Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Μνημόνιο 3 . Ανακοίνωση του συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου-Τήνου-Μυκόνου



             Συλλαλητήριο στην Πλατεία Μιαούλη Τετάρτη 14 Νοέμβρη στη 13:00



Με την κύρωση από τη Bουλή των νέων μέτρων του επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και του Προϋπολογισμού για το 2013, η τρικομματική κυβέρνηση, σε πλήρη συνεργασία με την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ νομοθέτησε τον σφαγιασμό των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και όλων των εργαζομένων. Ήδη άμεσα 2.000  υπάλληλοι απολύονται από το Δημόσιο, ενώ μέχρι  το τέλος του 2013 θα δουν την πόρτα της εξόδου συνολικά 25.000, καταργώντας και τυπικά τη μονιμότητα της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα.


Στην εκπαίδευση, το Μνημόνιο ετοιμάζεται να επιδώσει φύλλα πορείας σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς που θα βαφτιστούν υπεράριθμοι. Το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα επιβάλλει υποχρεωτικές μεταθέσεις «από σχολείο σε σχολείο σε όλη την επικράτεια ανεξαρτήτως βαθμίδας εκπαίδευσης και οργανικής θέσης»! Κανένας εκπαιδευτικός δεν μπορεί πλέον να είναι σίγουρος ότι θα συνεχίσει να υπηρετεί στην οργανική του θέση, αν «το συμφέρον της εθνικής οικονομίας και η ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος» τον βγάλει υπεράριθμο. Με αυτό τον τρόπο καταστρατηγούνται πλήρως οι έννοιες της οργανικής και του αμετάθετου. Το σχέδιο για νέες συγχωνεύσεις –καταργήσεις σχολικών μονάδων που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2013 και η «εντατικότερη» χρήση του εκπαιδευτικού προσωπικού, διαμέσου της αύξησης των διδακτικών ωρών θα οδηγήσουν στην απώλεια μεγάλου αριθμού οργανικών θέσεων και άρα σε απολύσεις αναπληρωτών-μείωση κατά 85% του αριθμού τους- και υποχρεωτικές μετακινήσεις του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού.

Οι παραπάνω αλλαγές συνδέονται άμεσα με την επιχειρούμενη αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, δημιουργώντας συνθήκες εργασιακού Νταχάου στην εκπαίδευση. Μισθοί πείνας, μετακίνηση σε όλη την επικράτεια, απολύσεις αναπληρωτών, παιδαγωγικός και πολιτικός πειθαναγκασμός. Τα κριτήρια αξιολόγησης που ανακοίνωσε το υπουργείο για τα πρότυπα –πειραματικά σχολεία, αποτελούν προπομπό των πραγματικών κυβερνητικών προθέσεων για την επαναφορά του επιθεωρητισμού στην εκπαίδευση.

Τέλος, επιχειρούν να τρομοκρατήσουν συνολικά τον κόσμο της εργασίας με τον νέο πειθαρχικό κώδικα, ο οποίος στοχεύει, όχι στην απομάκρυνση απλά των επίορκων υπαλλήλων, αλλά και αυτών που αντιστέκονται, προτάσσοντας τη δαμόκλεια σπάθη της «ανάρμοστης συμπεριφοράς». Έννοια διασταλτική που μπορεί να ερμηνευθεί από την εξουσία με ποικίλους τρόπους και να οδηγήσει χιλιάδες εκπαιδευτικούς στην αργία και την ενδεχόμενη απόλυση. Ακόμη και το κριτήριο της αθωότητας που διέπει την αστική δικαιοσύνη εγκαταλείπεται, καθώς σε αργία μπορούν να τεθούν υπάλληλοι μόνο με το κατηγορητήριο ή πιθανή ΕΔΕ, χωρίς να υπάρχει οριστική πειθαρχική ή δικαστική απόφαση για το παράπτωμά τους. Η κρίση συνοδεύεται από το διοικητικό αυταρχισμό και την ποινικοποίηση των αγώνων.

Ο κόσμος της εκπαίδευσης δε μπορεί να βαδίζει με σκυφτό το κεφάλι, απέναντι στο σύγχρονο ολοκληρωτισμό των αντιλαϊκών ανατροπών. Με διακλαδικό πανεργατικό-πανδημοσιοϋπαλληλικό συντονισμό να συμβάλλουμε στην ανατροπή της πολιτικής συγκυβέρνησης –Ε.Ε –ΔΝΤ. Συντονιζόμαστε με άλλους φορείς και σωματεία εργαζομένων, με στόχο την πραγματοποίηση κοινών αγωνιστικών δράσεων. Αξιοποιούμε κάθε αγωνιστική-απεργιακή κινητοποίηση στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης του αγώνα.  Συμπαραστεκόμαστε  στον αγώνα των συναδέλφων μας στην Περιφέρεια και το Δήμο. Καμιά απόλυση- καμιά διαθεσιμότητα. 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου