Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Σύρου: Για την επίθεση στο πανεπιστήμιο 18/11/2012

Όπως ανακοινώθηκε από το Φοιτητικό Σύλλογο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στηΣύρο (Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων), στις 18/11 τη νύχτα ομάδα αγνώστων κατέβασε πανώ που είχε αναρτηθεί με το μήνυμα «Καμιά ανοχή σε νεοναζί».

Από την ίδια την πράξη, αντιλαμβανόμαστε τα εξής: Αυτοί που κατεβάζουν το πανώ αντιδρούν είτε επειδή θεωρούν τους εαυτούς τους νεοναζί είτε επειδή τους υποστηρίζουν.

 
Αυτό που επιχειρείται είναι η φίμωση και η τρομοκράτηση. Σε ένα χώρο όπως αυτόν του Πανεπιστημίου, που είναι χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών , αυτονομίας και ασύλου, η τρομοκρατία τους δεν έχει αντίκρισμα –γι’ αυτό ίσως επιλέγουν συμβολικές κινήσεις, όπως το κατέβασμα του πανώ που τους αφορά, και την πρόκληση ζημιών σε νυχτερινές ώρες.

Με τον ίδιο τρόπο έχουν κινηθεί τους τελευταίους μήνες, με επιθέσεις κατά τη
διάρκεια της νύχτας και εναντίον του Αυτοδιαχειριζόμενου Κοινωνικού Χώρου
Σύρου. Στρέφονται δηλαδή άμεσα εναντίον όσων αναπτύσσουν λόγο και δράσεις αντιστεκόμενοι στην εξαθλίωση και στο φασισμό.


Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες στη Σύρο ως ενεργά και σκεπτόμενα μέλη της
κοινωνίας αντιδρούν και διεκδικούν. Στέκονται αλληλέγγυοι/ες και στηρίζουν τον απεργιακό αγώνα των μελών ΔΕΠ και των διοικητικών εργαζομένων του
Πανεπιστημίου ενάντια στις καταστρατηγήσεις των εργασιακών δικαιωμάτων.


Διαμαρτύρονται για τις καταργήσεις/συγχωνεύσεις τμημάτων και για την
υποβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας (σίτιση και στέγαση) και αναλαμβάνουν
δράσεις ενάντια στην εφαρμογή της νέας νομοθεσίας που σκοπό έχει την
κατάργηση της αυτονομίας του Πανεπιστημίου, την υποβάθμιση των σπουδών και την πλήρη ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Συμμετέχουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις και αντιφασιστικές δράσεις και, πρόσφατα, στην κίνηση «Απελάστε το ρατσισμό».


Τα παραπάνω είναι μέρος του αγώνα των από κάτω ενάντια στην εκμετάλλευση και στους μηχανισμούς που τη στηρίζουν. Μεταξύ αυτών των μηχανισμών είναι και εκείνοι που προωθούν την τρομοκράτηση όσων αντιστέκονται. Η εικόνα των νεοναζί ως δύναμης κατά του συστήματος καταρρέει από το γεγονός πως, αποδεδειγμένα, εχθρό τους θεωρούν όσους έμπρακτα προωθούν την αντίσταση κατά της εξαθλίωσης και όσους υπερασπίζονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ελευθερία έκφρασης.
 

Για όλα τα παραπάνω και για όσα προωθεί η νεοφασιστική ατζέντα,
τοποθετούμαστε απέναντι και είμαστε αλληλέγγυοι/ες με τη φοιτητική κοινότητα και με όσους και όσες αντιστέκονται και αγωνίζονται με τη δράση και τις απόψεις τους.


Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Σύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου