Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Κοινή ανακοίνωση της Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων και του Συλλόγου Δασκάλων –Νηπιαγωγών Σύρου-Τήνου –Μυκόνου.


Παράσταση Διαμαρτυρίας την Πέμπτη 23 Φλεβάρη στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης για τις συγχωνεύσεις –καταργήσεις σχολικών μονάδων .


Μετά το κλείσιμο 1050 σχολικών μονάδων την περσινή χρονιά και φέτος η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προχωρά σε νέο γύρο συγχωνεύσεων –καταργήσεων σχολικών μονάδων. Με διαδικασίες εξπρές επιχειρούν για ακόμη μια φορά να περιορίσουν τα μορφωτικά δικαιώματα της νέας γενιάς, να νομιμοποιήσουν τις χαμηλές εκπαιδευτικές δαπάνες και την προοπτική συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα και της απόλυσης εκπαιδευτικών. Οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολικών μονάδων συνδέονται άμεσα με το νέο Μνημόνιο των δραστικών περικοπών στο κοινωνικό κράτος και τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το «επιτελικό κράτος», στο οποίο θα κυριαρχεί η ιδιωτικοποίηση και η εκχώρηση των δημόσιων αγαθών σε χορηγούς, επιχειρηματικά συμφέροντα και μη-κυβερνητικές οργανώσεις.

Οι καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να οδηγήσουν σε αυταπάτες. Το Υπουργείο Παιδείας έχει παγώσει τους διορισμούς για την επόμενη χρονιά, δρομολογεί τη δραστική μείωση των αναπληρωτών, ενώ στο Μνημόνιο 2 προσδιορίζονται επιπλέον μειώσεις στα κονδύλια για την παιδεία και τη χρηματοδότηση των δήμων που είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Κατά συνέπεια, η συρρίκνωση του σχολικού δικτύου είναι προϋπόθεση για τη εφαρμογή του μνημονιακού εκπαιδευτικού σχεδιασμού.  Είναι προφανές πως το τοπίο της κρίσης και της ολομέτωπης επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα  χτυπά ακόμα περισσότερο την περιφέρεια και τη νησιωτική Ελλάδα,  καθώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η νέα χρονιά να βρει τα νησιά χωρίς εκπαιδευτικούς, λόγω της αδιοριστίας, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και των μισθών πείνας που παρέχει το Υπουργείου Παιδείας.  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δε μπορούν να υπάρχουν αυταπάτες για τον κόσμο της εκπαίδευσης, τους γονείς και τους εργαζομένους.
Πρέπει να συγκροτηθεί ένα κοινό μέτωπο υπεράσπισης του δημόσιου σχολείου και των μορφωτικών δικαιωμάτων της νέας γενιάς, για το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση και την εργασία.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους/ ισσες,
τους γονείς και τους εργαζόμενους
σε κοινή παράσταση διαμαρτυρίας
έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ν.Αιγαίου
την Πέμπτη 23 Φλεβάρη στις 13:30
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου