Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Ανακοίνωση για τις κινητοποιήσεις στο χώρο της εκπαίδευσης, από Σύλλογο Υπαλλήλων Περ. Νοτ. Αιγαίου (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου)


Ανακοίνωση για τις κινητοποιήσεις στο χώρο της εκπαίδευσης

Το Δ.Σ. Του Συλλόγου Υπαλλήλων ΠΝΑ (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου) με αφορμή τον νόμο για το “νέο” λύκειο και τις κινητοποιήσεις στην εκπαίδευση δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση του Συλλόγου στους αγωνιζόμενους δασκάλους των παιδιών μας.
Η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προκαλεί την νοημοσύνη όλων μας όταν λέει ότι "αναβαθμίζει το μορφωτικό ρόλο του Λυκείου". Δεν μπορεί να είναι αναβάθμιση το σταμάτημα της όποιας γενικής παιδείας στο Γυμνάσιο ούτε η η μετατροπή του Λυκείου σε εξεταστικό κέντρο. Δεν έχουν καμία σχέση με “αναβάθμιση” η κατηγοριοποίηση των σχολείων και η στροφή (από τα 14 χρόνια) των μαθητών στην ψευτοκατάρτιση και στη τζάμπα εργασία (μαθητεία).



Τα εξοντωτικά προγράμματα, η αποστήθιση, οι αποσπασματικές γνώσεις και η επιβολλή πανελλαδικών εξετάσεων σε δεκάδες μαθήματα από την Α΄ μέχρι την Γ΄ Λυκείου που προβλέπει η νέα “μεταρρύθμιση” έχει τριπλό στόχο : α. Εξασφάλιση φθηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού, βορά στην βαθύτερη εκμετάλλευση της “αγοράς”, β. Χρήσιμους για την διαιώνιση του συστήματος της εκμετάλευσης νέους ανθρώπους που θα κατέχουν “δεξιότητες” αλλά όχι μόρφωση και γ. Νέους φραγμούς για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος των ασταμάτητων φροντιστηρίων.

Το "νέο" Γενικό και το "νέο" Επαγγελματικό Λύκειο, που στήνουν κυβέρνηση - ΕΕ – και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, αποτελούν λαιμητόμο για το λαό και τη νέα γενιά. Πατώντας στα υπαρκτά προβλήματα του σημερινού σχολείου το δήθεν νέο "σχολείο" όχι μόνο δε δίνει λύσεις αλλά χειροτερεύει τα πράγματα.

Η μετατροπή του Λυκείου σε εξεταστικό κέντρο, η σύνδεση του Επαγγελματικού Λυκείου με την εκμετάλλευση της αγοράς εργασίας δεν θα αντιμετωπίσουν την ανεργία, όπως διατείνεται η κυβέρνηση. Η ψευτοκατάρτιση και οι εφήμερες δεξιότητες δε συνδέονται με τη μόνιμη σταθερή εργασία αλλά με την "κινητικότητα" και τις ανάγκες των αφεντικών. Για αυτά δουλεύει η κυβέρνηση, απλώς ανακυκλώνοντας την ανεργία για να είναι μόνιμα ο αυριανός εργάτης και υπάλληλος δούλος τους. Αυτή η πραγματικότητα πίσω από τα φούμαρα της συγκυβένρησης επιβάλλει τον κοινό αγώνα μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών, εργαζομένων ώστε αυτοί οι άθλιοι σχεδιασμοί να μείνουν στα χαρτιά.

Διεκδικούμε:

Ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν ενιαίο δωδεκάχρονο και υποχρεωτικό σχολείο, δημόσιες δωρεάν επαγγελματικές σχολές μετά από αυτό, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ενιαία ανώτατη εκπαίδευση.

Λέμε όχι στα εξαντλητικά ωράρια, στα φροντιστήρια, στις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις.


Απαιτούμε :

  • Κανένα σχολείο χωρίς εκπαιδευτικούς και βιβλία. Χρηματοδότηση τώρα των σχολείων.Οχι στα πολυμελή τμήματα - “αποθήκες” παιδιών. Δωρεάν μεταφορά των μαθητών. Ενα γεύμα για τους μαθητές με ευθύνη και χρηματοδότηση των δήμων.
  • Να μην καταργηθεί καμία ειδικότητα στα ΕΠΑΛ και να μην απολυθεί κανένας καθηγητής- κανένας δάσκαλος δεν περισσεύει. Κατάργηση του έτους μαθητείας ως τσάμπα εργασίας για τα αφεντικά, πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση. Πτυχίο στα τρία χρόνια. Κατάργηση κάθε πιστοποίησης, το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για το επάγγελμα.
  • Πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μετά και ανεξάρτητα από το τέλος του Λυκείου, με ευθύνη του κράτους και όχι των Πανεπιστημίων. Δικαίωμα επανάληψης των εξετάσεων για εισαγωγή όσες φορές θέλει ο καθένας.

Τα επιτεύγματα της επιστήμης και του πολιτισμού, ανήκουν σε όλο τον λαό και όχι στις “πατέντες” μια χούφτας πολυεθνικών.
 
Εκπαίδευση, επιστήμη και πολιτισμός αποκλειστικά στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών.

Όλοι στις κινητοποιήσεις, οργάνωση του αγώνα σε κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονιά. Η εκπαίδευση των παιδιών μας αφορά πρώτα και κύρια τον εργαζόμενο λαό και όχι τους προαγωγούς των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου