Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Όλη η αλήθεια με απλά λόγια για το Νοσοκομείο Νάξου...


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ – Κ.Υ. ΝΑΞΟΥ, Κ.Υ. ΑΜΟΡΓΟΥ, Π.Ι. & Π.Ι.Ι. ΝΑΞΟΥ, ΑΜΟΡΓΟΥ & ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Όλη η αλήθεια με απλά λόγια


Όπως όλοι γνωρίζουμε, η κατάσταση στην Δημόσια Υγεία τα τελευταία 2,5 χρόνια πάει από το κακό στο χειρότερο. Το υπέρτατο των αγαθών, έχει ενταχθεί στο δημοσιονομικό στόχαστρο του μνημονιακού κράτους που μόνο σκοπό έχει την διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την ιδιωτικοποίηση του. Αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά στον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του χρεοκοπημένου ΕΟΠΥΥ που προβλέπει αύξηση εισφορών και πλήθος νέων περικοπών για να καταλάβει ότι η όλη κατάσταση πάει μεθοδευμένα για φούντο.

Η κατάσταση βέβαια για τα αποκομμένα νησιά μας είναι απείρως χειρότερη, και επειδή οι διοικούντες σε Νάξο και Σύρο επιχειρούν τις τελευταίες μέρες, με ανακοινώσεις τους να μας πείσουν ότι έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα στον τομέα της υγείας του νησιού μας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την αλήθεια των πραγμάτων…..
Έχουν  περάσει 5 χρόνια από την παράδοση του καινούργιου Νοσοκομείου Νάξου και από τότε μέχρι σήμερα η κατάσταση έχει ως εξής:
 
  1. Η αιμοδοσία  δεν λειτούργησε ποτέ γιατί δεν υπάρχει καν
  2. Τα χειρουργεία δεν λειτούργησαν ποτέ
  3. Ο τεχνητός νεφρός δεν λειτούργησε ποτέ
  4. Η κεντρική παροχή οξυγόνου δεν λειτούργησε ποτέ
  5. Το νέο μηχάνημα του μαστογράφου δεν λειτούργησε ποτέ
  6. Το καρδιολογικό ιατρείο δεν έχει υπέρηχο(τριπλεξ) ούτε τεστ κοπώσεως
  7. Το μικροβιολογικό εργαστήριο λειτούργει μόνο για βασικές εξετάσεις (πχ ορμονολογικές και άλλες εξετάσεις δεν γίνονται)
  8. το οδοντιατρικό ιατρείο είναι παλαιάς τεχνολογίας και χρειάζεται άμεση αντικατάσταση
  9. Ο Οργανισμός από 45 ιατρούς μειώθηκε  σε 19  !!!!!!!  
  10. Οι νοσηλευόμενοι πληρώνουν τις εξετάσεις που χρειάζονται σε ιδιωτικά εξωτερικά διαγνωστικά κέντρα και ιατρεία ενώ υπάρχει Νόμος που λέει ότι θα πρέπει να χρεώνεται το νοσοκομείο μέσω ΚΕΝ το κόστος των εξετάσεων  που γίνονται έξω και όχι οι ασθενείς (Αρ.Πρωτ: Υ4α/80878 Υπουργείου Υγείας). Επιπλέον, οι νοσηλευόμενοι  δεν έχουν ζεστό νερό και ζεσταίνουν νερό σε βραστήρα για να κάνουν ένα μπάνιο. Πολλές φορές, οι θάλαμοι νοσηλείας έχουν μείνει χωρίς θέρμανση χειμώνα καιρό και ασθενείς έρχονται να νοσηλευτούν με τη σομπίτσα τους παραμάσχαλα. Και όλα αυτά συμβαίνουν λόγω έλλειψης του νοσοκομείου σε υποδομές αλλά και λόγω απαξίωσης των υφιστάμενων υποδομών που βρίσκονται σε αχρηστία. Παρά τις πλημμελής παροχές, οι πολίτες, σε εποχές δύσκολες αναγκάζονται να πληρώσουν ακόμα και για να τους γράψουν φάρμακα  5 ευρώ εισιτήριο.
  11. Υπάρχει ουσιαστικά μόνο ένα λειτουργικό και κατάλληλο ασθενοφόρο και ένα ζευγάρι πληρωμάτων ανά βάρδια για να καλυφθεί ένα ολόκληρο νησί με τεράστιες αποστάσεις. Αυτό σημαίνει ότι αν δύο περιστατικά συμβούν ταυτόχρονα σε δύο σημεία του νησιού, το ένα δεν θα εξυπηρετηθεί. Και βέβαια, από την νέα χρονιά που θα φύγει το εποχικό προσωπικό, τα υπάρχοντα πληρώματα δεν θα επαρκούν για την 24ωρη κάλυψη και θα υπάρχουν βάρδιες χωρίς πληρώματα, όπως συμβαίνει ήδη σε άλλα νησιά.
  12. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλεύτριες αλλά και στο προσωπικό των εργαστηρίων (Μικροβιολογικό, Ακτινολογικό, Φαρμακείο), τόσες ώστε είναι αδύνατο να εξασφαλιστεί η 24ωρη ασφαλής εφημέρευση. Το πρόβλημα είναι τόσο έντονο ώστε τόσο κατά το παρελθόν, όσο και πρόσφατα, το Επιστημονικό Συμβούλιο προέβη σε καταγγελία ότι οι εφημερίες στο Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου δεν είναι ασφαλείς ούτε για το προσωπικό αλλά κυρίως ούτε για τους ασθενείς. Χρειάζονται λοιπόν άμεσα προσλήψεις μόνιμου ειδικευμένου προσωπικού για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις που έχει ένα νοσοκομείο ,για να είμαστε νοσοκομείο στην πράξη και όχι στα χαρτιά. Και όχι μόνο δεν γίνονται προσλήψεις, αλλά η διοίκηση συστηματικά αποδυναμώνει την νοσηλευτική υπηρεσία, τα πληρώματα ασθενοφόρου και τα εργαστήρια για να ενδυναμώσει τον εισπρακτικό μηχανισμό (ταμείο κλπ).
  13. Οι διακομιδές που στοιχίζουν πανάκριβα είναι καθημερινό φαινόμενο γιατί η μονάδα μας δεν μπορεί να προσφέρει την δευτεροβάθμια φροντίδα ενός νοσοκομείου.
  14. Η ελλιπής συντήρηση του κτιρίου, καθώς δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό, έχει σαν αποτέλεσμα ένα  νοσοκομείο  μόνο 5 ετών να κινδυνεύει να μην είναι λειτουργικό και για τους εργαζόμενους αλλά κυρίως για τους ασθενείς. Για παράδειγμα, το μοναδικό ασανσέρ φορείων λόγο μη συντήρησης σταμάτησε να λειτούργει. Επιπλέον ο χώρος δεν φυλάσσεται με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό το γεγονός για το προσωπικό και τους νοσηλευόμενους.
  15. η Αμοργός και οι Μικρές Κυκλάδες (Δονούσα, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσι ) που ανήκουν  στο Γ.Ν-Κ.Υ. Νάξου αντιμετωπίζουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Στην Αμοργό υπάρχει μόνο ένας ειδικευμένος ιατρός  ο οποίος  είναι οδοντίατρος και δυο τρεις αγροτικοί που είναι αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουν το οποιοδήποτε περιστατικό τους παρουσιάσει χωρίς καμιά υποδομή με ότι αυτό συνεπάγεται.
 
Η οικονομική κρίση  είναι η καραμέλα που συνέχεια μας προτάσσουν και είναι το άλλοθι τους. Η τραγική υποχρηματοδότηση των υγειονομικών μονάδων είναι έγκλημα κατά της ζωής των πολιτών. Εμείς τους λέμε ότι η ανθρώπινη ζωή δεν σηκώνει σκόντο. Η προστασία του αγαθού της υγείας είναι υπόθεση όλων μας
Ζητάμε το αυτονόητο

  • δημόσιες, δωρεάν, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους ανεξαιρέτως

  • αυτοτελές και αυτοδύναμο Νοσοκομείο Νάξου

  • άμεση στελέχωση και εξοπλισμός του Νοσοκομείου μας και των εποπτευόμενων μονάδων του (Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων) ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του πληθυσμού.


Η Γενική Συνέλευση του Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ. της 5/11/2012




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου