δεν θα υποχρεώνει τα πλοία να είναι όλο το χρόνο στη γραμμή, αλλά να παίρνουν τα φιλέτα το καλοκαίρι και το χειμώνα να ξεχνιούνται;



Αλήθεια, αν αύριο βγει επιστράτευση για λόγους ζημιάς στην Εθνική Οικονομία (έτσι έλεγε το ΦΕΚ της επιστράτευσης των ναυτεργατών) και πουν στους εργαζόμενους, π.χ. του Νεωρίου, ότι είναι υποχρεωμένοι να συνεχίσουν να δουλεύουν απλήρωτοι και να μην απεργούν, γιατί αλλιώς θα θιγεί η “Εθνική” Οικονομία (των Ταβουλάρη και εφοπλιστών), οι τοπικοί “άρχοντες” θα βγουν να επικροτήσουν γιατί θα έχει λυθεί το μεγάλο πρόβλημα των νησιωτών;



Το Συντονιστικό Σωματείων και Εργαζομένων στις Κυκλάδες δηλώνει την αλληλεγγύη του στους αγωνιζόμενους ναυτεργάτες, αλλά στους αγωνιζόμενους αγρότες και καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους σε αγώνα διαρκείας για την ανατροπή της πολιτικής της τρικομματικής κυβέρνησης, μιας κυβέρνησης τού, εν είδει κοινοβουλευτικής χούντας, “αποφασίζουμε και διατάσσουμε”. Η Γενική Απεργία της 20ής Φεβρουαρίου ας είναι η αφετηρία αυτής της ανατροπής.




Συντονιστικό Σωματείων και Εργαζομένων στις Κυκλάδες


1 σχόλιο: