Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Σύρου-Τήνου-Μυκόνου και ενημερωτικό της Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων για τη συνάντησηση με τον βουλευτή Κυκλάδων κ. Ν. Συρμαλένιο


Δελτίο Τύπου για τη συνάντηση του Συλλόγου μας με το βουλευτή Κυκλάδων Ν. Συρμαλένιο

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου- Τήνου- Μυκόνου συμμετείχε σε σύσκεψη με το βουλευτή ν. Κυκλάδων Ν. Συρμαλένιο, μετά από πρόσκληση του τελευταίου. Τα θέματα της σύσκεψης ήταν η κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος στη Σύρο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο νόμο.

Τονίσαμε στο κ. βουλευτή ότι για το σύλλογο μας η ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος συγκροτείται στη βάση της υπεράσπισης των κοινωνικών δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας. Από αυτή την άποψη, η επίκληση της ενότητας με βάση «θεσμούς», οι οποίοι έχουν χάσει εδώ και καιρό το κοινωνικό τους περιεχόμενο, είναι επίπλαστη και παραπλανητική. Ο επαγγελματικός συνδικαλισμός της συνδιαλλαγής και της υποταγής έχει απαξιωθεί στα ματιά των εργαζομένων και λειτουργεί στην κατεύθυνση της απομαζικοποίησης των σωματείων και της εξατομίκευσης των εργαζομένων. Ο σύλλογος μας στηρίζει και αγωνίζεται δίπλα σε κάθε εργατική συλλογικότητα που υπερασπίζεται τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας. Γι’ αυτό το λόγο, με απόφαση της γενικής μας συνέλευσης, συμμετέχουμε στο Συντονιστικό Σωματείων και Εργαζομένων στις Κυκλάδες.

Στη συνέχεια θέσαμε στο κ. βουλευτή τα οξυμμένα προβλήματα των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ειδικότερα το ζήτημα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, τους χαμηλούς μισθούς των εκπαιδευτικών και κυρίως των νέων συναδέλφων στα νησιά ευθύνης μας.



Ενημερωτικό για συνάντηση με το βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ κ. Ν. Συρμαλένιο 

Την Δευτέρα 8 Οκτωβρίου τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ Α Κυκλάδων Α. Κλείσαρης (Πρόεδρος), Π. Παπαμιχαήλ (γραμματέας) και Ε. Χάλκος (μέλος) συνάντησαν το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ κ. Ν. Συρμαλένιο, κατόπιν πρόσκλησης του τελευταίου. Στη συνάντηση η ΕΛΜΕ Α΄Κυκλάδων παρουσίασε το πλαίσιο αιτημάτων του κλάδου και ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα ζητήματα της αξιολόγησης, της υποχρηματοδότησης σχολικών μονάδων, στα κενά εκπαιδευτικών στα νησιά του νομού μας, στην ελαστική εργασία των εκπαιδευτικών που προσλαμβάνονται μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, των δυσκολιών επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί στα νησιά των Κυκλάδων και για την προώθηση των ερευνητικών εργασιών, μέσω των οποίων υλοποιούνται τα σχέδια του σχολείου της αγοράς και ο κατακερματισμός της γνώσης.
 
Σε πολλά από τα παραπάνω θέματα ο κ. Συρμαλένιος αναγνώρισε το δίκιο των αιτημάτων μας ενώ ειδικά για την αξιολόγηση και τις ερευνητικές εργασίες (project) δεσμεύτηκε ότι τις επόμενες μέρες θα μας αποστείλει τις θέσεις του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ.

Επίσης ο κ. βουλευτής έθεσε το ζήτημα των σχέσεων των πρωτοβάθμιων σωματείων που συμμετέχουν στο συντονιστικό με το Εργατικό Κέντρο. Οι θέσεις της ΕΛΜΕ Α΄ Κυκλάδων στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι ξεκάθαρες. 

Ο Συντονισμός των πρωτοβάθμιων Σωματείων αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια πανελλαδικά λόγω της ανάγκης των εργαζομένων να πάρουν τον αγώνα στα χέρια τους αφού διαπιστώσανε ότι οι ηγεσίες των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων οργάνων εξυπηρετούσανε τα συμφέροντα των εργοδοτών και της εκάστοτε κυβέρνησης και όχι των εργαζομένων. 

      Η ΕΛΜΕ Α΄ Κυκλάδων με απόφαση Γενικής Συνέλευσης συμμετέχει στο Συντονιστικό Σωματείων με βασικό σκοπό να δημιουργηθεί ένα μαζικό ενωτικό εργατικό κίνημα. Σε αυτό το πλαίσιο δεν θα αρνηθεί να συμμετέχει και να συμπαρασταθεί σε αγώνες που αποφασίζουν σε Γενικές Συνελεύσεις εργαζόμενοι του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, σεβόμενη πάντα την αυτονομία κάθε σωματείου.

     Θεωρείται αυτονόητο ότι η ΕΛΜΕ Α΄ Κυκλάδων δεν μπορεί να έχει καμιά απολύτως σχέση με συνδικαλιστές που είναι «υπάλληλοι» των εργοδοτών και οι οποίοι είναι μια από τις αιτίες για την αδυναμία του εργατικού κινήματος να αντιμετωπίσει τη βάρβαρη επίθεση του κεφαλαίου στα λαϊκά στρώματα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου