Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

H αλήθεια για το ολοήμερο σχολείο, από Σύλλογο Δασκάλων & Νηπιαγωγών Σύρου-Τήνου-Μυκόνου

H αλήθεια για το ολοήμερο σχολείο

To Υπουργείο Παιδείας, δύο μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με οδηγία που έστειλε στις Περιφερειακές Διευθύνσεις (Αρ. Πρ. 125334/Γ1-9/9/2013) επιδιώκει να διαλύσει το ολοήμερο σχολείο και να δημιουργήσει πληθωρικά τμήματα με 26-27 μαθητές, προκειμένου να καλύψει τα τεράστια κενά που έχει σε δασκάλους και νηπιαγωγούς. Με αυτό τον τρόπο συνεχίζει την πολιτική κατασκευής πλεοναζόντων εκπαιδευτικών με τίμημα τη διάλυση του δημόσιου σχολείου.
Με το συγκεκριμένο έγγραφο αφενός ορίζει, ότι ο αριθμός των νηπίων και των μαθητών μπορεί να υπερβαίνει κατά 10% την υπάρχουσα αναλογία των μαθητών ανά δάσκαλο και νηπίων ανά νηπιαγωγό και αφετέρου προβλέπει την κατά σειρά προτεραιότητας τοποθέτηση κατά την έναρξη του σχολικού έτους των εκπαιδευτικών στο πρωινό τμήμα, εν συνεχεία στο ολοήμερο πρόγραμμα των σχολικών μονάδων και τέλος, στα ΕΑΕΠ επιδιώκει να λειτουργήσει τα τμήματα του ολοήμερου μόνο με τις διαθέσιμες ώρες των δασκάλων και των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, καταργώντας τον υπεύθυνο δάσκαλο. 

Ο σύλλογος μας θεωρεί, με βάση και το πόρισμα της νομικής συμβούλου της ομοσπονδίας μας :

α. Το συγκεκριμένο έγγραφο είναι αυθαίρετο δεν ερμηνεύει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, πράγμα, που θα το καθιστούσε εγκύκλιο, αλλά εισαγάγει νέες ρυθμίσεις και μάλιστα αποκλίνουσες από τις ισχύουσες, χωρίς να φέρει τυπικά την μορφή υπουργικής απόφασης και χωρίς βεβαίως να έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Υπό την έννοια αυτή, το εν λόγω έγγραφο στερείται παντελώς δεσμευτικότητας και είναι έκνομο . Ιδιαίτερα μετά την απόσυρση της τροπολογίας για την αύξηση των μαθητών ανά τάξη, θεωρούμε ότι κάθε τμήμα που υπερβαίνει τα 25 παιδιά θα πρέπει να χωρίζεται και να θεωρείται λειτουργικό κενό. Αντίστοιχα πρέπει να οριστούν δάσκαλοι υπεύθυνοι για τα ολοήμερα σε όλες τις σχολικές μονάδες και σε αυτές του αναμορφωμένου προγράμματος, εφόσον υπάρχει ο αντίστοιχος αριθμός παιδιών που δικαιολογούν την ύπαρξή του. Σε κάθε διαφορετική περίπτωση, η διοίκηση παρανομεί εις βάρος του δημόσιου σχολείου και των εργαζόμενων γονιών.

β. Η εξαφάνιση των κενών στα νησιά μας βασίζεται στη χρήση της παραπάνω οδηγίας, ενέργεια που και αντιεκπαιδευτική είναι και καταφανώς παράνομη. Η αποστολή αστυνομίας στο ΠΥΣΠΕ ν. Δωδεκανήσου ενάντια στους συναδέλφους μας που διαμαρτύρονταν για τη διάλυση του ολοήμερου  σχολείου αποδεικνύει περίτρανα τον αυταρχισμό της εκπαιδευτικής διοίκησης στο Νότιο Αιγαίο, απέναντι σε όποιον  αγωνίζεται για το δικαίωμα στην εργασία και τη μόρφωση. Η απειλή ότι οι τοποθετήσεις των “υπεράριθμων” θα γίνουν χωρίς τη σύγκληση του υπηρεσιακού συμβουλίου από τον ίδιο τον περιφερειακό διευθυντή (!!), είναι η καλύτερη απόδειξη της πολιτικής “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” που εφαρμόζει το υπουργείο Παιδείας στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

γ. Η εφαρμογή της συγκεκριμένης οδηγίας υποβαθμίζει το μορφωτικό αντισταθμιστικό εκπαιδευτικό ρόλο του ολοήμερου σχολείου και ανοίγει την πόρτα για την πλήρη κατάργησή του. Είναι υπόθεση όλου του εκπαιδευτικού και γονεϊκού κινήματος, η ακύρωση του συγκεκριμένου σχεδιασμού.

Με βάση τα παραπάνω καλούμε όλους τους συναδέλφους/ ισσες αλλά και κάθε σύλλογο γονέων και κηδεμόνων στο νησί μας σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 13:00 στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Να γίνουν άμεσα τοποθετήσεις εκπαιδευτικών με βάση τα μέχρι τώρα ισχύοντα. Ο κόσμος της εκπαίδευσης δηλώνει την αποφασιστικότητα του να ανοίξει τα σχολεία και δε θα επιτρέψει σε κανένα να παίξει το ρόλο του νεκροθάφτη της δημόσιας εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου